Đukanović: Ubijeđen sam da ćemo 1.decembra dobiti poziv u NATO, i onda smo spremni za izbore - Volim Podgoricu

Đukanović: Ubijeđen sam da ćemo 1.decembra dobiti poziv u NATO, i onda smo spremni za izbore

Ubijeđen sam da ćemo 1. decembra dobiti poziv u NATO, a 2. decembra smo spremni za izbore. Politička volja DPS-a je tu da idemo na izbore u skladu sa usvojenim zakonima. Nema prečeg interesa za državu od toga da nakon dobijanja poziva Crna Gora dobije kompetentnu i autorativnu vlast, poručio je premijer Milo Đukanović na Premijerskom satu.

“Članstvo Crne Gore u Evorpskoj uniji i NATO-u su naši strateški prioreiteti. Oni su zavisni jedno od drugoga, i čvrsto povezani. Dobre ocjene u Izvještaju koje se odnose na vladavinu prava i cjelovita slika svakako će biti uzete u obzir prilikom donošenja odluke o pozivnici u NATO. Crna Gora je napravila niz novih uspješnih koraka. Izvještaj daje i konstruktivne preporuke, a Crna Gora je definisala i konkretne zadatke, čime se pojačava i očekivanje konkretnih rezulatata”, smatra premijer.

On se osvrnuo i na opozicione političke krugove i medije koji nijesu zadovoljni što je Crna Gora lider na Zapadnom Balkanu.

“Da nam je to okupiralo pažnju ne vjerujem da bi imali progres kakav imamo. Dio opizicije je razočaran i osvrtom Evropske komisije na proteste. Da li je baš slučajno da se u proteste krenulo uoči Izvještaja o napretku i pozivnice u NATO? Svakom iole realnom je jasan odgovor. EU je prepoznala i demokratski kapacitet naše zemlje da sve sporove rješava u okviru sistema. Očekivan je bio izostanak podrške za bojkot u Skupštini. Zamka namijenjena državi krije se upravo u tome što bi posredovanje EU bilo jednako primjeni klauzule balansa. Dio partija kao ne vidi svoju odgovornost i obavezu u kreiranju ukupne slike o Crnoj Gori. Umjesto prizivanja međunarodne medijacije, treba vidjeti zbog čega postoji evidentno političko nepovjerenje, i sjesti u Parlament”, rekao je Đukanović.

Premijer se osvrnuo i na izborno zakonodavstvo i njegovu primjenu.

“Nema novog i starog zakonodavstva-ima samo aktuelno, koje je budući da je usvojeno, suspendovalo staro. Nema menija šta ćemo iz novog, šta ćemo iz starog. Obavezni smo da se novog pridržavamo. U Vladi smo učinili sve da se obezbijede sve neophodne pretpostavke za punu njegovu implementaciju. Nećemo moći da pronađemo bilo kakav razlog za sumnjičenje ishoda demokratske volje građana Crne Gore”, poručio je premijer.

On je dodao da je politička volja DPS-a tu, da se ide na izbore u skladu sa izbornim sistem koji je usvojen u Parlamentu.

“Nakon pozivnice u NATO, nema prečeg interesa od izbora, kako bi se došlo do efektivne i kompetentne vlasti”, rekao je Đukanović.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS Milutin Simović pitao je Đukanovića kakav će uticaj izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore imati na očekivanu odluku o upućivanju pozivnice za članstvo u NATO, pitanje je koje će Đukanoviću postaviti Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista.

“Ovogodišnji lzvještaj za Crnu Goru ima posebnu vrijednost i značaj, imajući u vidu poodmaklu fazu pregovaračkog procesa i njenu zahtjevnost, kao i činjenicu da je predstavljen tri sedmice uoči očekivane odluke o pozivnici za NATO. Sadržaj prethodnih lzvještaja je, po pravilu, bio praćen pokušajima politikantskih zloupotreba, uz tendenciozno selektivan pristup i ignorisanje pozitivnih ocjena. Ovaj put, atmosfera nakon objavljivanja lzvještaja najbolje govori o njegovom sadržaju i opšta je ocjena da nikad nije bio pozitivniji”, navodi se u obrazloženju pitanja Simovića.

