Za samo sedam dana zaplijenjeno oko 30.000 petardi i 156 vatrometa - Volim Podgoricu

Za samo sedam dana zaplijenjeno oko 30.000 petardi i 156 vatrometa

Službenici Uprave policije MUP-a su u posljednjih sedam dana, od početka akcije „Petarda“, zaplijenili oko 30.000 komada raznih vrsta petardi i 156 većih vatrometa. U ovom periodu nije registrovan nijedan slučaj povrjeđivanja lica upotrebom ili nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima.

Sektor policije opšte nadležnosti Uprave policije MUP-a je, zajedno sa centrima i odjeljenja bezbjednosti, počeo akciju „Petarda“ 16. decembra i trajaće do 15. januara naredne godine.

Akcija „Petarda“ usmjerena je na sprječavanje nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstva, što je posebno prisutno u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

Akciju sprovode policijski službenici javnog reda i mira uz potrebno učešće saobraćajne i kriminalističke policije.

“Policijski službenici, kao i prethodnih godina, preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije „Petarda“ sprovode na teritoriji cijele države, a takođe su i ove godine kao i prošle formirani i operativni timovi u koje su, osim službenika policije, uključeni i partneri sa nivoa lokalne zajednice–prevashodno predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, domova zdravlja, NVO, medija i dr”, navodi se u saopštenju.

Takođe je prošle godine shodno potpisanom Memorandumu o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za inspekcijske poslove, formirano i Koordinaciono tijelo koje čine službenici ova dva organa, a koje se, između ostalog, bavi ovom problematikom tokom preduzimanja zajedničkih aktivnosti u okviru ove akcije na terenu.

“Cilj navedenih aktivnosti koje Uprava policije MUP-a sprovodi u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama jeste da se preventivno djeluje na posljedice do kojih nestručno rukovanje petardama i drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti, kao da se u cilju bezbjednog rukovanja ovim sredstvima zaplijene i uklone iz prometa navedena sredstva koja se nelegalno stavljaju u promet, budući da takva sredstva nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna”, navodi se u saopštenju.

Budući da petarde i druga pirotehnička sredstva uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, kontrole upotrebe i prometa ovih sredstava se vrše i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrastam, u toku akcije biće kontrolisana i vozila u saobraćaju, kao i objekti u kojima se mogu skladištiti ili prodavati pirotehnička sredstva.

Službenici Uprave policije MUP-a će nadležnim organima podnositi odgovarajuće prijave – krivične ili prekršajne protiv lica koja budu osumnjičena za kršenje zakonskih propisa.

Zaštitimo djecu od povreda poštujući zakonske propise

Iako od početka sprovođenja akcije „Petarda“ nije registrovan nijedan događaj u vezi sa povrjeđivanjem lica upotrebom pirotehničkih sredstava, jedan takav slučaj registrovan je prije mjesec dana.

“Naime, maloljetnik, od 15 godina je 18. novembra primljen u Medicinski centar Nikšić, o čemu je Centar bezbjednosti Nikšić obaviješten. Kostatovano je da je aktiviranjem pirotehničkog sredstva zadobio povredu ruke, te da je u pitanju lakša tjelesna povreda. O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću, a policijski službenici su, shodno prikupljenim operativnim saznanjima i pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, pretresli jednu trgovinsku radnju, gdje su pronašli 27 komada vatrometa i 1.432 komada petardi raznih vrsta. Predmetna pirotehnička sredstva su, uz izdatu potvrdu, oduzeta, a nadležni tužilac je naložio da se upute na vještačenje u Forenzički centar, nakon čega će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji djela”, navodi se u saopštenju.

U toku prošle akcije „Petarda“, sprovođene u periodu od 16. decembra 2014. do 15. januara 2015. godine, registrovano je pet slučajeva povređivanja lica upotrebom vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava a u pitanju su bile lakše tjelesne povrede.

Policijski službenici stanica policije su u tom periodu, u saradnji sa inspekcijskim službama, oduzeli 34.584 petardi i 98 vatrometa, koji su se nalazili u nelegalnom prometu. Protiv lica koja su se bavila nelegalnim prometom pirotehničkih sredstava podnijete su dvije krivične prijave prema nadležnim tužilaštvima.

“Koristimo priliku da uputimo apel građanima, prvenstveno roditeljima, da poštuju propise koji se odnose na bezbjedno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kako bismo zaštitili djecu od povreda, opekotina, oštećenja sluha i drugih posljedica koje nestručno rukovanje ovim sredstvima može da izazove”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

(CdM)

3 komentara

  1. I’d have got to talk with you here. Which is not some thing It’s my job to do! I enjoy reading a post that can get people to believe. Also, thank you for permitting me to comment!

  2. Thanks for another excellent post. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

  3. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice methods and we are looking to swap methods with others, why not shoot me an email if interested.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com