Hajduković: Crna Gora je zaslužila da bude bolja država - Volim Podgoricu

Hajduković: Crna Gora je zaslužila da bude bolja država

Dragan Hajduković, čovjek koji je prije četvrt vijeka kao fizičar i naučnik zakoračio u vode politike promovišući samostalnu državu kao najbolji izbor za Crnu Goru, deceniju od referenduma na kojem je ona konačno zaokružila svoju državnost ističe da je “krajnje nezadovoljan i zabrinut” načinom na koji je vođena kao nezavisna država.

Prema njegovom mišljenju, Crna Gora je “postala država surovog i bezobzirnog liberalnog kapitalizma sa elementima feudalizma”.

“Zemlja smo dubokih unutrašnjih podjela, velikih nejednakosti i privilegija i ogromnih bogatstava stečenih na štetu države, dakle na štetu građana. Nerazumnom rasprodajom privrede i teritorije, varvarskom gradnjom i mnogim drugim pogrešnim potezima Crna Gora je obezvrijeđena i ekonomski okupirana od strane domaćih i bjelosvjetskih tajkuna. Otkad ja pamtim, a pamtim pola vijeka, nikada nijesmo imali gore školstvo i zdravstvo i slabiju perspektivu za budućnost mladih ljudi. Uz časne izuzetke, Crna Gora je država u kojoj je jedina vrlina vlasti što je parlamentarna opozicija još gora od nje”, kazao je Hajduković u razgovoru za Pobjedu.

Zbog, kako kaže, lošeg kvaliteta države, za devet godina od samostalnosti nijesu porasli patriotizam i podrška postojanju države.

“Za Crnu Goru su opasnost brojne snage koje se protive njenom postojanju, ali ništa manja opasnost nijesu oni koji Crnu Goru vode na ovako katastrofalan način, bez znanja, bez vizije, bez humanosti i bez ljubavi”, ističe Hajduković.

On navodi da je još 1990. godine znao da je sudbina samostalne Crne Gore ili izuzetnost ili nestanak.

“Prosto, zbog unutrašnjih podjela i okruženja Crna Gora nije održiva kao loša ili osrednja državica. Može biti dugovječna jedino kao izuzetno kvalitetna država, koju voli i kojom se ponosi velika većina njenih građana i kojoj se kao planetarnom primjeru mudro i humano organizovanog i ekonomski jakog društva dive Evropa i svijet. Kvalitet države je naša jedina i najbolja odbrana. Ne postane li brzo dobra država, Crna Gora će nestati zauvijek”, smatra Hajduković.

Za razumijevanje takvog stava mora se, kaže, shvatiti globalni kontekst, odnosno činjenica da na planetarnom nivou živimo u bolesnoj “civilizaciji” koja ubrzano ide putem samouništenja, koje prate dramatične razmjere planetarnog zagađenja, klimatskih promjena, drastična nesrazmjera u koncentraciji bogatstva…

“U takvom svijetu Crna Gora je poslije osamostaljenja imala dva puta. Prvi je bila moja vizija da se Crna Gora uzdigne do visine planetarnog primjera mudro i humano organizovanog i ekonomski jakog društva; taj put je pored ostalog sadržao i projekat ekološke države (pravi projekat, a ne njegovu karikaturu). Taj put je bio ne samo najbolji za kvalitet života građana nego i najbolja garancija dugovječnosti države. Ovakva strategija je i te kako bila moguća poslije referenduma. Treba istaći da pored investitora-ajkula koji sada haraju Crnom Gorom, u svijetu postoje i takozvane društveno odgovorne investicije u okviru kojih su i još strožije zelene investicije. Dakle, u svijetu postoje manjinske, ali moćne snage koje bi i znanjem i kapitalom omogućile ozbiljno pretvaranje jedne male države u planetarni primjer, ne samo da nama pomognu, nego zato što postojanje takvog primjera smatraju značajnim u borbi za opstanak čovječanstva. Da je krenula tim putem, Crna Gora je mogla imati desetine miliona ljudi u svijetu koji je emotivno doživljavaju kao svoju drugu domovinu i najmanje jednu milijardu koja na nju gleda sa divljenjem i poštovanjem”, smatra Hajduković.

U nedostatku bilo kakve vizije, vlast i opozicija su, prema njegovim riječima, krenule drugim putem, pa Crna Gora slijepo slijedi i imitira bogatije države, tačnije rečeno “liberalni kapitalizam i bogate bolesnike”.

