Uljarević: Ograničeni dometi protesta bez iskrenih razgovora - Volim Podgoricu

Uljarević: Ograničeni dometi protesta bez iskrenih razgovora

Dalja organizacija protesta Demokratskog fronta bez iskrenih razgovora sa ostatkom opozicije i iznošenja realnih zahtjeva, ima ograničene domete, kao što su imali i skupovi prije policijske intervencije, smatra izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

„DF je imao veliku šansu da subotnje proteste zaista kanališe u širok građanski i demokratski bunt protiv vlasti. Međutim, njihovo shvatanja demokratskih promjena ne razlikuje se u bitnom od nedostatka demokratskg kapaciteta u Demokratskoj partiji socijalista“, kazala je Uljarević agenciji MINA.

Prema njenim riječima, nakon dramatičnih događaja u subotu, jasno je da se DF i DPS međusobno politički hrane i homogenizuju „i da poput političkih mengela lome centralni dio političke scene što crnogorsko društvo ionako usporeno, može dodatno osporiti i zaustaviti u dijelu postizanja funkcionalnosti demokratskih procesa“.

„Dalja organizacija protesta u režiji DF-a, bez iskrenih razgovora sa ostatkom opozicije, i iznošenja jasnih i realnih zahtjeva koji gledaju u budućnost i istinske promjene, ima takođe ograničene domete, kao što su to imali i njihovi protesti prije policijske intervencije“, kazala je Uljarević.

Ona je poručila da samo kroz otvaranje ne samo političkog, već šireg društvenog dijaloga u Crnoj Gori, društvo može izaći iz začaranog kruga krize stvorene afirmacijom partikularnih političkih interesa u čijem sadržaju se, kako je rekla, nalazi korupcija, nepotizam, kriminal, nacionalizam, kratko nepravedno društvo.

Uljarević smatra da se nakon svih dešavanja tokom posljednjih mjesec dana, sa obrtima koji su samo potvrdili brojne slabosti i nedorečenosti crnogorskog društva, može se očekivati neki vid opozicionog ukrupnjavnja.

„Naravno, ako do toga i dođe, radi se očito o potrebi koju nameću okolnosti, a ne projektovanom, strpljivo osmišljenom opozicionom projektu. Ipak, život jednog društva, kriza političkog, pa i svakog drugog sistema, može uobličiti političke saveze koji su se do tada činili teško izvodljivim“, dodala je Uljarević.

U Crnoj Gori, kako je rekla, sve je jasnija podjela unutar opozicije na njen radikalni i umjereni dio.

„Činjenica je da je DF uspio, dizanjem političkog uloga, nametuti i dobrim dijelom autorizovati zahtjeve koje je postavio kao cilj protesta. Na stranu koliko su oni bili realni i iskreni, ali su ovaj politički savez gurali prema jasnom cilju – a to je preuzimanje dominacije u opoziciji“, kazala je Uljarević.

Prema njenim riječima, to je ostale relevantne političke subjekte u opoziciji učinilo inertnim, pa i ograničilo u mogućnostima djelovanja.

„Upravo stoga, potezi koji sada DEMOS, Demokratska Crna Gora i URA vuku ili planiraju vući moraju imati potrebnu snagu utemeljene političke inicijative, jasne političke ponude iza koje se čvrsto stoji. Lično, nisam sigurna da je potrebno insistirati na prelaznoj ili Vladi nacionalnog jedinstva, kako god je ko zvao“, navela je Uljarević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com