UPRAVNA INSPEKCIJA MUP-A UTVRDILA: Glavni grad mimo zakona zaposlio 45 radnika - Volim Podgoricu

UPRAVNA INSPEKCIJA MUP-A UTVRDILA: Glavni grad mimo zakona zaposlio 45 radnika

Uprav­na in­spek­ci­ja Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va usta­no­vi­la je da je u šest or­ga­na upra­ve i struč­nih slu­žbi Glav­nog gra­da mi­mo za­ko­na za­po­sle­no 45 slu­žbe­ni­ka.

U Se­kre­ta­ri­ja­tu za ko­mu­nal­ne po­slo­ve i sa­o­bra­ćaj ne­za­ko­ni­to je za­po­sle­no 13, Se­kre­ta­ri­ja­tu za lo­kal­nu sa­mo­u­pra­vu de­vet, Upra­vi lo­kal­nih jav­nih pri­ho­da de­set, Se­kre­ta­ri­ja­tu za fi­nan­si­je tri, Cen­tru za in­for­ma­ci­o­ni si­stem de­vet i u Di­rek­ci­ji za imo­vi­nu je­dan slu­žbe­nik. Svi su rad­ni od­nos za­sno­va­li u vri­je­me dok je gra­do­na­čel­nik bio Mi­o­mir Mu­go­ša.

Pre­ma na­la­zu o in­spek­cij­skom pre­gle­du Uprav­ne in­spek­ci­je, ko­ja je kon­tro­li­sa­la Glav­ni grad, od apri­la do no­vem­bra lo­kal­na sa­mo­u­pra­va mo­ra da ot­klo­ni na de­se­ti­ne ne­pra­vil­no­sti. Slu­žbe­ni­ci su pri­mlje­ni mi­mo kon­kur­sa, ni­je­su za­sno­va­li rad­ni od­nos na neo­d­re­đe­no vri­je­me u skla­du sa Za­ko­nom o dr­žav­nim slu­žbe­ni­ci­ma i na­mje­šte­ni­ci­ma, ne­ma­ju po­lo­žen struč­ni is­pit za rad u dr­žav­nim or­ga­ni­ma, ras­po­re­đe­ni su na rad­no mje­sto za ko­je ne is­pu­nja­va­ju uslov u po­gle­du ste­pe­na struč­ne spre­me.

Utvr­đe­no je da rje­še­nja o ras­po­re­đi­va­nju na rad­no mje­sto ni­je­su usa­gla­še­na sa pra­vil­ni­kom o unu­tra­šnjoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji u po­gle­du na­zi­va rad­nog mje­sta.

U Se­kre­ta­ri­ja­tu za ko­mu­nal­ne po­slo­ve i sa­o­bra­ćaj ko­jim od ja­nu­a­ra ove go­di­ne ru­ko­vo­di Mar­ko Ra­ko­če­vić, a funk­ci­ju je pre­u­zeo od Mi­o­mi­ra M. Mu­go­še, od 42 za­po­sle­na ne­pra­vil­no­sti su utvr­đe­ne kod 13. Gra­do­na­čel­ni­ku Sla­vo­lju­bu Stri­je­po­vi­ću, in­spek­tor je uka­zao da po­pu­ni rad­no mje­sto po­moć­ni­ka se­kre­ta­ra za ko­mu­nal­ne po­slo­ve i sa­o­bra­ćaj i za to ima rok od 60 da­na.

