Završen prvi Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2015. - Volim Podgoricu

Završen prvi Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2015.

Svečanim uručenjem nagrada u nedjelju je završen  završen je Internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2015.

U Petak je predstavljena knjiga „Njegoš naš nasušni“ Gorana Sekulovića, u izdanju Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“.

O knjizi su govorili: Goran Sekulović, Borislav Cimeša i Marijan Mašo Miljić.

Predstavljeni su rezultati  rada Tradukija, o čemu su govorili  Hana Stojić, Aleš Čar, Andrej Nikolaidis i Vladimir Vojinović.

O izdavačkoj produkciji Meandarmedie govorili su Branko Čegec, Zuvdija Hodžić i Mladen Lompar

Predstavljene su Sabrane pjesme Pavla Đonovića. O djelu Pavla Đonovića govorili su Mladen Lompar, Ethem Mandić i Novica Vujović.

Promovisana je knjiga „Zimski zagrljaji“ Gorana Samardžića. Razgovor sa autorom vodio je Andrej Nikolaidis.

Sajam je posjetio i ministar kulture gospodin Pavle Goranović sa saradnicima.

Treći dan sajma završen je promocijom knjige „Dollap“ Ariana Leke. Pored autora, o knjizi je govorio Jovan Nikolaidis.

Prateći program u subotu, 21. novembra 2015. godine započeo je predstavljanjem književnika iz Udrženja građana  „Knjižuljak“, o čemu su govorili Bojan Savić Ostojić i Slobodan Ivanović.

O radu i djelovanju Paraliterarne organizacije I.D.I.O.T. govorili su: Muanis Sinanović, Tibor Hrs Pandur i Uroš Prah. Predstavljena je knjiga „Luđak je vječno dijete“ Boža Koprivice (izdanje Knjižare „Karver“) Pored autora o knjizi su govorili: Borka Pavićević, Saša Ilić i Varja Đukić. Promovisana je i knjiga „Rekvijem za jedan dan“ Lidije Ćirić izdanje IK „Solaris“. Sa autorkom je razgovor vodio  Vujica Ognjenović

Roman Simić, urednik “Frakture” predstavio je podgoričkoj publici  stvaralaštvo Josipa Mlakića.

Program subote završen je predstavljanjem knjige „Razvoj i dometi crnogorske retorike“ Radovana Radonjića, izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorice. O knjizi Radovana Radonjića govorili su Nela Savković-Vukčević, Sreten Perović i Radule Novović.

Nesdjelja, 22. novembar 2015. godine započela je Svečanim uručenjem sajamskih nagrada. Žiri za dodjelu nagrada na 1. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici, u sastavu Gojko Kastratović (predśednik), Aleksandra Vuković i Aleksandar Radoman donio je jednoglasnu odluku da se:

–          Nagrada “Božidar Vuković Podgoričanin” za najbolji nastup na sajmu dodijeli Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorice;

–          Nagrada “Božidar Vuković Podgoričanin” za najbolju publikaciju u 2015. godini dodijeli Crnogorskom PEN Centru za knjigu Dimitrija Popovića “Ljubičasto ogledalo”;

–          Nagrada “Božidar Vuković Podgoričanin” za najbolju izdavačku produkciju u 2015. godini dodijeli izdavačkom preduzeću “Geopoetika” iz Beograda.

Nakon ceremonije dodjele nagrada uslijedila je promocija romana Laureta Borislava Jovanovića u izdanju Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević”. Razgovor sa autorom vodila je Dragana Kršenković-Brković. Predstavljeno je  stvaralaštvo  Adise Bašić o kojem su govorile Andrea Lešić Thomas i Ethem Mandić.

knjiga

Promovisan je roman „Ljubičasto ogledalo“ Dimitrije Popovića u izdanju Crnogorskog PEN Centra.

O romanu su govorili: Mladen Lompar, Marina Mugoša-Ratković i Aleksandra Vuković.

Razgovor sa piscem Andrejom Nikolaidisom vodio je Vladimir Vojinović.

Program sajma završen je predstavljanjem knjige Neoplanta ili Obećana zemlja Lasla Vegela. Sa Laslom Vegelom razgovarao je Janko Ljumović.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com