GA: Neprimjereno miješanje izvršnog dijela vlasti u izbor ombudsmana - Volim Podgoricu

GA: Neprimjereno miješanje izvršnog dijela vlasti u izbor ombudsmana

“Nejasno je zašto je Predsjednik Crne Gore prenio ovu nadležnost na Ministarstvo. Neprihvatljivo je i obrazloženje da Predsjednik nema kapacitete da organizuje sastanak sa desetak NVO organizacija koje se bave ljudskim pravima”, rekao je Radović.

 Koordinator programa ljudskih prava GA Milan Radović, smatra da je to je neprimjereno miješanje izvršnog dijela vlasti u izbor predstavnika nezavisne institucije i kršenje Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

“Nejasno je zašto je Predsjednik Crne Gore prenio ovu nadležnost na Ministarstvo. Neprihvatljivo je i obrazloženje da Predsjednik nema kapacitete da organizuje sastanak sa desetak NVO organizacija koje se bave ljudskim pravima”, rekao je Radović agenciji MINA.

On je kazao da se i u izvještaju Evropske komisije navodi da kapacitete i nezavisnost regulatornih tijela treba ojačati, dok je potrebno dalje unaprijediti uključenost i konsultovanje zainteresovanih strana.

“Na ovaj način se samo doprinosi urušavanju povjerenja u nezavisnost”, upozorio je Radović.

On je podsjetio da je GA podržala reizbor Šućka Bakovića za Omnbsumana, iako, kako je rekao, prostora za unapređenje rada ima.

“To je konstatovano i u našim ali i u poslednjem izvještaju EK. Dosadašanja saradnja GA sa Bakovićem je bila korektna i Institucija je pokrenula postupke po brojnim prijavama GA i u brojnim Ombudsman je utvrdio kršenje i donio preporuke”, naveo je Radović.

On je posebno ukazao na angažovanje Ombudsmana u slučaju torture u ZIKS-u nad građanima Milićem i Nikezićem, čiji nalaz je bio osnov za donošenje presude u Strazburu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com