CRNOGORSKA PLEMENA: Znate li kojem pripadate?

Crnogorska plemena, odnosno plemensko društvo je autentična tvorevina sa svojim uređenjem, teritorijom i svojom patrijarhalnom kulturom. Plemena su ponikla na ruševinama feudalnog društva koja se razvijala pod snažnim uticajem kulturnog i istorijskog nasljeđa srednjevjekovne države.

Plemena su nastala udruživanjem porodica koje imaju zajedničko porijeklo ili pretke. Po narodnom shvatanju, pleme je zajednica nekog stanovništva koje je poteklo od jedne porodice ili od jednog lica. Na ovoj osnovi u narodu su nastala predanja o rodonačelnicima raznih plemena u Crnoj Gori i Hercegovini. Na zasnovanost ovakvih shvatanja ukazuju i patronimički nazivi plemena.

12573231_144170089293018_1074492743246309706_n

Jovan Cvijić, u svom kapitalnom djelu “Balkansko poluostrvo”, kaže: “Plemena u granicama Crne Gore dijele se u dvije grupe. Jedno su crnogorska plemena, tj. plemena stare, istorijske Crne Gore, između doline rijeke Zete i Skadarskog jezera s jedne i Boke Kotorske s druge strane. Naseljavaju četiri nahije: Katunsku, Lješansku, Riječku i Crmničku. Druga grupa zauzima uglavnom najvišu oblast zelene zone, između rijeke Zete i otprilike rijeke Lima. U njoj se razlikuju hercegovačka plemena i plemena “sedmoro Brda”. I jedna i druga nazvaćemo raškim plemenima, pošto je većina od njih u oblasti nekadašnje Raške”.

Plemena Stare Crne Gore
Kao što je već pomenuto, Staru Crnu Goru čine četiri nahije: Katunska, Lješanska, Riječka i Crmnička. Svaka od njih se dijeli na plemena:

Katunska nahija ima devet plemena: Cetinje, Njeguši, Ćeklići, Bjelice, Cuce (Velje i Male), Ozrinići (Čevljani), Pješivci (Gornji i Donji), Zagarač (Gornji i Donji) i Komani (Komani u užem smislu i Bandići);

Lješanska nahija u nedovršenom plemenskom grupisanju ima “plemena”: Draževina, Gradac i Buronje;

Riječka nahija ima pet plemena:  Kosijeri, Dobrsko selo, Ceklin (Gornji i Donji), Ljubotinj (Gornji i Donji), Građani,

Crmnička nahija se dijeli na: Podgor, Dupilo, Brčeli, Sotonići, Gluhi Do, Limljani i Boljevići

Plemena “sedmoro Brda”: Bjelopavlići (Vražegrmci, Martinići, Pavkovići i Petrušinovići),
Piperi (Crnci, Stijena i Đurkovići), Bratonožići, Kuči, Rovca, Morača (Gornja i Donja) i
Vasojevići (dokomski i prekokomski).

Stara Hercegovačka plemena se prostiru na teritoriji Crne Gore su: Drobnjaci (sa Jezerima), Uskoci, Piva, Šaranci, Nikšići, Banjani, Grahovo, Krivošije–

Plemena Primorja
Plemena na Primorju: Grbalj i Paštrovići sa Brajićima, Mainama i Poborima.

 Plemena Brda i Hercegovine

(montenegrina.net/wikipedia/rastko.rs/spiritusmovens)

