Đukanović: Protesti nijesu prijetnja stabilnosti države - Volim Podgoricu

Đukanović: Protesti nijesu prijetnja stabilnosti države

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je danas da protesti opozicionog parlamentranog Demokratskog fronta DF nijesu prijetnja stabilnosti zemlje i ocijenio da opozicija želi da nasilno preuzme vlast.

Đukanović, koji se nalazi u posjete Sloveniji, istakao je i da razumije nezadovoljstvo građana, ali i dodao da je Crna Gora u situaciji kada afirmiše nove vrijednosti u koje mnogi ljudi još ne vjeruju.

“Crna Gora je spremna da brani svoje institucije, pa ni opozicija, ni savjetodavci sa strane neće je smetnuti sa tog kursa”, jasan je predsjednik vlade, uz napomenu da je na osnovu poruka sa protesta, kao i ruskih saopštenja, jasan strani upliv i uticaj, prenosi Radio televizija Crne Gore.

Komentarišući proteste u Podgorici, slovenački premijer Miro Cerar rekao je da protesti predstavljaju dokaz demokratije, ali da ukoliko dolazi do nasilja pravna država mora da reaguje i osigura javi red i mir.

Prethodno, nakon subotnjih protesta dijela opozicije koja zahtijeva da vlada podnese ostavku i da prelazna vlada pripremi nove parlamentarne izbore, Đukanović je ocijenio da neredi u Podgorici predstavljaju pokušaj destabilizacije zemlje koja očekuje članstvo u NATO savezu.

Premijer smatra da je riječ o pokušaju ugrožavanja ustavnog poretka Crne Gore, s jasnom ambicijom da dođe do nasilne smjene vlasti i do revizije strateškog pravca državne politike.

“Pored pričinjenje materijalme štete, tokom demonstracija je povrijeđeno 29 policijskih službenika, medicinsku pomoć zatražilo je 26 građana, a 10 osoba privedeno je zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru”, saopšteno je iz Uprave policije.

Kontinuitet prijateljstva dvije zemlje

Đukanović se, tokom posjete Sloveniji, susreo i sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom.

Zajednički je ocijenjeno da Crna Gora i Slovenija imaju kontinuitet prijateljstva, razumijevanja i saradnje, još iz vremena zajedničke države kao i danas, kada je Slovenija u NATO i EU, čijem članstvu teži i Crna Gora, u očekivanju poziva za Alijansu, i daljeg progresa u pregovarackom procesu sa EU.

“U toj saradnji parlamenti Crne Gore i Slovenije imaju svoje posbno mjesto i ulogu, a grupe prijateljstva predstavljaju važan most za ukupan razvoj međudržavnih odnosa”, naglašeno je u razgovoru.

Premijer Đukanović se tokom susreta u slovenačkom parlamentu upisao u knjigu počasnih gostiju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com