Popović: Ni centra ne dugujemo radnicima, isplatili smo 14 miliona eura duga - Volim Podgoricu

Popović: Ni centra ne dugujemo radnicima, isplatili smo 14 miliona eura duga

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović kazao je da lokalna uprava je uspjela da za nepunih četiri mjeseca isplati šest zarada, te izmiri 14 miliona eura po raznim osnovama.

Popović je na radnom doručku, novinarima saopštio da Opština Budva na današnji dan ne duguje ni jednom radniku lokalne uprave, kao i korisniku budžeta ni jedan jedini cent.

„Sve obaveze, po osnovu zarada, kao i zimnica su isplaćeni. Za proteklih tri i po mjeseca isplaćeno je ukupno šest zarada u iznosu 3,3 miliona eura, te izmireno 14 miliona eura duga po raznim osnovama“, kazao je Popović i dodao da je dug Opštine sveden ispod 30 miliona eura. Popović je istakao da je tokom decembra Opština prihodovala čak pet miliona eura, čime je uspjela da izmiri gotovo sve obaveze.

Prema njegovim riječima to se dogodilo zahvaljajući intenzivnoj naplati dugovanja, aktiviranjem bankarskih garancija i utuživanjima brojnih dužnika.

„U startu smo govorili da će naš odnos karakterisati rad, red i disciplina. Radnik  nam je na prvom mjestu. Naplaćujemo potraživanja, bez selektivnosti. Dokazali smo i pokazali da nema nedodirljivih. Ono što nijesmo stigli do 31. decembra,  počinjemo od 4. januara, kada nastvaljamo sa intenzivnom naplatom svih potraživanja“, naglasio je prvi čovjek Budve.

Još jedna od povoljnosti koje je uspjela Opština da ostvari je i , kako je kazao Popović, zaključen ugovor sa Vladom o reprogramu duga, vezano za poresko dugovanje Opštine.

„Svi radnici iz administracije i javnih preduzeća, koji žele da se  penzionišu, ili uzmu otpremnine, mogu to sada nesmetano da učine, jer će im staž biti povezan“, kazao je on.

Osvrćući se nadavno usvojen budžet Opštine za narednu godinu od 39,9 miliona eura, Popović je ponovio da nije u pitanju budžet želja, već je on realan, sanacioni i investicioni.

„Najvažnija investicija, koja počinje da se realizuje 11. januara je spajanje budvanskog i bečićkog bulevara preko Zavale. Kompletnu investiciju, vrijednu više o pet miliona eura, finansira Vlada. Vjerujemo da ćemo 1. maja u funkciju staviti i Akva park na Toplišu, a tu je i projekt izgrdnje žičare Čučuci- Brajići“, najavio je Popović.

Prema njegovim riječima dvije stvari će biti prioritet, a to su stavljanje u funkciju Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, za koji će tender biti raspisan nakon Nove godine, uz pomoć Ministarstva rada i socijalnog staranja.

„Očekujemo i završetak Građanskog biroa u zgradi Opštine“, najavio je Popović.

Upitan za problem odlaganja mulja sa postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, Popović je obećao da će taj problem biti trajno riješen do početka naredne sezone, a kao jednu od mogućnosti najavio je i izgradnju spalionice.

Osvrćući se na nedavnu prinudnu naplatu Mitropolije crnogorsko primorske, koja je Opštini naplatila dugovanja od pola miliona eura, na ime izuzimanja zemlje iz 1987 godine za potrebe izgradnja gradske zaobilaznice, Popović je kazao da će Opština ubrzo objaviti kolika su dugovanja crkve, u svijetlu njihovih želja za izgradnju poslovnih i stambenih zgrada na crkvenoj zemlji.

„Da neko ne shvti da sam protiv crkve, daleko od toga, poštujem je, potičem iz popovske  porodice, ali sam uvjeren da su Staromainjani koji su zavještali  tu zemlju crkvi, dali opšte budvansko  dobro. Niko crkvi nije izuzeo ni kvadrat zemlje za izgradnju ni stambene zgrade ili druge potrebe, već  opšte dobro, ali očigledno crkva nije imala razuumijevanja. Te pare koje su prinudno naplatili, koliko smo saznali iz medija usmjerene su za zgradnju hrama u Baru. Mislim da su Staromainjani zavještali zelju za dobrobit našega grada , ne da pare idu negdje drugo. Ali to je poslovna politika, ja ne ulazim u crkvena prava. Isto tako sam odlučan da vidimo koja su to potraživanja Opštine prema crkvi i njihove buduće aktivnosti  za izgradnjom poslovno stamebnih objekata“, kazao je Popović.

(cdm.me)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com