Sistem elektronske identifikacije spreman do marta - Volim Podgoricu

Sistem elektronske identifikacije spreman do marta

Sistem za elektronsku identifikaciju birača biće pripremljen do marta naredne godine, a prva isporuka od 300 uređaja očekuje se do petka, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova MUP.

MUP je, kako su podsjetili iz tog resora, po pitanju elektronske identifikacije birača, shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, u julu potpisalo ugovor sa dobavljačem, kompanijom S&T, za nabavku 1.200 uređaja za elektronsku identifikaciju birača.

“Izrada softverskog rješenja je u toku, dok se realizacija prve isporuke od 300 stanica očekuje 20. novembra, a posljednja krajem januara 2016. godine. Tako će, ako sve bude teklo kako je planirano, sistem za elektronsku identifikaciju birača biti pripremljen do marta 2016. godine“, kazali su agenciji MINA iz MUP-a.

Što se tiče ostalih obaveza MUP-a, kad je u pitanju ta oblast, one se odnose na donošenje Uputstva za rad sa aplikacijom za elektronsku identifikaciju birača, što će, kako je saopšteno, biti učinjeno nakon realizacije tog softvera.

“Pitanje donošenja rješenja o biračkim mjestima je u nadležnosti opštinskih izbornih komisija OIK koje ta rješenja donose shodno odlukama nadležnih organa lokalnih samouprava“, saopšteno je iz MUP-a.

Taj resor je, kako se navodi, upoznao Državnu izbornu komisiju DIK da se kasni sa donošenjem rješenja OIK koje su potrebne za potpunu implementaciju Zakona o biračkom spisku, a DIK je shodno zakonu u obavezi da usmjerava rad OIK-a.

“Kašnjenje u donošenju navedenih rješenja može uticati na odlaganje rokova za implementaciju zakona“, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi, potrebno je da DIK obezbijedi donošenje ovih rješenja do kraja godine.

“Ali rješenja koje će u potpunosti biti u skladu sa Zakonom o biračkom spisku, kako bi ih MUP mogao implementirati, a ne kao u slučaju nekih OIK-a čija smo rješenja vratili DIK-u na ispravku i ponovno donošenje“, kazali su iz MUP-a.

1 komentar

  1. It’s my job to dont usually post on many Blogs, still I recently has to say thank you maintain the astonishing work. Ok unfortunately it is time to get at school.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com