Utvr­đe­no je da u ovom or­ga­nu upra­ve P.R, S.N, M.S, Z.V, A.H. i M.A. ni­je­su za­sno­va­li rad­ni od­nos na neo­d­re­đe­no vri­je­me u skla­du sa Za­ko­nom o dr­žav­nim slu­žbe­ni­ci­ma i na­mje­šte­ni­ci­ma, dok je za S.P, i Z.S, utvr­đe­no da po­kri­va­ju rad­no mje­sto za ko­je ne­ma­ju struč­nu spre­mu. Za J.Z, M.Š. i Z.I. je utvr­đe­no da ne­ma­ju po­lo­žen struč­ni is­pit za rad u dr­žav­nim or­ga­ni­ma, dok je za S.B. pro­na­đe­no da iz­re­ka i obra­zlo­že­nje rje­še­nja o ras­po­re­đi­va­nju od 24. ja­nu­a­ra pro­šle go­di­ne ni­je­su usa­gla­še­ni sa Pra­vil­ni­kom o unu­tra­šnoj or­ga­ni­za­ci­ji u po­gle­du na­zi­va rad­nog mje­sta. Se­kre­ta­ru je dat rok od 60 da­na da ot­klo­ni ne­pra­vil­no­sti, kao i da za rad­no mje­sto re­fe­rent – dak­ti­lo­graf pro­pi­še i po­la­ga­nje is­pi­ta za rad u dr­žav­nim or­ga­ni­ma.

U Se­kre­ta­ri­ja­tu za lo­kal­nu sa­mo­u­pra­vu na či­jem je če­lu Mi­še­la Ma­noj­lo­vić, od 66 za­po­sle­nih ne­pra­vil­no­sti su utvr­đe­ne kod de­vet za­po­sle­nih ta­ko da Ž.I, B.K, P.B, R.P, R.V, i Lj.V. ne­ma­ju po­lo­žen struč­ni is­pit za rad u dr­žav­nim or­ga­ni­ma. Uslo­ve za sa­vjet­ni­ka u po­gle­du ste­pe­na struč­ne spre­me ne is­pu­nja­va­ju Đ.P, Z.V. i N.K. Ta­ko­đe, je utvr­đe­no da per­so­nal­ni do­si­jei slu­žbe­ni­ka ovog se­kre­ta­ri­ja­ta ne sa­dr­že do­kaz o po­zna­va­nju ra­da na ra­ču­na­ru. Mi­še­li Ma­noj­lo­vić, dat je rok od 60 da­na da ot­klo­ni ove ne­pra­vil­no­sti, a za 30 da­na mo­ra uskla­di­ti Pra­vil­ni­k o unu­tra­šnjoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji sa za­ko­nom u po­gle­du upo­tre­be rod­no osje­tlji­vog je­zi­ka, te ga uskla­di­ti i u po­gle­du oba­ve­ze pro­pi­si­va­nja i po­ga­nja struč­nog is­pi­ta za rad u dr­žav­nim or­ga­ni­ma.

Di­rek­tor Cen­tra za in­for­ma­ci­o­ni si­stem Zo­ran Glo­ma­zić do­bio je 30 da­na da ot­klo­ni ne­pra­vil­no­sti po pi­ta­nju za­sni­va­nja rad­nog od­no­sa na neo­d­re­đe­no vri­je­me ka­da su u pi­ta­nju za­po­sle­ni D.B, E.H, D.M, Z.P.-R, i M.T. te da ne­pra­vil­no­sti ot­klo­ni i ka­da je u pi­ta­nju ras­po­re­đi­va­nje slu­žbe­ni­ka S.Đ, D.S, S.S. i M.P. Glo­ma­zić je dao i pri­mjed­be na za­pi­snik uprav­nog is­pek­to­ra. Od­bi­je­na je nje­go­va pri­mjed­ba da kao di­rek­tor CIS-a ni­je pri­su­stvo­vao po­stup­ku in­pek­cij­skog nad­zo­ra, te da za­pi­snik ni­je sa­či­njen na li­cu mje­sta i u ro­ku od tri da­na već na­kon vi­še od šest mje­se­ci. Uva­že­ne su mu pri­mjed­be ko­je se od­no­se na gre­ške u ime­nu i pre­zi­me­nu slu­žbe­ni­ka.