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

49 komentara

 1. Podmuklim ubistvom Šćepana Malog, VATIKANSKI ĐACI su prigrabili VEĆ FORMIRANU državu na temelju znanja i AUTORITETA Šćepanovih predaka. Sa porodočnim iskustvom vođenja države od Vojvode Vuka-Markovog-(Manitog) Vojinovića, …. Vojvode kneza i spahije- Vuja-Raičeva, Vojvode Draga Nikolinog Vujovića (oslobodioca “Herceg”-Novog od Turaka 1687.god.) Šćepan-Mali je postavio temelje državi u kojoj su se vladike bavile ISKLJUČIVO svojim poslom !!!? Osnovao je prve oblike stajače vojske, plemenski sud, počeo da gradi puteve i suzbio najveće zlo u Crnoj Gori KRVNU OSVETU !!!? Da bi razbili pleme Vujovića iz kojega je Šćepan poticao, zavadili su ih i jedan dio naselili u Katunsku nahiju (oni prije XVII vijeka “neznaju” svoje korijene)?! Sledeća radnja zlotvora je da su vještački podijelili Vujoviće i najmnogoljudnija sela Trnovo i Komarno odcijepili od MATIČNOG Ljubotinja i pripojili Crmnici !? Cilj je bio NEUTRALISATI FEUDALNU TRADICIJU I PLEMIĆKE PORODICE i stvoriti novu NAVODNU ELITU (bez korijena) U CRNOJ GORI ?!!! Sa potomcima Vojvode Vojina Vojinovića=Vujovićima im je uspjelo, ali NOVO-KUČE koji NEDVOSMISLENO vode porijeklo od CRNOJEVIĆ Jovana, sina od Stevana-Ivanovog kasnije SKENDER BEGA !!! Jovan-Stevanov (SKENDERBEGOV) Crnojević je iz braka sa jednom bolešljivom Kučkinjom dobio sina, koji je kao beba ostao bez majke i stalno je plakao!? Zbog tog plača i dreke koju je od najmlađih dana priređivao KUČI SU GA NAZVALI DREKALE a kasnije od njegovih sinova su postali SVI NOVO-KUČI=DREKALOVIĆI !!! Za razliku od potomaka VUKA-MANITOG VOJINOVIĆA plemića porijeklom iz Vučitrna, POTOMCI CRNOJEVIĆA SE NIJESU DALI ZAVADITI NI ISTRIJEBITI iako su i turci pomagani iz Crne Gore da ih POHARAJU, što su kasnije i sami Crnogorci pokušali pod vođstvom PERJANICA IZ “SVETORODNE LOZE PETROVIĆA” Zekom-Manitim i Mirkom ocem kralja Nikole!!!! ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU DA SE TAJNE SVE DOZNAJU !!!?

  1. Citajuci vas komentar probudili ste nadu u meni da bi mi mogli dati smernice da nadjem svoje poreklo prezimena. Gde da se informisem o prezimenima iz sela Velika? Podatke iz J.Cvijicevih dela i perioda posle toga imam, ali pre toga nisam nista nasao.

 2. Podmuklim ubistvom Šćepana Malog, VATIKANSKI ĐACI su prigrabili VEĆ FORMIRANU državu na temelju znanja i AUTORITETA Šćepanovih predaka. Sa porodočnim iskustvom vođenja države od Vojvode Vuka-Markovog-(Manitog) Vojinovića, …. Vojvode kneza i spahije- Vuja-Raičeva, Vojvode Draga Nikolinog Vujovića (oslobodioca “Herceg”-Novog od Turaka 1687.god.) Šćepan-Mali je postavio temelje državi u kojoj su se vladike bavile ISKLJUČIVO svojim poslom !!!? Osnovao je prve oblike stajače vojske, plemenski sud, počeo da gradi puteve i suzbio najveće zlo u Crnoj Gori KRVNU OSVETU !!!? Da bi razbili pleme Vujovića iz kojega je Šćepan poticao, zavadili su ih i jedan dio naselili u Katunsku nahiju (oni prije XVII vijeka “neznaju” svoje korijene)?! Sledeća radnja zlotvora je da su vještački podijelili Vujoviće i najmnogoljudnija sela Trnovo i Komarno odcijepili od MATIČNOG Ljubotinja i pripojili Crmnici !? Cilj je bio NEUTRALISATI FEUDALNU TRADICIJU I PLEMIĆKE PORODICE i stvoriti novu NAVODNU ELITU (bez korijena) U CRNOJ GORI ?!!! Sa potomcima Vojvode Vojina Vojinovića=Vujovićima im je uspjelo, ali NOVO-KUČE koji NEDVOSMISLENO vode porijeklo od CRNOJEVIĆ Jovana, sina od Stevana-Ivanovog kasnije SKENDER BEGA !!! Jovan-Stevanov (SKENDERBEGOV) Crnojević je iz braka sa jednom bolešljivom Kučkinjom dobio sina, koji je kao beba ostao bez majke i stalno je plakao!? Zbog tog plača i dreke koju je od najmlađih dana priređivao KUČI SU GA NAZVALI DREKALE a kasnije od njegovih sinova su postali SVI NOVO-KUČI=DREKALOVIĆI !!! Za razliku od potomaka VUKA-MANITOG VOJINOVIĆA plemića porijeklom iz Vučitrna, POTOMCI CRNOJEVIĆA SE NIJESU DALI ZAVADITI NI ISTRIJEBITI iako su i turci pomagani iz Crne Gore da ih POHARAJU, što su kasnije i sami Crnogorci pokušali pod vođstvom PERJANICA IZ “SVETORODNE LOZE PETROVIĆA” Zekom-Manitim i Mirkom ocem kralja Nikole!!!! ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU DA SE TAJNE SVE DOZNAJU !!!?
  Vi ako nećete da objavite komentar je vaš problem ?! Istinu ne možete zaustaviti navodnim “duplim” komentarima JER RELEVANTNI ISTORIJSKI IZVORU POTVRĐUJU SVAKU MOJU RIJEČ A NI JEDNU NE DEMANTUJU !!! SAMO VI PRAVITE ISTORIJU NA MAGLI A UTEMELJENU NA KOCKAMA LEDA !!!

