Roditelji inficiranih beba počeli štrajk! Doktori iznad zakona - Volim Podgoricu

Roditelji inficiranih beba počeli štrajk! Doktori iznad zakona

Roditelji pet inficiranih beba, od kojih je jedna preminula u Kliničkom centru, kako su ranije najavili, danas su počeli štrajk glađu ispred Opštine Bijelo Polje. Oni traže da se suspenduju bivši direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić, bivši načelnici ginekologije i neonatologije Zvonko Puletić i Haka Tahirović, te pedijatar na dječjem odjeljenju Jela Cimbaljević, protiv kojih se u Višem sudu u Bijelom Polju vodi sudski postupak zbog krivičnog djela ”teško djelo protiv zdravlja ljudi”.

 

Otac preminule bebe Slaviša Knežević saopštio je da su u jutarnjim satima imali sastanak sa ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom i gradonačelnikom Aleksandrom ŽUrićem u vezi suspenzije ovih ljekara.

“Ministar smatra da ljekare ne treba suspendovati, iako zakon to eksplicitno nalaže. Prinuđeni smo na ovakav korak. Počeli smo da štrajkujemo, pa šta nam bog da. Protestvovaćemo sve dok se ljekari ne suspenduju“, poručio je Knežević, dodajući da će ispred opštine štrajkovati danonoćno.

Jedan od roditelja inficiranih beba Predrag Karišik jasan-zahtijevaju suspenziju ljekara.

“Zakon o radu u državi mora biti jednak za sve, pa i za ljekare koje smatramo odgovornim za infekciju naše djece. Podnijeli smo četiri zahtijeva da nam se omogući da počnemo štrajk ispred opštine i to u oba navrata MUP-u, Komunalnoj policiji i Sekretarijatu za komunalne poslove. Niko od njih nam eksplicitno nije zabranio da postavimo šatore dok nam je gradonačelnik poručio da će se u skladu sa zakonom odrediti prema našim koracima, te da će u slučaju postavljanja šatora tražiti asistenciju policije i da se adekvatno sankcionišemo. To nas neće obeshrabriti da protestvujemo”, poručio je Karišik, javno označivši bivšeg gradonačelnika, sadašnjeg političkog direktora DPS-a Tarzana Miloševića, kao glavnog “krivca” što ljekari nijesu suspendovani.

Ministar Budimir Šegrt saopštio je novinarima da sada nema osnova za suspenziju ljekara.

On je u razgovoru sa nezadovoljnim roditeljima iskazao želju da im se izađe u susret i ponudi rješenje u skladu sa propisima, koje bi ispunilo njihova očekivanja. Istovremeno je podsjetio da se ne može jedna manjkavost u pravnoj procedure liječiti drugom manjkavošću.

“Ljekari protiv kojih se vodi sudski postupak trebali su da budu suspendovani nakon same infekcije kada je jedna beba preminula. Međutim, tada to nije učinjeno. Sada za to ne postoji osnov koji bi imao utemeljenje u zvaničnim propisima”, kazao je Šegrt.

Podsjetivši da je na mjesto ministra došao u martu, četiri mjeseca nakon događanja u bjelopoljskoj bolnici, rekao je da je i tada ukazivao na učinjeni propust najavljujući utvrđivanje eventulane krivice ljekara kroz sudski postupak, a nikako novim kršenjem propisa.

“Nažalost, roditelji nijesu prihvatili ponuđenu argumentaciju najavljujući štrajk glađu“, istakao je ministar zdravlja.

Prema  njegovim riječima, u proteklom periodu novo rukovodstvo bolnice i upravni odbor uradili su mnogo da se ispravi učinjena greška.

“Međutim, nije nađeno drugo rješenja od onoga što je u toku, a to je utvrđivanje eventualne krivice pred sudskim organima. Suspenzija ljekara u ovom trenutku predstavljala bi, zbog zastarjelosti slučaja, novo kršenje propisa, što niko u ministarstvu ne želi ni po koju cijenu da čini”, kazao je ministar.

1 komentar

  1. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any tips for rookie blog writers? I’d certainly appreciate it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com