Home / NOVOSTI / Hronika / Ispovijest supruge Duška Koraća: Nije moj Duško dočekao ni Rio

Ispovijest supruge Duška Koraća: Nije moj Duško dočekao ni Rio

Ujutro sam na internetu na telefonu pročitala da je preminuo – kroz suze je pričala Vesna Korać novinaru Kurira…Velikan srpskog sportskog novinarstva Duško Korać preminuo je juče ujutro u Urgentnom centru u Beogradu. Potpuno slomljena bolom, ali i ponosna na 40 godina prelijepe ljubavi sa Ducom, supruga Vesna je jecajući pričala o njemu.

– U petak se onesvijestio u stanu. Rekao mi je da mu se samo nešto crno pojavilo ispred očiju, a onda je pao. Bio je u velikoj lokvi krvi pošto je glavom udario od pod. Otišli smo u Urgentni centar, gdje mu je urađen skener glave i tu je ostao da leži. Bio je prikovan za krevet zbog povrede kičme prilikom pada, nije mogao da se pomjera, a on je osoba koja ne umije tako da funkcioniše… Juče ujutro sam na internetu na telefonu pročitala da je preminuo – kroz suze je pričala Vesna Korać…

Kako kaže, iz Urgentnog centra juče su joj saopštili da su svi pokušaji reanimacije bili neuspješni.

– Sin je juče krenuo kod njega u bolnicu, tamo je došao oko 10 časova. Posljednji put smo se vidkeli u nedelju, tada je pričao nepovezano i nerazumno. Sve su to bile posledice pada i tog udarca. Osim tog skenera glave, nisu mu rađene dalje analize, pa je ostao na ortopediji Urgentnog centra. Nije bilo doktora, pošto je bio vikend.

Obdukcijom će biti utvrđen uzrok smrti.

– Ma ne interesuje me to, zaista. Duška nema, tako da mi je potpuno svejedno da li je izliv krvi u mozak ili srčani udar. Šta ja sada imam od toga? Ima raznih priča, ali Duško dvije godine nije pio alkohol, a posljednji put se napio na svojoj svadbi.

Duško je posljednji javni nastup imao u novogodišnjem programu, koji je snimljen nekoliko dana ranije. Bio je baš veseo.

– To je on, takav je cio život. Ne miruje nikad, to me je i plašilo.

Odlazak Duška Koraća ostaviće veliku prazninu u sportskim prenosima. Atletika, plivanje, skijanje…

– Nije moj Duško dočekao ni Rio – završava priču pognute glave Vesna Korać.

Komemoracija Dušku Koraću je u petak (12) u RTS, a kremacija u subotu.

Neutešna... Vesna Korać

Neutješna porodica  Odbio da se učlani u Komunističku partiju
ĆERKA: CIO ŽIVOT JE BIO PRAVIČAN

Koliko je Duško Korać bio svoj i držao do stava najbolje se vidi uz suprugine priče o nekim detaljima iz mladosti.
– Došla nam je policija na vrata jer je Duško rekao ćerki da u školi ne pjeva himnu posvećenu Titu. Kada je dobio posao na RTS, tražili su od njega da se učlani u Komunističku partiju. Nije htio – priča supruga.
Nadovezala se i Duškova ćerka, koja i te kako ima razloga da bude ponosna na oca.
– Bio je uvijek pravičan, imao je stav i nije se libio da ga saopšti. Bilo da je u pitanju porodica ili posao.
Korać je cio radni vijek proveo na nacionalnoj televiziji.
– Bio je cijenjen i poštovan na RTS. Olivera Kovačević ga je volela i insistirala da bude u programskoj šemi, sa Sašom Tijanićem imao je odličan odnos. Saša ga je izuzetno cijenio jer su obojica bili tvrdoglavi. Obrazovao je mnogobrojne mlade kolege i pomogao im.
Kad je riječ o gledaocima, Duško je bio omiljen većini populacije.
– Niko nije bilo ravnodušan prema njemu. Jednostavno, ili ga voliš, ili ne. Sredine nije bilo.