Ne­pra­vil­no­sti će mo­ra­ti da ot­klo­ni i Mla­den Ilić, iz­vr­šni di­rek­tor Di­rek­ci­je za imo­vi­nu. On će u ro­ku od 30 da­na mo­ra­ti da ot­klo­ni ne­pra­vil­no­sti po pi­ta­nju za­po­sle­nja S.G. za ko­ju je utvr­đe­no da ni­je za­sno­va­la rad­ni od­nos na neo­d­re­đe­no vri­je­me u skla­du sa Za­ko­nom o dr­žav­nim slu­žbe­ni­ci­ma i na­mje­šte­ni­ci­ma. Ili­ću je uka­za­no da uskla­di Pra­vil­nik o unu­tra­šnoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji Di­rek­ci­je za imo­vi­nu u po­gle­du go­di­na rad­nog is­ku­stva za rad­no mje­sto sa­mo­stal­ni re­fe­rent – vo­zač-ku­rir. Mo­ra­će da uskla­di Pra­vil­nik o unu­tra­šnjoj or­ga­ni­za­ci­ji si­ste­ma­ti­za­ci­ji i Pra­vil­nik o iz­mjen­ma i do­pu­na­ma pra­vil­ni­ka o unu­traš­njoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji Di­rek­ci­je za imo­vi­nu sa čla­nom 16 Za­ko­na o dr­žav­nim slu­žbe­ni­ci­ma i na­mje­šte­ni­ci­ma u po­gle­du upo­tre­be rod­no osje­tlji­vog je­zi­ka. A.D.- N.S.

Gra­do­na­čel­ni­ku je uka­za­no da po­pu­ni mje­sto se­kre­ta­ra za fi­nan­si­je u skla­du sa od­red­bom čla­na 53, 54 i 55 Za­ko­na o dr­žav­nim slu­ž­be­ni­ci­ma i na­mje­šte­ni­ci­ma. Ovu funk­ci­ju u v.d. sta­nju sa­da oba­vlja Mi­o­mir Jak­šić.
Se­kre­tar mo­ra da ot­klo­ni ne­pra­vil­no­sti u od­no­su na ras­po­re­đi­va­nje Ta­nje Pe­ro­vić za ko­ju je utvr­đe­no da ne­ma do­kaz o po­zna­va­nju ra­da na ra­ču­na­ru zbog če­ga ne is­pu­nja­va uslov za glav­nog ra­ču­no­vo­đu u odje­lje­nju tre­zor. Mi­o­mi­ru Jak­ši­ću je uka­za­no da mo­ra oci­je­ni­ti lo­kal­ne slu­žbe­ni­ke za pro­šlu go­di­nu i ot­klo­ni­ti ne­pra­vil­no­sti po pi­ta­nju za­sni­va­nja rad­nog od­no­sa na neo­d­re­đe­no vri­je­me slu­žbe­ni­ka M.K. i M.R.

Nje­mu je uka­za­no da zbog upo­tre­be rod­no osje­tlji­vog je­zi­ka uskla­di Pra­vil­nik o unu­tra­šnjoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji Se­kre­ta­ri­ja­ta za fi­nan­si­je od 13. de­cem­bra 2013. go­di­ne, ali i u po­gle­du na­zi­va struč­nog is­pi­ta jer se iz pro­pi­sa­nih uslo­va ne mo­že utvr­di­ti da li se ra­di o struč­nom is­pi­tu za rad u dr­žav­nim or­ga­ni­ma ili ne­kom dru­gom struč­nom is­pi­tu. Pra­vil­nik je neo­p­hod­no uskla­di­ti i za teh­nič­kog se­kre­ta­ra.

