Đukanović: Crna Gora vodi politiku ozbiljne države, a ne na bazi kalkulacija - Volim Podgoricu

Đukanović: Crna Gora vodi politiku ozbiljne države, a ne na bazi kalkulacija

Crnogorski premijer Milo Đukanović opravdao je danas glasanje Crne Gore za prihvatanje prijedloga za članstvo Kosova u Unesko, riječima da Podgorica ne vodi politiku na bazi kalkulacija, već dosljednu, koja ne pruža manevarski prostor.

Đukanović je novinarima, poslije otvaranja ekonomske konferencije u Bečićima, kazao da je Crna Gora 2008. priznala nezavisnost Kosova, da je to bio izvor nesporazuma Srbije i Crne Gore, a smatra da je sve što se u međuvremenu događalo dalo za pravo crnogorskoj politici.

“Ne prejudiciram šta će biti stav Srbije u vezi Kosova. Imamo živ dijalog koji se odvija između Beograda i Prištine i mislim da aktuelno stanje daje za pravo našoj politici, koja predstavlja uvažavanje jedne realnosti”, naglasio je Đukanović, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je mogla da ne glasa, ali ona vodi politiku jedne ozbiljne države, kao što to čini i Srbija i drugi, a ne na bazi kalkulacija.

“Kada se ponašate odgovorno, teško je da imate manevarski prostor da o pitanjima članstva u Unesko ili drugim organizacijama možete da arbitrirate. Bilo bi to nedosljedno i kalkulantski”, zaključio je premijer Crne Gore.

Nema razloga za ostavku vlade

Đukanović je istakao da je crnogorska vlada, na osnovu ozbiljnog razmatranja, odbacila zahtjev dijela opozicije da podnese ostavku, jer ima pun legitimitet i nastavlja sa radom.

Đukanović je, u izjavi novinarima po otvaranju ekonomske konferencije u Bečićima, objasnio da je Vlada, kao što je uvek činila, svakom pitanju odgovorno i promišljeno pristupila, a tako i zahtjevu koji je dobila za ostavku.

“Nakon ozbiljnog razmatranja odbili smo zahtjev jer mislimo da je vlada izabrana na regularnim, demokratskim izborima, koji su ocijenjeni kao takvi i od strane domaćih i inostranih posmatrača. Ova vlada ima puni legitimitet i nastavlja da radi i obezbjeđuje uslove koji će svakom u Crnoj Gori, uključujući i demonstrante, omogućiti da slobodno saopšte svoj stav, djelujući u skladu sa ustavnim i pravnim sistemom zemlje”, poručio je Đukanović.

Međutim, prema njegovim riječima, ono što je upitno je nesumnjiv pokušaj uplitanja sa strane i katalizacija ovih procesa.

“Sporna je artikulacija tog nezadovoljstva. To je pokušaj da protivno ustavu, sistemu, nasilno mijenja vlast, sa jasnom namjerom da se izrvši revizija državnog kursa Crne Gore, da napusti kurs evropskih i evroatlantskih integracija”, uvjeren je Đukanović.

On je naglasio da to nije dobro za Crnu Goru i da to treba osujetiti.

“Vlasti su promjenjive svugdje, ali u demokratijama se mijenjaju na demokratski način”, poručio je Đukanović.

On je naglasio da nema dileme da je Crna Gora, pored demokratske kondicije koju je pokazala aktuelna vlast, prikazala i odlučnost da zaštiti tekovine demokratskog razvoja savremene Crne Gore.

“Mi se mukotrpno 15 godina borimo da učvrstimo mir, stabilnost, multietnički sklad, da dođemo do nezavisnosti i upravljamo njome na pravi način. To su tekovine razvoja Crne Gore, a svaka odgovorna vlast ima obavezu da ih zaštiti”, podvukao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, pored demokratske kondicije da se obezbijedi svakome da slobodno saopšti svoj stav, iako je izrazita kritika vlasti, vlada je pokazala odlučnost da štiti te vrijednosti, koje su temelj budućeg ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore.

Đukanović je istakao da vlast razumije da postoje nezadovoljni građani.

“Biti u vlasti, a ne razumijevati da postoji dio javnsoti koji je nezadovoljan, bio bi političko i elementarno sljepilo. Vršiti vlast u državi kakva je Crna Gora, koja je zajedno sa balkanskim državama vjekovima zaostajala u razvoju, čini mi se legitimiše pravo na nezadovoljstvo”, naveo je on.

Đukanović kaže da je prolazak kroz tranzicione procese i gubitak iluzuje socijalne sigurnosti, koje su građani sa naših prostora imali ranije, dodatni razlog za nezadovljstvo.

“Nema sumnje da ljudi imaju razloga da budu nezadovoljni. Sigurno da među onima koji protestuju ima onih koji su nezadovoljni egzistencialnim statusom”, zaključio je premijer Crne Gore i podvukao da vlast u Podgorici poštuje i realno gleda na probleme koje ima Crna Gora.

Dio crnogorske opozicije, okupljena oko Demokratskog fronta, dala je Vladi Crne Gore rok do subote da podnese ostavku, prijeteći daljim protestima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com