Podgoričanka koja drži 250 koza! - Volim Podgoricu

Podgoričanka koja drži 250 koza!

Tri­de­se­to­go­di­šnja Pod­go­ri­čan­ka Mi­le­va Vu­ko­vić ko­zar­stvom se ba­vi od 2012. go­di­ne i jed­na je od naj­mla­đih ko­ja se ba­vi sto­čar­stvom, kao po­ro­dič­nim bi­zni­som.

Broj mu­znih gr­la je tre­nut­no 250, a u mlje­ka­ri u tr­žnom cen­tru „Kru­še­vac” pro­da­je dvi­je vr­ste si­ra, su­rut­ku, ri­ko­to, mla­di sir, ki­se­lo mli­je­ko i ma­slo.
– Na ide­ju o uz­go­ju ko­za do­šao je moj su­prug. S ob­zi­rom da po­sje­du­je ve­li­ku ze­mlju na pla­ni­ni Si­lje­vi­ci u Gor­njim Ban­di­ći­ma, ni­je že­lio da po­vr­ši­na od 260.000 kva­dra­ta osta­ne ne­is­ko­ri­šće­na. Uslo­vi ko­je Si­lje­vi­ca po­sje­du­je su ide­al­ni za uz­goj ko­za – nad­mor­ska vi­si­na, ra­zno­vr­snost bi­lja­ka i ne­tak­nu­ta pri­ro­da – ka­za­la je Vu­ko­vi­će­va.

Vu­ko­vi­će­va ka­že da je njen su­prug sma­trao da je ko­zar­stvo uno­san bi­znis, što se pre­ma nje­nim ri­je­či­ma ka­sni­je i us­po­sta­vi­lo kao tač­no.
– Na far­mi ra­di fa­mi­li­ja iz Ska­dra, a ka­da je vri­je­me mu­že on­da im u is­po­moć do­la­ze nji­ho­va dje­ca. U na­šoj mi­ni si­ra­ni  ra­di mo­ja sve­kr­va i u po­moć uska­če­mo i su­prug i ja – ka­za­la je ona.

Is­ti­če da je to nji­ho­va oaza mi­ra i do­bi­ti te da pred­sta­vlja i pra­vi po­ro­dič­ni bi­znis jer se uvi­jek mo­gu za­mi­je­ni­ti za po­slo­ve uko­li­ko ne­ko ni­je u mo­guc­no­sti ura­di­ti svo­ja za­du­že­nja.
– Ali u prin­ci­pu su­prug je za­du­žen za tran­sport mli­je­ka od far­me do si­ra­ne i po­ma­že nje­go­voj maj­ci u si­ra­ni, a ja sam za­du­že­na za pro­da­ju – ob­ja­sni­la je ona .

Ko­za sve vi­še Mi­ni­star po­ljo­pri­vre­de Pe­tar Iva­no­vić je pro­šle go­di­ne ka­zao da je u po­sljed­nje vri­je­me pri­mje­tan i rast bro­ja ko­za. Ka­ko je ta­da ka­zao u 2013. go­di­ni je broj ko­za po­ras­tao 28 od­sto, dok se u 2014. bi­lje­ži do­dat­ni rast od 26 od­sto. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, pre­ma evi­den­ci­ji Ve­te­ri­nar­ske upra­ve u Cr­noj Go­ri je 2014. go­di­ne bi­lo oko 37,46 hi­lja­da ko­za ko­je se uz­ga­ja­ju na ukup­no 373 do­ma­ćin­stva. – Te broj­ke ohra­bru­ju i naj­bo­lji su po­ka­za­telj ko­li­ko se ova gra­na raz­vi­ja u Cr­noj Go­ri. Naj­ve­ći broj ko­za, 54 od­sto uz­ga­ja se u cen­tral­nom di­je­lu – ka­zao je Iva­no­vić.