“Tim drugim putem, koji je ionako loš, išlo se na najgori mogući način. Čak i ako potpuno zaboravimo moju viziju, čak i bez poređenja sa mojom vizijom, način na koji je vođena samostalna Crna Gora je toliko loš da je postao realna opasnost za opstanak države”, ističe Hajduković.

On navodi da ono što se u Crnoj Gori zove privatizacija je, u stvari, bila bezobzirna pljačka bivše društvene imovine i otuđivanje državne teritorije.

“Uprkos velikim “investitorima” i rasprodajama privrede i teritorije, dug države Crne Gore i dugovi opština vrtoglavo rastu. Crna Gora uvozi ogromne količine nekvalitetne hrane, čak i vode, umjesto da se organizovala da proizvodi svoju mnogo zdraviju hranu, što je i ekonomski interes i interes zdravlja građana. Možda ćete postaviti pitanje gdje naći velike pare potrebne za razvoj poljoprivrede; odgovoriću vam pitanjem, gdje su i zašto nađene pare za auto-put? Kamo sreće da je Crna Gora na takvom stepenu razvoja da nema ništa što je hitnije i važnije od djelića auto-puta, koji, bojim se, ide iz džepa uz džep, na štetu građana Crne Gore, po principu da je motiv izgradnje ugradnja”, kaže Hajduković.

Beskorisno iskazivanje mišljenja

“Moje riječi meni iično mogu donijeti samo probleme i štetu, a bojim se da neće pomoći da Crnogorci budu bolji Ijudi, a Crna Gora bolja država. No, bez obzira na uzaludnost moga nastupa, ne mogu i nemam pravo da ćutim. Da je mudro i patriotski vođena, da je interes Crne Gore uvijek stavljan na prvo mjesto, Crna Gora je imala sve uslove da u roku od 15 godina od samostalnosti postane evropsko i svjetsko čudo, država sa najboljim životom u Evropi. Umjestoda bude najbolja evropska država, Crnu Goru je rastrgla “dvoglava aždaja”: antidržavna opozicija i državni profiteri koji Crnoj Gori nijesu dali ništa, alisujoj uzeli sve što su joj mogli uzeti”, kaže Hajduković.

Pogrešan odabir investitora

Hajduković ističe da država nije na pravi način birala adekvatne investitore.

“Ne treba imati iluzija: u velikoj većini slučajeva investitori su surovi eksploatatori koje nije briga ni za prirodne ni za kulturne vrijednosti, ni za kvalitet života ljudi, ni za napredak države u koju dolaze… Ima država u kojima su sebičnost i bezobzirnost investitora koliko-toliko sputani snagom države. Na primjer, nemoguće je da neko usred Hajd parka u Londonu izgradi veliki hotel (što bi i te kako željeli i najveći svjetski hotelijeri). Takvim investitorima-ajkulama nije ni pod kojim uslovima trebalo dozvoliti investiranje u Crnu Goru. Pametno iskorišćen kredit je uvijek bolje rješenje od takvih investitora koji donose eksploataciju i ekonomsku okupaciju države, a ne donose nikakav značajniji rast kvaliteta života građana”, rekao je on.

Ako je Crna Gora bila primorana da traži strane investitore, dodaje Hajduković, ciljna grupa su morali biti investitori koji koliko-toliko poštuju etičke principe, poštuju prirodne i kulturne vrijednosti i trude se da investicije budu društveno odgovorne i podignu kvalitet života građana.

“Posebna je tema zašto takvi investitori nikada nijesu bili ciljna grupa države Crne Gore nego je prednost data investitorima-ajkulama. Najkraće, kada su investitori u pitanju, Crna Gora je trebala da se drži dva principa. Prvo, do najveće moguće mjere razvijati crnogorsku privredu sopstvenim sredstvima i mudro i odgovorno korišćenim kreditima. Drugo, kada sopstvene snage nijesu dovoljne, sarađivati isključivo sa provjerenim društveno odgovornim investitorima”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, Budvanska rivijera je najstrašniji (ali, nažalost, ne i jedini) primjer šta donose “investitori-ajkule”.

“Prirodni raj, koji je uz pametno korišćenje mogao građanima Crne Gore donositi veliku korist, je trajno uništen varvarskom gradnjom i otuđen rasprodajom teritorije (koncesija na 90 godina je takođe otuđivanje). Čak i ako je sve to urađeno sa najboljim namjerama, rezultat je ravan veleizdaji države. Razaranje Budve je donijelo materijalnu korist tajkunima i državnim profiterima, ali ne i običnim građanima Crne Gore”, kategoričan je Hajduković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com