Korać rastužio cijelu Srbiju

Slobodan Branković
SPREMALI SMO PROJEKAT

Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković dugo je sarađivao sa Koraćem.
– Duškovim odlaskom izgubila je srpska atletika, izgubilo je naše novinarstvo. Mi iz svijeta atletike dobro znamo šta su Duškovi prenosi i rad na popularizaciji našeg sporta značili. Zaista je teško – rekao je Branković i dodao:
– Sa Duškom i njegovim sinom spremali smo projekat koji bi išao na RTS, posvećen isključivo atletici i Evropskom prvenstvu, koje će sljedeće godine biti održano u Beogradu.

Snežana Pajkić
UMIO JE DA NAS ZABAVI

Legendarna atletičarka Snežana Pajkić prije nekoliko dana srela se sa komentatorom koji ju je pratio od samog početka karijere.
– Tužna vijest. Nedavno sam bila na RTS i vidjeli smo se, lijepo ispričali… Uvijek mi je bio drag, još od mojih najranijih dana. Rekla sam mu da idem na Romaniju, a on se našalio da bi mogao da dođe da izvještava sa skijanja. Dule je na sladak, simpatičan, svoj način je umio da nas zabavlja. I novinarstvo i atletika su izgubili mnogo. Neka mu je laka zemlja – rekla je Pajkićeva.

Saša Mikić
NAĐI MIR, STARI DRUŽE

Novinar RTS Saša Mikić dugo  je sarađivao sa Duškom Koraćem.
– Preminuo je moj jedinstveni kolega. Mnogi su ga obožavali, mnogi osporavali, ali nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Ostavio je neizbrisiv novinarski pečat. Nađi svoj mir, druže stari, konačno.

Boki Perić
NAVIJALI SMO  U PONOĆ

Maloprije vidim vijest i ne vjerujem. A sinoć je đuskao s mladim koleginicama u snimku novogodišnjeg programa. To smo snimili dva dana nakon što se srušio na odbojci. Bio je baš veseo. Kada smo simulirali odbrojavanje i ponoć, ja posle 3, 2, 1 urlam: „Partizan šampion!“, a Duško odgovara: „Izraziti favorit!“ – napisao je Perić i dodao:- Borac protiv hemije, protivnik Pink Pantera, zagovornik bazičnih sportova i zaljubljenik u Jelenu, Ivanu, Jusu i Partizan! Nažalost, napustio nas je najveći ljubitelj sporta u ovoj zemlji!

Emir Bekrić
Tragedija za atletiku

Uz prenose Duška Koraća rastao je i Emir Bekrić, naš vrhunski atletičar.
– Velika tragedija za srpsku atletiku. Napustio nas je vrhunski sportski radnik i jedan od najboljih poznavalaca kraljice sportova. Čovjek koji je na samo njemu svojstven način znao da opiše ljepotu Jelene Isinbajeve i da podigne gledaoce na noge prilikom prenosa takmičenja. Neka počiva u miru.

Nevena Ignjatović
PAMTIĆU GA ZAUVIJEK

Našu najbolju skijašicu Nevenu Ignjatović vijest o smrti Duška Koraća zatekla je u Italiji, a ona se prisjetila jedne od anegdota.
– Vankuver 2010, slalom „magla kao na Ibarskoj magistrali…“ Dragi Duško, i danas sam na treningu slaloma imala maglu. Bez obzira na sve, često se prisjetim momenata sa tobom i slatko se nasmijem. Pamtiću te zauvijek, počivaj u miru.

