Kovačević: Neće biti problema u isplatama naknada majkama troje i četvoro djece - Volim Podgoricu

Kovačević: Neće biti problema u isplatama naknada majkama troje i četvoro djece

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević saopštila je da je izvjesno da će zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža od naredne godine  primati doživotnu mjesečnu naknadu.

Tim povodom, Kovačević će , kako je saopštila za  Radio Antena M, već danas na sastanku sa direktorima centara za socijalni rad, precizirati detalje u vezi sa tim Zakonom.

„Preduzeli smo sve pripreme da uradimo sva podzakonska akta, sastanak sa direktorima centara za socijalni rad iz čitave Crne Gore gdje ćemo ih upoznati na koji način i kako ćemo primjenjivati zakon u bužetu Crne Gore ali i budžetu Ministarstva. Imajući u vidu da ne znamo tačan broj majki koje će imati to pravo, mi smo ipak odredili jedan dio sredstava tako da neće biti problema uz njihovom sprovođenju“, rekla je ona.

Prema nekim ranijim projekcijama za isplatu naknada  potrebno je oko 12 miliona eura godišnje. Kovaćević ističe da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja  zainteresovane blagovremeno informisati o detaljima šta je potrebno od dokumentacije kada to pitanje preciziraju sa ostalim institucijama u sistemu.

„Zakon stupa na snagu 1. januara. Mi već duže radimo podzakonska akta, pravilnika koja ćemo dostaviti centrima za socijalni rad koja je dokumentacija potrebna da bi traj zakon mogli da počnemo da sprovodimo od 1. januara. Obratili smo se i Skupštini radi tumačenja nekih članova zakona imajući u vidu da je i taj Zakon neprecizan u dijelu osiguranja ili radnog staža tako da vrlo brzo očekujemon odgovor Skupštine,“ zaključila je Kovačević.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com