Vlada usvojila Predlog strategije zaštite od nasilja u porodici - Volim Podgoricu

Vlada usvojila Predlog strategije zaštite od nasilja u porodici

lada Crne Gore je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, donijela Odluku o određivanju lokacije za hotelski rizort “Capital Estate“ u Bečićima.

“Planirana investicija u izgradnju ovog ekskluzivnog hotelskog kompleksa najviše kategorije, sa objektima ukupne površine od 65 0000 metara kvadratnih, je oko 70 miliona eura, a zapošljavaće preko 400 radnika”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila i Strategiju suzbijanja nasilnog ekstremizma 2016-2018. godine koja predstavlja sastavni dio brojnih aktivnosti Vlade u cilju doprinosa globalnoj borbi protiv terorizma, bez obzira na njegovu formu i pojavni oblik.

Na sjednici je usvojen i Predlog strategije zaštite od nasilja u porodici 2016-2020. godine, sa Akcionim planom.

U skladu sa prepoznatim izazovima, Strategijom su definisane mjere kojima će se postići usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa odgovarajućom Konvencijom Savjeta Evrope, poboljšanje stručnih kapaciteta i multidisciplinarni pristup u sprovođenju propisa izove oblasti, povećanje nivoa javne svijesti o ovoj vrsti nasilja, poboljšanje sistemainstitucionalne zaštite i efikasniji pristup pravdi i pravnoj zaštiti od nasilja u porodici.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o morskom dobru. Cilj predloženih rješenja je da se unaprijedi stanje morskog dobra, njegova valorizacija, korišćenje i generalna zaštita, odnosno održivi razvoj, te obezbjeđenje slobodnog pristupa obali, plažama i kupalištima.

U cilju usklađivanja sa zakonodavstvom EU, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Na sjednici je usvojena Informacija o aktivnostima na pripremi Nacrta izvještaja strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Program istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore, s Programom održavanja javne rasprave u trajanju od 60 dana.

Usvojen je i Program monitoringa životne sredine Crne Gore za 2016. godine, čija realizacija treba da pruži jasan uvid u promjene kvaliteta i kvantiteta životne sredine, emisije zagađujućih materija i korišćenje prirodnih resursa.

Vlada se upoznala sa Akcionim planom za reorganizaciju Univerziteta Crne Gore, koji je pripremio Rektorski kolegijum Univerziteta.

“U Akcionom planu su, između ostalog, prepoznate aktivnosti koje vode drugačijem modelu, odnosno strukturi studijskih programa, usklađenih sa principima Bolonjske deklaracije i potrebama tržišta rada, uz poseban akcenat na unapređenju kvaliteta studija”, zaključeno je u saopštenju

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com