Besmrtni komentari / Hrabar, odvažan, duhovit… /

O Juseinu Boltu

Svako pravo sportsko srce je na strani Bolta. Ne može da bude na strani Lupena i Pink Pantera, jer zna se – ko jednom ukrade, krade ceo život! Publika traži od Bolta osmeh! Nasmej se, Juso, nek ti je sa srećom. Povrati onaj pravi adrenalin, ono sportsko srce koje imaš, jer oči sportskog sveta ovog trenutka su na tvojoj strani. Član Pink Pantera – Tajson Gej! Džastin Getlin – Arsen Lupen! Voli Bolta ko Putina! Ide trka… Trka je krenula, Jusein je uhvatio ritam i sada pojačava. Ide Jusein, Jusaaa je prviiiii, Jusaaa je prviii ispred Getlina… Ima boga! Ne može se protiv majke prirode, svaka čast, genije, ovo je pobjeda sporta nad farmacijom, pobjeda sporta nad prevarantima koji se drogiraju… Čestitaj, imaš kome! Bravo, Juseine, spasao si svjetsku atletiku i sport. Ikona ostaje ikona, doviđenja, Džastine. Ko god ima dušu, ko voli sport, danas je srećan.

O fudbalerima, Zvezdi i Partizanu

Pa, prije dva dana, 90 odsto prijatelja sporta, samo da sam ih pitao da Zvezda prođe Ren i da Partizan prođe, kako se zove onaj ribarsko-konobarsko-ugostiteljski klub (Šamrok – prim. nov.)… Svi bi dali život za to! A radi se o kvalifikacijama za Ligu Evrope. Jedan reciklirani fudbaler, plaćaju ga i Partizan i Zvezda, vrijedi više nego što je kompletan budžet atletskog i plivačkog saveza zajedno. Jurili su ih po Amazoniji zajedno, a oni umiru u 65. minutu, jer ostaju bez vazduha. Aman, ljudi! Pa uhapsite me danas, ali to je istina, to su činjenice. I sad treba očekivati rezultat i mjeriti! Samo da podsjetim… Kad su s juniorskog prvenstva donijeli medalje Španovićka, Bekrić i Dudaš, na aerodromu su ih dočekale samo jedne novine. To su svjetske medalje! Ali zato je važno da li nekog tamo boli ili ne boli noga ili ga muči perut, neko ko nije prošao u lijevom klubu francuske druge lige potpisuje ugovor od 600.000 eura. Treba, bre, da plate što prljaju onu travu na JNA, a ne da traže honorare. Sram ih bilo!

O Nađi Higl

Može, da li je moguće… Staza broj dva… Nađa Higl osvaja zlato, Nađa Higl osvaja zlato… Čudo nad čudima se dogodilo, bravo, Nađa! Slavi, Pančevo, ovo je jača medalja od one Milorada Čavića, svaka ti čast, djevojčice. Vjerujte, 30 godina radim ovaj posao i iznad svega sam želio da ova fenomenalna djevojčica danas osvoji bar bronzu, jer to bi bio blistav trenutak srpskog plivanja i srpskog sporta, ali ovo čudo od djeteta iz Pančeva, kome su u aprilu rekli da nema mjesta za nju… Gdje, bre, nema, pa planeta je mala za nju! Alal vjera, kamermane! Imaš piće od mene (komentar prilikom dodjele medalja).

O Čaviću

Veliki Milorad! Mićo Dušanović je do prošle godine govorio – Amerikanac koji pliva za Srbiju. Ne! Čavić je Srbenda svjetskog formata. Vidjeli ste… Mogao je poput Juseina Bolta da se okreće levo i desno.

O Isinbajevoj

Ljepotu i znanje Jelene Isinbajeve samo Puškin i Jesenjin mogu opisati. S bojom očiju poput ruskih breza u prolećnom lišću, sada okupanih njenim suzama.

O Mihailu Dudašu

Za otprilike dva-tri minuta biće punih osam sati kako smo Rale i ja za mikrofonom. Biće to izjednačenje rekorda iz Sidneja 2000, kad sam bio prisiljen da u jednom danu radim vaterpolo utakmicu Srbija i Crna Gora – Hrvatska, sat i 15 minuta. Pa, dva sata odbojke SCG – Argentina, dva sata polufinala plivanja, i pridružio se Raletu na atletici. Danas već osam punih sati smo Rale i ja za mikrofonom, nije bilo pauze ni šanse da saznamo šta se desilo s Dudašem.

O Ikodinoviću

Danilo Dača Ikodinović prima čestitke i poljupce od svojih saigrača. I ja bi mu ih uputio, samo da sam malo bliže.

(kurir.rs)

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com