Kako je naglasio, nesporni napredak koji je naše društvo ostvarilo, a koji je objektivno i precizno prenešen u lzvještaju, nije ostavio prostor za nove pokušaje političkih manipulacija.

“Prošle godine, tradicionalna opozicija i njima, tradicionalno ili po potrebi, bliski mediji, uoči objavljivanja lzvještaja pokazivali su nestrpljenje, očekivanje da im lzvješaj posluži kao politička platforma za prikupljanje opozicione energije, mjesecima i prije i poslije lzvještaja prizivali da se aktivira “klauzula balansa”, a sve sa ciljem da se Crna Gora zaustavi na njenom evropskom i evroatlantskom putu”, kazao je Simović.

U ovom izvještajnom periodu, Crna Gora je, dodaje on, otvorila osam novih poglavlja, napravili smo nove značajne iskorake u pravcu ispunjavanja standarda za punopravno članstvo u EU – i političkih i ekonomskih.

U penziji promoteri podmetanja

U ime Kluba samostalnih poslanika Velizar Kaluđerović pitao je Đukanovića šta je kao predsjednik Vlade konkretno preduzeo da se rasvijetli afera “Listing”, odnosno “Pahuljica”.

“Dijelite li ocjenu da postoji uzročno-posljedična veza između datih ocjena “da postoji manjak profesionalnih potencijala i značajan nedostatak tehničke opremljenosti bezbjednosti, kao i da je bezbjednosni sistem doživio najozbiljnije zastoje proteklih godina, a bezbjednosni problemi se gomiIaju u vidu jačanja organizovanog kriminala”, na jednoj strani, i sumorne stvarnosti u kojoj imamo trideset nerasvijetljenih ubistava, pljačkaške privatizacije sa direktnom štetom po državu koja se mjeri stotinama miliona evra, ogromno socijalno raslojavanje u društvu koje za rezultat ima najveći jaz između 20 multimilionera i preko 10 odsto građana Crne Gore koji žive u bijedi, na drugoj strani?”, naveo je Kaluđerović.

Đukanović je objasnio da je taj slučaj uušao u nadležnost Tužilaštva znatno prije nego što se on vratio u Vladu.

“Promptnim odgovorima ta neistina podmetnuta sadašnjem šefu diplomatije je adekvatno procesuirana. Podmetačine se uvijek  lansiraju kada se Crna Gora nalazi pred realizacijom svojih strateških ciljeva od strane istih objavještajnih krugova. Potpuno demontiranje ovakvih konstrukcija traži vrijeme i punu profesionalnu posvećenost. Danas su u penziji neuspješni promoteri takvih konstrukcija. Takođe, sve koje imaju saznanja o pljačkaškim privatizacijama  da se kao odgovorni građani obrate insitucijama sistema i daju dokaze za takve optužbe”, poručio je Đukanović.

Samostalni poslanik pitao je premijera da li se kao predsjednik Vlade uključivao u problematiku ozbiljnog kašnjenja izvršenja Zakonom o specijalnom državnom tužilaštvu propisane obaveze formiranja posebnog policijskog odjeljenja i postavljanja njegovog rukovodioca koji treba da budu snažan alat i ključna policijska podrška Specijalnom državnom tužilaštvu u otkrivanju i procesuiranju teških kriminalnih djela iz oblasti organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma, ratnih zločina i koji su razlozi kašnjenja u formiranju Policijskog odjeljenja i imenovanju njegovog rukovodioca.

“Njega ne postavljam ja. Prema mojim saznanjima direktor policije je podnio više prijedloga i to je u toku. Vjerujem sa dobrim epilogom i dobrim kadrovskim rješenjem”, uvjeren je Đukanović.

Kaluđerovića je pitao premijera da li će podnijeti ostavku i tako dati konkretan lični doprinos ukupnim naporima da Crna Gora napravi demokratski iskorak koji je toliko nužan na putu ka članstvu u EU.

“Znam da ne sumnjate da ću se odgovorno ponijeti prema povjerenju i državnim interesima”, poručio je prvi čovjek.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com