Predlog Zakona o inovativnoj djelatnosti: Cilj otvoriti nova radna mjesta - Volim Podgoricu

Predlog Zakona o inovativnoj djelatnosti: Cilj otvoriti nova radna mjesta

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila prijedlog Zakona o inovativnoj djelatnosti, sa ciljem unapređenja okvirnih uslova i pristupa za finansiranje istraživanja i inovacija, kako bi se omogućila transformacija inovativnih ideja u proizvode i usluge koji će stvarati rast ekonomije i nova radna mjesta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, tim Zakonom uređena je inovativna djelatnost u Crnoj Gori, na način koji će omogućiti da inovacije postanu stub razvoja dinamičnog i relevantnog okruženja za razvoj nauke i istraživanja, da naučne ustanove i javna i privatna preduzeća iskoriste svoju aktivniju ulogu u istraživanjima i razvoju, kao i mogućnosti za transfer tehnologija i da se podstiče kvalitet i značaj istraživanja i inovacija u Crnoj Gori.

“Zakonom će se obezbijediti povezivanje naučnoistraživačkih ustanova, odnosno naučne i akademske zajednice sa privrednim sektorom u realizaciji primijenjenih i razvojnih istraživanja,poboljšanje kompetitivnosti malih i srednjih preduzeća i promocija preduzetništva i podrška start-up privrednim društvima”, navodi se u saopštenju.

Osnovno načelo na kojem se temelji pomenuti Zako se, kako su kazali, odnosi na dostupnost obavljanja inovativne djelatnosti svima pod jednakim uslovima.

Po prvi put, zakonom se uređuje obaveza Vlade za donošenje Strategije inovativne djelatnosti na period od pet godina.

“Strategiju predlaže Savjet za naučnoistraživačku djelatnost, i njome se uređuju specifični ciljevi inovativne djelatnosti, prioritetni programi i projekti od opšteg interesa, praćenje realizacije programa i projekata, način finansiranja programa i projekata i infrastruktura za podršku inovacijama”, dodaje se u saopštenju.

Najznačajnija novina odnosi se na uvođenje novih instrumenata u naučni sistem Crne Gore.

“Tri nova instrumenta i to Centar za transfer tehnologija, Naučno-tehnološki park i Inovaciono-preduzetnički centar, će pored postojećih naučnih ustanova, centra izvrsnosti i ustanova visokog obrazovanja, omogućiti dalje podizanje nivoa i kvaliteta ukupne istraživačke zajednice u Crnoj Gori i njene uporedivosti van granica naše države”, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com