  1. Ok Kuca je Ndrek Kuci, od kojega su Drekalovici sklepali nekakvo “pleme” .Od Ndrek su uzeli DREK( izbacili prvo slovo- N ) Kuc -preveden na turskom kao AL-crven, i prefiks vic je dodan , i onda su sklepali N`drekAl`ovic…. to je cista istina… Pleme Kuc je cisto albansko pleme i ne zezajte vise!

 3. Tendencija da se izbjegne ISTINA je i sama PREZENTACIJA CRMNICE !? Umjesto da ste Crmnicu predstavili onako kako su je Petrovici “doradili” znali bi da postoji DONJA CRMNICA koju ste pobrojali i GORNJA CRMNICA koju sačinjavaju sela Trnovo, Komarno i Daboviči !!! Bez te podjele se ne moze ući u suštinu PRVOG ORUŽANOG USTANKA U POROBLJENOJ EVROPI OD SILA OSOVINE (Njemačke, Italija i ostalih satelita) 13. jula 1941.godine. Vir-pazar je bila varoš sa tri (3) mosta od kojih je most prema GORNJOJ CRMNICI: Trnovu, Komarnu i Dabovicima bio najduži i NAJOTVORENIJI ZA NADGLEDANJE !? Kako se tada zvao TRNOVSKO-KOMARANSKI odred pod komandom Mitra-Mašanovog Vujovića je prije zore 13.jula silazeći niz ZLU GORU (ime brda) ispalio nekoliko SVJETLEĆIH METAKA i skrenuo pažnju italijanskom okupatoru na opasnost od strane gornje Crmnice. Tukli su Italijani iz svih oružja od kojih su najubojitiji bili mitraljezi marke BREDA !!! Ustanici sa Komarna i Trnova nijesu mogli do kasnih jutarnjih časova podići glave iz zaklona, sve dok BRAĆA LEKOVIĆI nijesu uskočili kroz prozore kasarne i razoružali prvo sa GODINJANIMA I BOLJEVIČIMA kompletan italijanski garnizon !!! U međuvremenu su sišli BRČELJANI sa komšijama preko SVOJEG MOSTA, da bi Komaransko-Trnovski odred koji je prvi napadnut (jer je taktički skrenuo pažnju na sebe) ušao u VIR-CRMNIČKI NA KRAJU !? Taktika ustanka je bila razrađena od oficira kraljevine Jugoslavije !!! Skrenuta je pažnja OKUPATORU na stranu gdje je čistina bila najduža+-1km ima od VIRA do ZLE GORE ?! Godinjanima je trebalo da pretrče 20.metara preko mosta od najbliže prirodne zaštite do ulaska u kasarnu gdje su Italijani bili OPIJENI djejstvom njihovog oružja !? Poslije toga je NASTALA “inflacija” oružanih ustanaka na dan 13.jul u Crnoj Gori, jer OZNA-i neki NEIZBJEŽNI PODACI nijesu išli u prilog KOMUNISTIČKOJ PARTIJI kao NAVODNOM organizatoru ustanka 13.jula. Ovim ne tvrdim da među ustanicima nije bilo i komunista !!!?

 4. Meni djed rece da smo mi PEROVICI iz Crne Gore ,ovde nista nevidim da nas iko spomenu -pa moze biti da i nismo,moze biti da smo Srbi sto bi ja i volio !

   1. Na sta bi trebalo da se ponosis? Nemas ti veze sa Servima ili Serbima no vam je ispran mozak braleee.

 5. Meni je tata pricao o nasem poreklu….Poticemo od Crnojevica,kasnije pomenuti Kuci,da bi nakon toga promenili prezime u Dzolic(dobijeno od imena Dzola)……Da li je nekome poznato nesto vise?Inace smo iz Srbije…

 6. Shubi
  Moje prezime je Subara,Kazu
  da smo porjeklom iz Crne Gore,pa me zanima ako neko zna
  od kojeg plemena i kako smo se ranije prezivali.Slavimo slavu
  SV Jovan Krstitelj.Hvala svima.

