Papa: Proslava Božića “obična šarada”, svijet je u ratu - Volim Podgoricu

Papa: Proslava Božića “obična šarada”, svijet je u ratu

Za papu Franju je proslava predstojećeg Božića “obična šarada”, jer, kako je poručio, cio svijet je u ratu.

“Blizu smo Božića. Biće tu svjetla, zabave, ukrašenih drvaca, jaslica – sve okićeno – dok u svijetu traje rat. Sve je to obična šarada. Svijet nije shvatio put mira. Cijeli svet je u ratu. Rat može biti opravdan iz brojnih razloga, ali kada je cijeli svet u ratu, kao što je danas, onda nema opravdanja”, kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Pritom je, objavio je hrvatski portal Danas.hr, papa upotrijebio riječ francuskog, tačnije provansalskog porijekla, šarada, koja izvorno znači “duhovit razgovor”, ali se najčešće koristi u smislu “zagonetke”. U prenesenom značenju, u kojem ju je upotrebio i papa, šarada bi bila “zbivanje puno privida”.

Umjesto tog privida, kako se navodi, punog blještavila i slavlja, poglavar Katoličke crkve poziva na “saosjećanje sa žrtvama terorističkih napada i ratova”.

“Šta će ostati iza ovog rata usred kojeg smo sada”, retorički se zapitao papa Franjo i istovremeno dao odgovor: “Ruševine, hiljade djece bez obrazovanja, tolike nevine žrtve i puno novca u džepovima trgovaca oružjem”.

Ovom porukom papa Franjo vjerovatno će (u)zbuniti mnoge, baš kao i svojevremeno tvrdnjom izrečenom u govoru na Papinskoj akademiji nauka da su teorija evolucije i teorija “Velikog praska” tačne te da “Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem” kojom je uzdrmao teoriju kreacionizma prema kojoj je Bog odnosno vrhovno biće stvorilo svijet.

Papa je, naime, prije godinu dana ustvrdio da dvije spomenute naučne teorije nijesu u koliziji s postojanjem Stvoritelja već da ga upravo potvrđuju.

“Čitajući o stvaranju svijeta u Knjizi postanka, reskiramo da Boga zamišljamo kao svemogućeg mađioničara s čarobnim štapićem. Ali, to nije tako”, kazao je papa.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com