Ka­ko ka­že, su­pru­ga je po­dr­ža­la u nje­go­voj za­mi­sli i u pot­pu­no­sti se po­sve­ti­la po­ro­dič­nom bi­zni­su.
– Za iz­grad­nju šta­le i ku­po­vi­nu gr­la apli­ci­ra­li smo pre­ko pro­je­ka­ta Mi­das 1, ko­je nu­di Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de. Pro­je­kat je bio u vi­si­ni do 70.000 eura, a bes­po­vrat­na po­dr­ška iz­no­si­la je 50 od­sto od ukup­ne su­me – ob­ja­sni­la je ona.

Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, su­prug i ona ulo­ži­li su 30.000 eura za pro­bi­ja­nje pu­ta i do­vo­đe­nje stru­je, a osta­la sred­stva u iz­no­su od 40.000 eura do­bi­li su od In­ve­sti­ci­o­no-raz­voj­nog fon­da.
– Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de je ta­ko­đe fi­nan­si­ra­lo ma­le pr­o­jek­te do 10.000 eura, ko­je smo is­ko­ri­sti­li za iz­grad­nju mi­ni-mlje­ka­re i uz to do­bi­li po­vra­ćaj od 50 od­sto – ka­za­la je ona.

Ka­ko je ka­za­la, naj­ve­ća li­tra­ža bu­de u ma­ju, ka­da kre­ne mu­ža i iz­no­si 450 li­ta­ra na dnev­nom ni­vou, a do kra­ja ok­to­bra pa­da na 170 li­ta­ra.

poljop909012016

Vu­ko­vi­će­va je u po­ček­tu pra­vi­la dvi­je vr­ste si­ra, po­lu­tvr­di i u ulju, a na ide­ju da otvo­ri ma­lo­pro­daj­ni obje­kat do­šla je jer su ko­ri­sti­li mla­di sir i su­rut­ku.
– Htje­la sam da otvo­ri­mo ne­što gdje ću po­tro­ša­či­ma osim ta dva pro­iz­vo­da po­nu­di­ti i dru­ge pro­iz­vo­de – su­rut­ku, sir ri­ko­ta, mla­di sir, ki­se­lo mli­je­ko i ma­slo. Na­ša mi­ni-mlje­ka­ra ra­di sve­ga šest mje­se­ci i da bi­smo is­ko­ri­sti­li njen pu­ni ka­pa­ci­tet apli­ci­ra­li smo za far­mu kra­va, ta­ko­đe pre­ko Mi­ni­star­stva po­ljo­pri­vre­de, u pro­jek­tu Ipard lajk. Uspje­šno smo is­pu­ni­li uslo­ve ko­ji su tra­že­ni i sa­mim tim pro­šli – ob­ja­sni­la je ona.

Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, na svu pro­iz­ve­de­nu ko­li­či­nu mli­je­ka Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de upla­ću­je pre­mi­je na mje­seč­nom ni­vou, kao i na broj gr­la na go­di­šnjem ni­vou.
– S ob­zi­rom da je na­še mli­je­ko eks­tra kva­li­te­ta, kao fir­ma do­bi­ja­mo i pre­mi­je od Op­šti­ne Da­ni­lov­grad, na mje­seč­nom ni­vou – is­ta­kla je Vu­ko­vi­će­va ko­ja sa­vje­tu­je bu­du­ćim po­ljo­pri­vred­nim pro­iz­vo­đa­či­ma, na­ro­či­to mla­dim lju­di­ma, da se okre­nu po­ljo­pri­vred­noj pro­iz­vod­nji.

Ona je za­klju­či­la da Cr­na Go­ra, s ob­zi­rom na to da je eko­lo­ška ze­mlja, ima sve uslo­ve za pro­iz­vod­nju zdra­ve i or­gan­ske hra­ne, ko­ja se sve vi­še pre­po­zna­je u svi­je­tu pre­po­zna­je kao do­bar bi­znis, gdje je za­do­volj­stvo obo­stra­no, ka­ko po­tro­ša­ča ta­ko i pro­iz­vo­đa­ča. M.M.

(DAN)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com