Mihailo opet “opleo” po Amfilohiju: U stolici Sv. Petra Cetinjskog sjedi neprijatelj Crne Gore - Volim Podgoricu

Mihailo opet “opleo” po Amfilohiju: U stolici Sv. Petra Cetinjskog sjedi neprijatelj Crne Gore

Mitropolit Crnogroske pravoslavne crkve  Mihailo na svečanosti povodom Lučindana i Dana Svetog Petra Cetinjskog pozvao je Crnogorce na slogu i privrženost CPC. On je poručio da se Crna Gora i CPC moraju sačuvati od, kako je rekao, nasrtaja Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz Beograda i njenog izaslanika, Amfilohija Radovića.

“Na ovaj dan, 31. oktobra  svake godine, slavimo velikog mirotvorca crnogorskog, duhovnika, državotvorca,  vojskovođu i pobjednika na Krusima i Martinićima, Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca. Na duhovnoj stolici ovog velikana, na Cetinju  sjedi nedostojni srpski vladika, neprijatelj Crne Gore i CPC”, poručio je Mihailo.

On je kazao da bez duhovnog i moralnog preporoda nema spasa Crnoj Gori i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

“Okruženi smo licemjerstvom srpske lažne pobožnosti, čiji su akteri izazvali nered na podgoričkim ulicama i mnogi od njih su se sklonili u Amfilohijev hram u Podgorici. Svi će oni biti kažnjeni i posramljeni pred Gospodom Hristom i crnogorskim narodom. Srpski velikodostojnici i njihovi popovi s protagonistima u službi centra moći, daleko su od Hrista, krsta i jevanđelja, daleko su od istine, pravde i ljubavi koju Hristos propovijeda”, rekao je mitropolit Mihailo.

Cilj im je, dodao je, da izazovu zlo i nesreću u zemlji, s masom, kako je naveo, neodgovornih ljudi koja ih slijedi.

“Država pred njima ne smije da ustukne. Mi Crnogorci  imamo istorijsku svijest, državnu političku misao i urođen osjećaj da čuvamo i njegujemo naš jezik, crkvu i državu. Ali, ne apsolutizujemo crnogorstvo, jer je naša zemlja domovina i drugih naroda koji u njoj žive”, poručio je Mihailo.

On se osvrnuo i na javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Klirici beogradske patrijaršije SPC, nasrnuli su na dostojanstvo predstavnika CPC i pokušali da nas spriječe da iskažemo nacionalni, vjerski i politički individualizam. Naš otpor je bio u duhu naše slobodarske tradicije i temeljnih principa humanosti. Ali to je bilo ponižavanje ugleda države, u svijesti naših građana koji su joj privrženi”, kazao je Mihailo.

Predsjednik Fondacije “Sveti Petar Cetinjski”, Dragoljub Rašović, rekao je da CPC nikada nije bila servis neprijateljima domovine, nego predvodnik oslobodilačke borbe crnogorskog naroda.

“Ove godine Fondacija obilježava značajan dan zajedno sa CPC, ne iz konfesionalnih razloga već iz potrebe da se podrži i ubrza rješenje položaja te naše zaslužne istorijske duhovne  i svjetovne institucije koja je od srednjeg vijeka  predvodila i našu crkvu i našu državu. Znamo da crnogorska crkva, sve dok je nijesu unizili i uništili  kao i kraljevinu Crnu Goru, nikada nije bila  servis neprijateljima domovine, nego je vazda bila  predvodnik oslobodilače borbe crnogorskog naroda, a po duhu je takva i nakon obnove 1993. godine. Zato joj i ovom prilikom odajemo priznanje i poštovanje, jer se naša fondacija  kao jasno profilisana humanitarna organizacija  bori za punu primjenu  ljudskih i građanskih prava u Crnoj Gori, rekao je Rašović.

Dodao je da ih prate problemi od, kako je naveo, fundamentalnog značaja.

“Zaštita i obnova nacionalnog i multinacionalnog kulturnog nasljeđa, povraćaj državnog vlasništva nad crnogorskim crkvama i manastirima, uklanjanje svih crkvenih vjerskih objekata, najprije onih  koji su podignuti iz političkih razloga, iz želje za dominacinom nad CG i asimilacijom crmogorske duhovnosti, kao što je limena crkva na Rumiji, kao i mnoge kapelice rasijane po našim brdima, slične bivšoj kapeli kralja Aleksandra na Lovćenu”, precizirao je Rašović.

On je kazao da još traje odlaganje i rješavanje crkvenog pitanja.

“Takvo stanje više se ničim ne može pravdati  i zato podržavamo  Nacrt zakon o vjerskim  zajednicama,  ali i izražavamo bojazan da se u ovim društvenim i političkim okolnostima  donošenje toga zakona može prolongirati ili njegove norme  ne  poštovati” , istakao je Rašović.

TV prilog: Milanka Sredanović, TVCG

1 komentar

  1. Aw, i thought this was an extremely good post. In idea I would like to invest writing in this way moreover – taking time and actual effort to manufacture a very good article… but exactly what do I say… I procrastinate alot and no means apparently go completed.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com