  1. Ranije prezzime Radojevic. Poreklo izmedju Bijelog Polja i Kolasina. Kazu da su preci bilo hajduci sa siljastim Subarama i da su pljackali turske karavanr. Turci slali.izvidnice da pitaju ima li “subara” i tako ostade. Rodjaci sa Šubaricima. Kasnije ziveli u Kricku i Batovu oko Pljevalja i Krusevicama iznad HN

 7. Поздрав, може ли ми неко рећи ако ко којим случајем зна за Тимотијевиће, одакле долазе, где су припадали?
  Рекоше да смо славили Св. Николу а сад Св. Кирила и да смо се населили на косову, причало се што сам као дете запамтио да је презиме било Арсенијевић.

  1. Ja znam za bratstvo Timotijevića iz sela Zahumsko) opština Sjenica,nekoliko kilometara od granice sa Crnom Gorom (Bijelo Polje) Slave Svetog Nikolu.Pozdrav

   1. Isto iz plemena Timotijevic ,znam samo da su kod i iz Sjenice i da slave Sv.Nikolu kao sto danas i ja slavim Sv.Nikolu. Ako neko zna vise o ovom poreklu neka napise nešto

  2. Ja sam Timotijevic iz okoline Sjenice. Selo Zahumsko blizu granice sa Crnom Gorom. Prema recima starih vodimo poreklo od Kuca iz Crne Gore. Slavimo Svetog Nikolu. Imaju i Timotijevici u Lucanima ali oni slave drugu slavu, kao i kod Novog Pazara

   1. Моји су на 10-ак Км од Косовске Митровице.
    Хвала Синиша на допуни.

 8. Треба ми тачан податак о братству Јечменица из Вранеша ,,ко су одакле и дали им се презиме мењало?

 9. Dali neko zna nešto o mom porijeklu. Prezime Kuč sa Police Babino- Berane. Čula sam da vodimo porijklo od nekog Vukadina kuč iz pleme kuča mjesto orahovina. Ali nije potvrdjeno. Onda imam podatke sa internet stranice da smo ogranak Perića iz kuča (Lazarevino). Voljela bi da znam odakle i kako. I bila bi zahvalna na svaki info.

  1. Kako imamo iste informacije o porijeklu Kuca sa Babina, moguce je da su iz istih izvora. Uz male izmjene, iz Kuca (Orahovo) je na Babino dosao Radosav sa svoja dva brata i sinom Vukadinom, odakle se dalje nastavlja sirenje porodice.

 10. Postoji nesto o stradanjima Sotonica posto su prostorno bili prikljesteni od strane ostalih bradstv te su iz ekon. razloga ili krvne osvete napustali svoj kraj odlazeci za Ameriku i kasnijim naseljavanjem u Slavoniju okolina Daruvara -selo Batinjani i druga.

 11. Moje prezime je Cvijetic, moze li neko mozda pomoci oko bilo kakvog traga, porekla. Pradeda i deda su iz Pljevalja, ali malo znam unazad. Pronasao sam na par mesta da prezime potice od bratstva Vujacica, pa ako neko zna i o njima nesto pomoglo bi…

 12. Moja familija Milosević. Po predanju srarih .i smo se doselili iz Hercegovine . Krsna slava Sv.Nikola. sela u kojima je zivjela i doselila se naša familija su Banjevići i Rusići u istočnoj Bosni . Pretpostavljam da nazivi tih sela su donijeli sa sobom . Mozete li mi pomoći oko tog našeg lokaliteta odakle smo nastali i koje smo bratstvo. Pozdrav

  1. Proveri u opstini Ljubinje. Takodje, par kilometara izvan mesta, na putu prema Stolcu deo se zove Pocrnje, staro lokalno groblje mahom nosi pezimena Milosevic, Rados, Medan, Skoric…

 13. Svi su Srbi dosli iz Crne Gore i Hercegovine…mora da su dobro jebavali i imali puno zena da se toliko namnoze…znaci teorija je trula ko jabuka!