Na­pre­do­va­nje bez ško­le

Se­kre­tar mje­snih za­jed­ni­ca u Ze­ti Đ.P. ne is­pu­nja­va uslov za sa­mo­stal­nog re­fe­ren­ta jer za to rad­no mje­sto ne­ma ade­kvat­nu struč­nu spre­mu. Đ.P. je za­po­slen u Se­kre­ta­ri­ja­tu za lo­kal­nu sa­mo­u­pra­vu i za­vr­šio je sred­nju ško­lu, a 20. ju­na 2008. go­di­ne za­sno­vao rad­ni od­nos na neo­d­re­đe­no vri­je­me na po­slo­vi­ma vi­šeg re­fe­ren­ta za po­slo­ve mje­snih za­jed­ni­ca u Ze­ti, da bi 20. ma­ja ove go­di­ne on bio ras­po­re­đen za se­kre­ta­ra mje­snih za­jed­ni­ca u Ze­ti.

Uprav­ni in­spek­tor je kon­sta­to­vao da Z.V. iz Se­kre­ta­ri­ja­ta za lo­kal­nu sa­mo­u­pra­vu ne­ma struč­nu spre­mu za sa­vjet­ni­ka III jer je za­vr­ši­la sred­nju ško­lu. Ona je 1988. go­di­ne za­sno­va­la rad­ni od­nos na neo­d­re­đe­no vri­je­me za mje­sto re­fe­rent-ope­ra­te­ra za unos po­da­ta­ka, ali je 20. ma­ja ove go­di­ne do­bi­la funk­ci­ju sa­vjet­ni­ka III-glav­ni opera­ter za ovje­ru pre­pi­sa, pot­pi­sa i ru­ko­pi­sa.

Tin­ka Vu­ko­tić ne­ma dr­žav­ni is­pit

Utvr­đe­no je da Tin­ka Vu­ko­tić, po­moć­nik di­rek­to­ra Upra­ve lo­kal­nih jav­nih pri­ho­da, ne­ma po­lo­žen struč­ni is­pit za rad u dr­žav­nim or­ga­ni­ma. Na ovo rad­no mje­sto ona je po­sta­vlje­na od­lu­kom gra­do­na­čel­ni­ka o iz­bo­ru kan­di­da­ta od 2. ju­na 2011. go­di­ne.
Uprav­ni in­spek­tor je utvr­dio da Bo­ri­vo­je Ma­rić u ro­ku od 30 da­na od da­na pri­je­ma za­pi­sni­ka mo­ra ot­klo­ni­ti ne­pra­vil­no­sti ka­da su u pi­ta­nju za­po­sle­ni R.M, Š.I, R.V, L.D, L.M, Ć.S, J.N, O.D, M.B i V.T. Pre­gle­dom je utvr­đe­no da su za­po­sle­ni Mar­ko Ra­du­lo­vić, Izet Ša­bo­tić, Vlat­ko Ro­go­šić, Dra­gan La­ga­tor, Ma­ri­ja La­kić, Sun­ča­na Ćet­ko­vić u Upra­vi lo­kal­nih pri­ho­da bi­li za­po­sle­ni na od­re­đe­no vri­je­me na mje­sti­ma sa­mo­stal­nog sa­vjet­ni­ka III za na­pla­tu po­re­za na ne­po­kret­no­sti bez pre­tod­no spro­ve­de­nog jav­nog ogla­sa.

In­spek­tor je kon­sta­to­vao da se za­po­sle­ni, ko­ji je za­sno­vao rad­ni od­nos bez pret­hod­no ras­pi­sa­nog ogla­sa na­la­zi na fak­tič­kom ra­du, od­no­sno gra­đan­sko prav­nom od­no­su, ko­ji ne­ma ka­rak­ter rad­nog od­no­sa pa sa­mim tim ni­je­su ste­kli zva­nje lo­kal­nog slu­žbe­ni­ka.

(Dan)

2 komentara

  1. This will be the appropriate weblog for really wants to learn about this topic. You recognize a lot its nearly challenging to argue with you (not too I just would want…HaHa). You actually put a fresh spin using a topic thats been discussing for years. Great stuff, just fantastic!

  2. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com