ISPOVIJEST MAJKE MALOG ALEKSE (14) : Škola mi je ubila dijete, a odgovorni su napredovali! - Volim Podgoricu

ISPOVIJEST MAJKE MALOG ALEKSE (14) : Škola mi je ubila dijete, a odgovorni su napredovali!

Tragična sudbina Alekse Jankovića (14), koji se ubio prije četiri godine zbog vršnjačkog nasilja koje je mjesecima trpio u Osnovnoj školi „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu, kao da nije bila dovoljna opomena nadležnima.

Aleksa je imao potres mozga, nogu u gipsu, dijagnozu „posttraumatski sindrom“… jer ga je sedmoro vršnjaka zlostavljalo više od osam mjeseci pred očima osoblja škole, a četiri godine nakon njegove smrti, pojedinci koji su mogli, a nisu spriječili tragediju, čak su i napredovali!

– Neću zaćutati dok svi koji su mogli da pomognu mom Aleksi, a nisu, ne dobiju otkaze. Kajem se što sam vjerovala školi. Ubijali su ga svojim postupcima i ubili. Sada grizem za svoje dvije ćerke, koje su mi ostale. Odmah hvatam za gušu i ne pitam… Izgubila sam dijete – počinje za „Alo!“ Dragana Janković, Aleksina majka, koja je svoju potresnu ispovijest iznijela u utorak i pred kamerama TV „Prve“, u emisiji Tatjane Vojtehovski „Život priča“, ne želeći da ikada i jedan roditelj doživi ono što su ona i njen suprug.

Dragana i Bojan Janković obavještavali su o zlostavljanju sina direktorku, školskog psihologa, razrednog starješinu i još nekoliko nastavnika, školskog policajca Ivicu Grujića… Oni su im obećavali da će sve biti u redu, ali, kako kaže Dragana, nikada ništa nisu preduzeli da spriječe nasilje nad Aleksom i na sve načine su izbjegavali da o tome obavijeste policiju, objašnjavajući da se samo radi o dječjem nestašluku. Neutješna majka tvrdi da je dijete izgubila njihovom krivicom i navodi da nikada u životu neće zaboraviti Aleksine riječi kada ga je, nakon razgovora s nadležnima u školi, tješila da će sve biti u redu.

Aleksa Janković (14)

Aleksa Janković (14) , Foto: Promo

– Govorila sam mu: „Aleksa, sine, je l‘ vidiš da će sve biti u redu.“ On bi me pogledao, sklonio šiške s čela i rekao: „Aha, ne znaš ti kad odeš iz škole šta će meni biti“ – nastavlja priču Dragana dok pokušava da zaustavi suze koje joj naviru.
Nakon višemjesečnog maltretiranja, Aleksa se povlačio u sebe, slabije jeo, plašio se za svoj život i život najmilijih.

– Kada bismo ostajali sami, tražio je po sto puta da zaključam stan. Ustajala sam noću da ga pokrivam, a on bi podizao ruke kako bi se zaštitio. Kada bih ga pitala zašto to radi, on bi mi govorio: „Mama, rekli su da će ubiti tatu, tebe silovati i zapaliti naša kola…“ Nije mogao da jede jer mu se hrana vraćala od bola u stomaku. Natjerali smo ga da posjeti neuropsihijatra kako bi mu on pomogao – priča neutješna majka.

Roditelji su, kako objašnjavaju, u oktobru 2010. čak podnijeli i prijavu protiv profesorke biologije Milene Cvetković jer je pred cijelim odjeljenjem pitala Aleksu: „Čujem da si dobio batine?“

– On je samo klinuo glavom, a profesorka je dodala: „Ako, trebalo je još da te biju!“ Međutim, prijavu je škola odbacila, a iste godine u februaru profesorka je na žalbu četri djevojčice na Aleksino ponašanje rekla: „Ignorišite ga, vidite da je budala… To sve ide iz porodice“ – ogorčeno priča majka.

Aleksa Janković ubio se u maju 2011. skokom s trećeg sprata zgrade. Sahranjen je s pilotskom kacigom jer je cio život maštao da bude pilot. Godinu dana kasnije, Osnovna škola „Sreten Mladenović Mika“ i nekadašnja direktorka Suzana Popović Ickovski kažnjeni su novčanom kaznom od 50.000 dinara jer nisu preduzeli mjere za sprečavanje višemjesečnog i brutalnog vršnjačkog nasilja nad učenikom Aleksom Jankovićem.

(alo.rs)

 

2 komentara

  1. The next time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to read, however I truly thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could possibly repair when you werent too busy in search of attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com