PODGORICA: Damiru Mandiću 19 godina zatvora! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Damiru Mandiću 19 godina zatvora!

Viši sud u Podgorici izrekao je danas jednistvenu kaznu u trajanju od 19 godina zatvora Damiru Mandiću optuženom za saučesništvo u ubistvu glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića.

Zastupnica optužbe Vesna Jovićević je ranije, u završnoj riječi, saopštila da je nesporno dokazano da je Mandić s nepoznatim počiniocima učestvovao u ubistvu Jovanovića. Mandićevi advokati smatraju da za osuđujuću presudu nema dokaza.

Uoči izricanja presude njegov advokat Velibor Marković za Antenu M je kazao da ne može da prejudiciram sudsku odluku.

“Po mom mišljenju tu nema ni jedan dokaz da je Damir Mandić izvršio krivično djelo. Naprotiv iz iskaza predstavnika vještaka iz Visbadena kao i vještaka Milovana Mihailovića proizilazi da nije ni pucano iz vozila marke golf kako se tvrdi optužnicom. U vozilu je nađeno oko pet barutnih čestica a prema iskazima svih vještaka da je pucano iz vozila on bi morao biti znatno veći i iznosio bi više stotina. Vještaci iz Visbadena kao jednu mogućnost navode da je vozilo moglo biti detaljno čišćeno, međutim to niko ne tvrdi niti u tom zaključku može biti bilo kakve logike. Da je neko uništavao ili uklanjao tragove, valjda bi jedino logično bilo da je ako je auto zapaljeno onda makar čaure i puške budu uklonjene iz vozila”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, sada se postavlja pitanje otkud čaure u vozilu ako nema barutnih čestica.

“Jer putem vještačenja je takođe utvrđeno da prilikom ispaljenja iz ovog naoružanja čaure pucaju desno naprijed pod uglom od 40 stepeni. Tako da, vještak Mihailović zaključuje, da je u momentu ispaljenja puška morala biti unutra i da barutne čestice izlaze iz otvora cijevi puške kao i da iz otvora izlaze čaure. On  zaključuje da, ako je pucano iz vozila, to bi značilo da je puška u momentu ispaljenja projektila bila unutar vozila, međutim barutnih čestica nema a moralo bi da ih ima. Jedini logičan zaključak je da iz vozila nije pucano već da su puške i čaure naknadno podmetnute u cilju usmjeravanja istrage u pogrešnom pravcu”, kazao je Marković

Po njegovom mišljenju, optužnica je u potpunosti razbijena jer je okosnica optužnice pucanje iz vozila.

“Pored toga ni svjedoci očevici, od kojih je jedna radnica “Dana”, ne opisuje to vozilo kao vozilo u kojem su pronađene puške. Ona se čak i zaklela tvrdivši da je to vozilo imalo okrugla štop svjetla. Međutim vozilo u kojem su pronađene puške imalo je pravougaona štop svjetla a takođe navodi da je to vozilo imalo vidljivi znak W a to na ovom vozilu ne postoji. Kada se sve te činjenice dovedu u vezu proizilazi da iz tog vozila nije ni pucano”, ističe Marković.

To će biti četvrta presuda Damiru Mandiću koji već desetu godinu provodi u zatvoru.

“Ukoliko ga osude koristićemo sav redovna i vanredna pravna sredstva radi dokazivanja negove nevinosti. Počev od žalbe Apelacionom sudu, ukoliko bi bila odbijena, prijedloga tužiocu za podizanje zakona od Ustavne žalbe pa sve do Strazbura”, najavio je Marković.

Podsjetimo Mandić je prvi put je oslobođen, a zatim osuđen na 30 godina. U trećem postupku osuđen je na 18 godina zatvora, a tu presudu poništio je Ustavni sud.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com