Raste broj nezaposlenih, više žena na birou - Volim Podgoricu

Raste broj nezaposlenih, više žena na birou

Najviše nezaposlenih je sa četvrtim stepenom 1.187, zatim sa trećim 924, dok je onih koji imaju završen sedmi stepen, a nalaze se na Birou rada 917.

Stopa nezaposlenosti u Nikšiću na kraju 2015. godine veća je za 3,5 odsto u odnosu na godinu ranije – na Birou rada sada je 5.171 stanovnik te opštine.

Načelnica te institucije Rajka Radonjić rekla je da je na evidenciji nezaposlenih sada 929 osoba više nego u istom periodu prošle godine. Najveći broj njih su predstavnice ljepšeg pola.

Posmatrajući stopu nezaposlenosti u posljednjih sedam godina, najniža je bila 2011. godine – 10,19, a najviša 2015, kada je za samo četiri godine porasla skoro duplo i iznosi 20 odsto.

Tako je 2011. godine na nikšićkom Birou rada bilo njih 3.224, a četiri godine kasnije taj broj je veći za 1.947 osoba.

Najviše nezaposlenih je sa četvrtim stepenom 1.187, zatim sa trećim 924, dok je onih koji imaju završen sedmi stepen, a nalaze se na Birou rada 917.

Što se tiče starosne strukture nezaposlenih, svaka treća osoba je u najboljoj radnoj dobi: od 18 do 30 godina, dok je preko 37 odsto njih starije od 40 godina.

“U strukturi nezaposlenih sa IV stepenom stručne spreme najveći broj čine oni sa zanimanjem ekonomski tehničar, zatim maturant gimnazije, trgovački, mašinski i tehničar energetike”, kazala je Radonjić.

Što se tiče nezaposlenih visokoškolaca, najviše je ekonomista i pravnika, zatim slijede profesori srpskohrvatskog i engleskog jezika, vaspitači, psiholozi, pedagozi, profesori fizičkog i sociologije.

Deficitarna zanimanja iz godine u godinu su stručna iz oblasti ugostiteljstva, građevinarstva, poljoprivrede i prerade hrane, rudarstva, mašinstva i elektronike.

“To su menadžeri u ugostiteljstvu, kuvari, konobari, poslastičari, tesari, moleri, zidari, keramičari, vodoinstalateri, mesari, pekari, bravari, zavarivači, električari”, rekla je Radonjić.

U 2015. godini oglašeno je 1.229 slobodanih radnih mjesta.

Radonjić je kazala da prema podacima sa kojima raspolažu, prošle godine je zaposleno 595 lica od čega 553 sa evidencije nezaposlenih.

Od ukupnog broja zaposlenih na određeno radno vrijeme, primljeno je 550 osoba, a na neodređeno 45.

U 2015. godini primili smo 1.095 zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti.Novčanu naknadu u decembru koristilo je 790 osoba.

“Prosječno se na mjesečnom nivou za te namjene izdvaja oko 80.000 eura”, kazala je Radonjić.

Kada je u pitanju Program stručnog osposobljavanja lica sa završenim VII stepenom stručne spreme, prošle godine poslodavci su oglasili potrebu za 672 lica, a pripravnički je odradilo 406 lica sa evidencije Biroa rada.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com