Pejović: Pola miliona eura za nove izvore grijanje u Pljevljima - Volim Podgoricu

Pejović: Pola miliona eura za nove izvore grijanje u Pljevljima

Državna sekretarka za životnu sredinu Daliborka Pejović kazala je da je Vlada Crne Gore opredijelila pola miliona eura za nabavku novih izvora grijanja za građane Pljevalja, a kod fondova Evropke unije EU tražila sredstva za dugoročno rješavanje problema zagađenosti životne sredine.

Pejović je, komentarišući trenutnu situaciju u tom gradu, rekla da se sljedeće nedjelje otvaranje ponuda za nove izvore grijanja.

“Vjerujem da će 9. decembra biti poznat i izabran ponuđač koji će obezbijediti ispunjenje po nama najvažnije kratkoročne obaveze koju smo planirali shodno preporukama koje su predložili profesori sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Naša očekivanja su da ćemo nakon 9. decembra po automatizmu, krenuti sistem opskrbljivanja ovim izvorima grijanja građana Pljevalja i time se, vjerujemo, smanjiti efekti apsolutno ozbiljnih problema kojih smo svjesni“, dodala je ona.

Osim toga, naglašava, plan je da Vlada sa interventnom podrškom od 30 hiljada eura pomogne opštini da sprovede prve konkretne aktivnosti, na način da se one brzo iskoriste za kontrolu, mjerenje i način rada i korišćenja izvora grijanja.

Ona je rekla da je urađeno sve na što su se nadležne institucije obavezale shodno Zaključcima nadležnog Odbora Skupštine Crne Gore, uz očekivanje da će se ubrzo završiti važna analiza vezana za uticaj zagađenja vazduha  na zdravlje ljudi i stanje životne sredine u Pljevljima od Instituta za javno zdravlje, a sa kojim ćemo upoznati crnogorsku javnost.

Taj dokument će, kako je navela, biti jedan od osnova za dalje sprovođenje aktivnosti, odnosno, preduzimanja mjera prema svim izvorima zagađenja u Pljevljima.

“Iako se iz civilnog sektora mogu konstantno čuti poruke koje se odnose na sprovođenje principa odgovornosti, prepoznat kroz institut „zagađivač plaća“, svi stručni elaborati koje smo do sada radili pokazali su da su upravo individualna ložišta jedan od ključnih zagađivača u opštini Pljevlja, pored drugih izvora koje smo već definisali kao problematične i prema kojima nadležne državne inspekcije preduzimaju u kontinuitetu kontrolne aktivnosti“, istakla je Pejović,

Ona je poručila da komentarisanje podatka sa mjernih stanica isključilo pripada Agenciji za zaštitu životne sredine. Napominje da ta institucija, kao i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, nijesu sakrili nijedan relevantan podatak koji se tiče rada i podataka toga sistema.

“U prilog tome govori i činjenica da smo u skoro svakoj prilici odgovorno i tačno informisali građane Crne Gore i Pljevalja o svim aktivnostima koje se preduzimaju, uključujući i konsultativne sastanke sa ministrom zdravlja u Vladi Crne Gore. I naročito kada je u pitanju  poštovanje  Zakona o javnim nabavkama  shodno kojem dva raspisana tendera za nabavku briketa i peleta nijesu uspjela iz formalnih razloga tj, zbog činjenice da se na prvom nije pojavila ni jedna ponuda, a da je na drugom prispjela jedna alii neispravna“, naglasila je Pejović.

Ona je napomenula da u situacijama kada se dešavaju kvarovi na mjernim instrumentimam treba sačekati zvanične odgovore nadležnih institucija, a ne dozvoliti manipulacije ili neznavena tumačenja.

2 komentara

  1. Can I just now say what a relief to uncover someone who actually knows what theyre preaching about over the internet. You actually realize how to bring a concern to light and produce it critical. More and more people need to ought to see this and understand this side from the story. I cant believe youre less well-liked when you definitely provide the gift.

  2. After study several of the blog articles on the internet site now, and i also really like your strategy for blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and you will be checking back soon. Pls look into my web page too and told me how you feel.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com