 14. Dali neko zna poreklo hercegovacke porodice Radoš, iz Pocrnja u okolini Lubinja? Slavimo Svetog Savu. Moji su mi govorili da su nam preci došli iz Crne Gore, od Drobnjaka. U knjizi “Lubinje sa Okolinom” pronasao sam podatak da su Radoši pak bili Kuci, a pre toga Pelendari. Neznam dali je moguce da su bili sve to. Predanja kazu da su se tri brata posvadjala sa ocem, napustili kucu i promenili prezime u Radoš. Ovo nije velika porodica, mozda stotinak ljudi. Najstariji datum na groblju u Pocrnju nose Stojan i Luka Rados, sahranjeni 1876te. Selo Radoši ima 5-6 domacinstava. Ako imatre neku informaciju posalite mi je na [email protected]

 15. Interesuje me poreklo porodice Milinkovic,kolubarski kraj? Po nekom predanju dosli smo iz severne crne gore,sandzak ili ti raskaa,krsna slava djurdjevdan

  1. СЈЕНИ ВАСИЉА ВУКОВИЋА

   Тог Васиља Вуковића,
   другог славног Обилића,
   сахраните како ваља;
   нека му је вјечна слава!

   Од кад наста док умрије
   јунаштво га ув’јек прати;
   још за дуги низ година
   јунаком га треба звати.

   Име ће ти живјет’ дуго,
   Црне Горе сине прави.

   Књаз Никола

   20. VII 1899.

 16. Садашње презиме је Туцаковић а настали смо од Марка Петрушића Туцака који је са синовима дошао у гружански крај 1795 по неким записима.Стоји да је дошао из Корита(колико има тих места,не верујем да су Иванова Корита а можда и јесу?).Славимо Светог Николу,да ли неко нешто зна о Петрушићима-Туцацима,ком би племену тај род требало да припада и где су живели у Црној Гори?Свако добро,и поздрав свима,Србима посебно,Црногорац ,Македонац и сл.као нација(!?!)не бива никако али људе је лако замајати а после и завадити и завладати њима,ми смо репрезентативан пример на моју вееелику жалост…

 17. Molim sve da mi pojasne od koga mi poticemo. Od pokojnog oca sam cuo da poticemo od Niksica i da smo se prezivali “MAKSIMOVIC” dalje u trazenju podataka sam saznao da prezime Maksimovic nije toliko staro nego smo se prezivali MICUNOVIC, zato jos jednom molim sve koji se bave ili znaju o mom prezimenu da se jave. Bratski pozdrav Jovan

 18. Zna li neko nesto o Stojanovicima, krsna slava Sv. Petka? citao sam nesto i nasao da ih ima u Piperima, ne znam koliko je to tacno.

 19. РАДИМ РОДОСЛОВ МОЈИХ СЕКУЛИЋА КОЈИ ЖИВЕ У ПАНЧЕВУ И ОКОЛНИМ СЕЛИМА . УСПЕО САМ ИЗ АРХИВА ДА САЗНАМ ДА ЖИВИМО У БАНАТУ ОКО 300 год. ПИТАЊЕ ЈЕ КАДА СМО ДОШЛИ И ОДАКЛЕ ПРЕКО ДУНАВА У ОВЕ КРАЈЕВЕ . ДОСТА ТОГА САМ САЗНАО ИЗ МНОГОБРОЈНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ . ИЗМЕЂУ ОСТАЛОГ ДА СМО ОД БЈЕЛОПАВЛИЋА . ПО НЕКИМ ДОКУМЕНТИМА ПОРЕКЛОМ ОД ПАВЛА ОРЛОВИЋА (БАРЈАКТАР КНЕЗА ЛАЗАРА) , СА ДРУГЕ СТРАНЕ ОД БЈЕЛОГ ПАВЛА ТЈ. ЛОЗА СТЕФАНА НЕМАЊЕ . У НЕКИМ ДОКУМЕНТИМА ПИШЕ ДА СУ СЕКУЛИЋИ ПОРЕКЛОМ ИЗ ОКОЛИНЕ ТЕТОВА ТЈ. ДРЖАВЕ НЕМАЊИЋА. ИМА ЛОГИКЕ ПОШТО СЛАВИМО ЂУРЂИЦА А ЗНАМО ДА СУ НЕМАЊИЋИ СЛАВИЛИ ЂУРЂЕВДАН И САГРАДИЛИ У ЊЕГОВУ ЧАСТ ЂУРЂЕВЕ СТУПОВЕ . СВАКА ПОМОЋ МИ ЈЕ ДОБРОДОШЛА .

 20. Поздрав! Зна ли неко нешто више о поријеклу Вујовића, насељеним у селу Дапсиће- Беране, слава Св.Никола.

 21. Поздрав

  Да ли неко зна нешто о Добричић презимену која слави св. Луку ? Дошли су из околине Бијелог Поља у Шумадију, село Стојник.
  Хвала

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close