970x250

Za sedam dana zaplijenjeno oko 30.000 komada petardi i 156 vatrometa!

Službenici Uprave policije MUP-a su u posljednjih sedam dana, od početka akcije „Petarda“, zaplijenili oko 30.000 komada raznih vrsta petardi i 156 većih vatrometa. U ovom periodu nije registrovan nijedan slučaj povrjeđivanja lica upotrebom, ili nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima.

300x250

Sektor policije opšte nadležnosti Uprave policije MUP-a je, zajedno sa centrima i odjeljenja bezbjednosti, započeo sprovođenje akcije „Petarda“ 16. decembra 2015. godine, a akcija će se realizovati do 15. januara 2016. godine.

“Akcija „Petarda“ usmjerena je na sprječavanje nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstva, što je posebno prisutno u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika. Akciju sprovode policijski službenici javnog reda i mira uz potrebno učešće saobraćajne i kriminalističke policije”, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su naveli, policijski službenici, kao i prethodnih godina, preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije „Petarda“ sprovode na teritoriji cijele države, a takođe su i ove godine kao i prošle formirani i operativni timovi u koje su, osim službenika policije, uključeni i partneri sa nivoa lokalne zajednice – prevashodno predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, domova zdravlja, NVO, medija i dr.

“Takođe je, podsjećamo, prošle godine shodno potpisanom Memorandumu o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za inspekcijske poslove, formirano i Koordinaciono tijelo koje čine službenici ova dva organa, a koje se, između ostalog, bavi ovom problematikom tokom preduzimanja zajedničkih aktivnosti u okviru ove akcije na terenu. Cilj navedenih aktivnosti koje Uprava policije MUP-a sprovodi u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama jeste da se preventivno djeluje na posljedice do kojih nestručno rukovanje petardama i drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti, kao da se u cilju bezbjednog rukovanja ovim sredstvima zaplijene i uklone iz prometa navedena sredstva koja se nelegalno stavljaju u promet, budući da takva sredstva nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna”, naveli su iz Uprave policije.

Budući da petarde i druga pirotehnička sredstva uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, kontrole upotrebe i prometa ovih sredstava se vrše i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta. U toku akcije biće kontrolisana i vozila u saobraćaju, kao i objekti u kojima se mogu skladištiti ili prodavati pirotehnička sredstva.

Službenici Uprave policije MUP-a će stoga nadležnim organima podnositi odgovarajuće prijave – krivične ili prekršajne protiv lica koja budu osumnjičena za kršenje zakonskih propisa iz ove oblasti.

Iako od početka sprovođenja akcije „Petarda“ nije registrovan nijedan događaj u vezi sa povrjeđivanjem lica upotrebom pirotehničkih sredstava, jedan takav slučaj i to povrjeđivanja maloljetnog lica upotrebom pirotehničkih sredstava registrovan je prije mjesec dana.

“Naime, maloljetnik star 15 godina je 18. novembra 2015. godine primljen u Medicinski centar Nikšić, o čemu je Centar bezbjednosti Nikšić obaviješten. Kostatovano je da je aktiviranjem pirotehničkog sredstva zadobio povredu ruke, te da je u pitanju lakša tjelesna povreda. O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću, a policijski službenici CB Nikšić su, shodno prikupljenim operativnim saznanjima i pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, u vezi sa okolnostima nabavke pirotehničkog sredstva i njegovog korišćenja od strane maloljetnika, izvršili pretres jedne trgovinske radnje, gdje su pronašli 27 komada vatrometa i 1.432 komada petardi raznih vrsta. Predmetna pirotehnička sredstva su, uz izdatu potvrdu, oduzeta a nadležni tužilac je naložio da se upute na vještačenje u Forenzički centar, nakon čega će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji djela”, saopšteno je iz Uprave policije.

U toku prošle akcije „Petarda“, sprovođene u periodu od 16. decembra 2014. do 15. januara 2015. godine, registrovano je pet slučajeva povređivanja lica upotrebom vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava a u pitanju su bile lakše tjelesne povrede.

Kako su istakli iz Uprave policije, policijski službenici stanica policije su u tom periodu, u saradnji sa inspekcijskim službama, oduzeli 34.584 petardi i 98 vatrometa, koji su se nalazili u nelegalnom prometu. Protiv lica koja su se bavila nelegalnim prometom pirotehničkih sredstava podnijete su dvije krivične prijave prema nadležnim tužilaštvima.

“Koristimo priliku da uputimo apel građanima, prvenstveno roditeljima, da poštuju propise koji se odnose na bezbjedno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kako bismo zaštitili djecu od povreda, opekotina, oštećenja sluha i drugih posljedica koje nestručno rukovanje ovim sredstvima može da izazove”,zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close