Veliki šumski požar na Crkvicama ugašen - Volim Podgoricu

Veliki šumski požar na Crkvicama ugašen

Preme njegovim riječima, tek na proljeće kada ponovno krene vegetativni proces listopadnog drveća, u pravoj će se mjeri pokazati razmjere štete koju je vatra nanijela

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Bogoljub Brezić“ iz Perasta protekla tri dana borilo se sa velikim šumskim požarom koji je 25.decembra izbio u regionu Crkvica u zaleđu Boke Kotorske. Prema riječima predsjednika DVD Perast Krsta Žmukića, požar je u večernjim satima 26.decembra čak zaprijetio i dvijema kućama i pomoćnim objektima porodice Samardžić, ali su ih vatrogasci odbranili.

“Zvuči skoro nevjerovatno da je požar gašen i u kasnim večernjim satima tj. do 3 sata ujutro krajem decembra mjeseca, na nadmorskoj visini od skoro 1.200 metara i temperaturi od  -8 stepeni Celzijusa. Na žalost, to je vjerovatno jedna od  poslijedica globalnog otopljenja jer je trava i lišće u šumi izuzetno suvi, iako se radi o području sa najvećom proječnom godišnjom količinom padavina u Evropi. Bojimo se da će ovoga biti sve više ali neminovno je da je ljudski  faktor izazvao i ove požare jer smo svjedočili proteklih dana da požari  započinju na više lokacija udaljenim i po kilometar i po od dotadašnje linije  požara.”- kazao je Žmukić dodajući da je na Crkvicama proteklih dana gorelo nekoliko stotina hiljada kvadrata šume.

Preme njegovim riječima, tek na proljeće kada ponovno krene vegetativni proces listopadnog drveća, u pravoj će se mjeri pokazati razmjere štete koju je vatra nanijela.

“Sa punom odgovornošću tvrdim da ovakvim neljudskim postupanjem pojedinaca uništavamo naše šume, a područje Crkvica i Krivošija su pluća Boke Kotorske.”- istakao je Žmukić dodajući da su peraški vatrogasci ugasili požar u večernjim satima 28.decembra, ali da strijepe da pojačana bura koja je juče počela da duva u Boki i koja će se po najavama meteorologa intenzivirati narednih dana, ponovno ne raspiri požarište.

On se zahvalio na saradnji kolegama iz Službe zaštite i spašavanja Opštine Kotor i njenom komandiru Maksimu Mandiću, kao i porodici Blagojević sa Crkvica koja im je pomogla u trodnevnoj akciji gašenja požara.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com