DAMJANOVIĆ: Isplata nadoknada za majke od januara - Volim Podgoricu

DAMJANOVIĆ: Isplata nadoknada za majke od januara

Šef Kluba poslanika Socijalističke narodne partije u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović kazao je, na današenjem sastanku Odbora žena te partije, da je omogućavanje  majkama sa troje i više djece da ostvare pravo na doživotnu mjesečnu nadoknadu doprinos ka stvaranju države socijalne pravde, koja ne treba da postoji samo na papiru.

Odbor žena SNP-a

Odbor žena Socijalističke narodne partije Podgorica održao je sastanak na kojem je razgovarano o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, kao i budućoj primjeni zakona koji omogućava majkama sa troje i više djece primanje doživotne nadoknade.

Sa članicama i simpatizerkama SNP-a, osim Damjanovića razgovarali su i predsjednik podgoričkog SNP-a Dragan Ivanović, predsjednica Odbora žena Radmila Čagorović i rukovodstvo podgoričkog Odbora.

Učesnice sastanka izrazile su veliko interesovanje za ovu temu, o čemu svjedoči posjećenost, ali i učešće u razgovoru oko ovih pitanja. Kako je pojasnio Damjanović, ovim Zakonom se omogućava da zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža, primaju od januara 2016. godine doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

Za isplatu naknada, kako je rekao Damjanović, predlogom Budžeta za narednu godinu izdvojeno je oko 12 miliona eura, s obzirom da primjena Zakona počinje 1. januara 2016. godine.

Damjanović je, takođe, podsjetio da će shodno zakonskom rješenju i majke sa  troje i više djece koje imaju 15 i više godina staža na Zavodu za zapošljavanje, takođe moći da ostvare pravo na naknadu od 40 odsto prosječne neto zarade.

Istim zakonom propisano je da jedan od roditelja-njegovatelja koji njeguje i brine o djetetu sa posebnim potrebama-korisniku lične invalidnine, nezavisno od radnog i penzijskog statusa, ima pravo na novčanu naknadu od 193 eura mjesečno.

Damjanović je ukazao da s obzirom na rokove za primjenu Zakona Vlada Crne Gore, odnosno resorno ministarstvo, kasni sa pripremom podzakonskih akata, da očekuje da se tokom decembra završi obaveza Vlade i stvore svi neophodni uslovi kako bi se naknada počela isplaćivati svima koji ostvare to pravo već u januaru naredne godine.

Čagorović je istakla da je veoma zadovoljna što je SNP uspjela da se izbori za jedan ovakav zakon, što, kako kaže, dovoljno govori o tome koliko ova partija misli i čini za osjetljiviji dio društva, napominjući da su žene stub društva i da im treba posvetiti posebnu pažnju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com