Jevrejska zajednica i KIC: Koncert, izložba i film - Volim Podgoricu

Jevrejska zajednica i KIC: Koncert, izložba i film

Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ u saradnji sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore premijerno će organizovati: koncert hora „Braća Baruh“, izložbu ,,Nestali u Holokaustu – Zemun svaka slika priča priču” i projekciju filma “Adresa logor”.

 Hor „Braća Baruh“ nastupiće u subotu, 24.oktobra, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Na programu koncerta jednog od najstarijih jevrejskih horova u svijetu, su djela klasičnog horskog repertoara svih stilova i epoha.

Od osnivanja pa do danas, hor je održao brojne koncerte i učestvovao na mnogim takmičenjima i festivalima kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u inostranstvu. Izdvaja se koncert u dvorani Carnegie hall u Njujorku 1978. godine, kao i gostovanje hora u nekoliko navrata na najznačajnijem festivalu jevrejskih horova „Zimriya“ u Jerusalimu. Tokom proteklih godina hor je osvojio i niz nagrada na značajnim međunarodnim takmičenjima: II nagrada na Međunarodnom takmičenju pravoslavne horske muzike „Hajnowka 2011“ u Poljskoj, II nagrada na „Ohridskom horskom festival u Makedoniji, II nagrada na 21.Internacionalnom horskom takmičenju duhovne muzike u Slovačkoj itd. Dirigent i umjetnički rukovodilac hora je Stefan Zekić.

Izložba ,,Nestali u Holokaustu – Zemun svaka slika priča priču” biće otvorena u poneđeljak, 26.oktobra, u 18 časova, u holu KIC-a “Budo Tomović”.

Izložba će moći da se pogleda do 1. novembra.

Riječ je o izložbi koja je posvećena članovima Jevrejske opštine Zemun, stradalim u holokaustu. Njihovi portreti, vojničke fotografije, fotografije iz svakodnevnog života, grupne fotografije snimljene na logorovanjima i sastancima brojnih udruženja, školske i fotografije u radnom okruženju prikazane na izložbenim panoima govore o njihovim ispunjenim životima, ali i strahovima i nadanjima za bolju budućnost. Njihova životna energija zrači sa izložbenih panoa na gledaoce i zavjet je njihovih potomaka da neće dozvoliti zaborav.

Projekat „Nestali u Holokaustu – Zemun svaka slika priča priču“ podržali su: Fondacija za otvoreno društvo Srbija, Grad Beograd, JDC Njujork i ing. Josef Žamboki iz Izraela.

Svjetska bioskopska premijera filma “Adresa logor” biće organizovana u ponedjeljak, 26.oktobra, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 18:30. Ulaz je besplatan.

Film je napravljen po TV serijalu o stradanju jevreja u II Svjetskom ratu sa svjedočenjima preživjelih iz četiri beogradska logora. TV serijal je prenesen na filmsko platno kao jedna cjelina i ovo je prvo javno prikazivanje istog. Film je sastavni dio izložbe „Nestali u Holokaustu – Zemun svaka slika priča priču“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com