Raspisana potjernica za Vujovićem: Da li je policija ZIKS-a dorasla zadatku - Volim Podgoricu

Raspisana potjernica za Vujovićem: Da li je policija ZIKS-a dorasla zadatku

Policija i dalje traga za bjeguncem iz ZIKS-a Ivanom Vujovićem za kojim je raspisala i međunarodnu potjernicu. Drugo bjekstvo iz bjelopoljskog zatvora u dva mjeseca nije slučajnost već dobro organizovani plan, smatra kriminologVelibor Rakočević. Dodaje da policija ZIKS-a nije dorasla zadacima, te da je bjegunac Ivan Vujović iskoristio nesmotrenost i neprofesionalnost policije. Članovi Odbora za bezbjednost saglasni-ovakva situacija je skandalozna.

Nakon što je sinoć osuđenik Ivan Vujović razoružao zatvorske čuvare u Bijelom Polju i naoružan pobjegao, kriminolog Velibor Rakočević za Antenu M ističe da bjekstvo Vujovića iz ZIKS-a nije slučajno, već je dobro isplanirano.

“Iako na prvi pogled izgleda da je odbjegli samostalno djelovao, prema mojim informacijama, on je bjekstvo dobro pripremio. Očigledno je dobro isplanirao trenutak kada treba poći da telefonira, znao je kada je obezbjeđenje najslabije da može da oduzme oružje i da pobjegle iz zatvora”, ocijenio je Rakočević.

Prema nezvaničnim informacijama Vujović je u ZIKS-u dijelio sobu sa Jovicom Zindovićem, koji je čuvarima pobjegao 7. oktobra kada su ga odvezli do porodične kuće da bi vidio bolesnu majku.

Rakočević dodaje da je to ogroman propust zatvorske policije koji nije smio apsolutno da se dogodi.

“Bjekstvo Vujovića i Zindovića pokazuje da policija ZIKS-a nije dorasla zadatku. Stekli su se svi uslovi da se upotrijebi oružje. Ne mogu da zamislim da jedan crnogorski policajac može da dozvoli da bude razoružan. Policija nema pravo da ustukne, ona mora da ide do kraja. Ovo je školski primjer kada je trebalo osobu da onesposobe za bjekstvo. To je zaista užasno loše, jer to govori da nijesmo dorasli zadacima, naročito služba bjelopoljskog zatvorskog obezbjeđenja”, kazao je on.

Prema nezvaničnim saznanjima osuđeni za ubistvo Radomira Savovića uspio je da savlada dva stražara, otme oružje, zaključa ih u jednu od prostorija i utekne iz zatvorskog kruga. Rakočević ne vjeruje da je neko od zatvorskih policajaca učestvovao u organizaciji bjekstva Vujovića, ali ističe da je nesporna nesmotrenost i nepažnja policajaca.

“On je jednostavno njih iznenadio. Prvo pištolj ne smije u zatvorenim prostorijama da se nosi iz upravo tih razloga. To je veliki propust. Ja ne kažem da su policajci učestvovali u organizaciji, ali je Vujović to organizovao najvjerovatnije sa nekim spolja. Nepažnju i neprofesionalnost zatvorske policije zatvorenik je iskoristio. Problem je i to što se pojedinim zatvorenicima dozvoljavaju telefonski pozivi i oni na taj način uspijevaju da organizuju bjekstvo. Nekada to apsolutno nije bilo moguće”, isakao je Rakočević.

Član Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović kaže da to tijelo trebalo da obavi saslušanje čelnih ljudi u ZIKS-u. I ne samo njih.

“I njima nadređenih. Čekam da prvo vidim šta će preduzeti nadležni iz državnih organa koji vrše nadzor nad poslovanjem ZIKS-a jer se stvari ponavljaju. Stvari koje ne bi smjele da se dogode ni jednom u deceniji u Crnoj Gori se događaju dva puta u dva mjeseca. Još ako ima sumnji da je postojala neka veza između dva bjegunca to upućuje na mogućnost organizacije. No ne želim da prejudiciram, ali je neophodno rasvjetliti te stvari do kraja”, poručio je Kaluđerović.

Luiđ Škrelja iz DPS-a kaže da je to u najmanju ruku zabrinjavajuće. Vjeruje da će predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić zakazati sjednicu na kojoj će to biti tema broj jedan.

Iz SNP-a Snežana Jonica kaže da uprava ZIKS-a i Ministarstvo pravde moraju preduzeti hitne mjere na rasvjetljavanju ponovljenog iskustva sa bjelopoljskim zatvorom.

“Ukoliko do ponedjeljka ne budemo imali vrlo konkretne rezultate Ministarstva pravde u Uprave ZIKS-a pokrenućemo inicijativu nadležnom skupštinskom odboru kako bi sa te pozicije rasvjetljavali razloge i odgovornost nadležnih što se tako nešto dešava i to ponovo”, kazala je Jonica.

U međuvremenu, policija je saopštila da intenzivno traga za Vujovićem i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

“Službenici Uprave policijepreduzimaju mjere i radnje na pronalasku Ivana Vujovića, zatvorenika koji je juče pobjegao iz ZIKS Bijelo Polje. Policijski službenici Vujovića potražuju na nacionalnom i međunarodnom nivou budući da je za njim sinoć raspisana i međunarodna potjernica NCB Interpol Podgorica”, kazali su CdM-u u Upravi policije.

Sinoć su na ulicama Bijelog Polja bile pojačane policijske kontrole kod autobuske stanice, zgrade MUP-a i na izlazima iz grada.

Vujović je pravosnažno osuđen na 14 godina zbog ubistva Radomira Savovića 2008. ispred Javnog servisa. U presudi piše da  je hice iz pištolja ispalio iz osvete jer ga je stradali prethodno brutalno istukao u Budvi.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com