“Hitno staviti tačku na pregovore sa A2A” - Volim Podgoricu

“Hitno staviti tačku na pregovore sa A2A”

Iako je, bar prema najavama, trebalo još krajem prošle godine da bude stavljena tačka na pregovore sa italijanskom kompanije A2A o Elektroprivredi Crne Gore, ishod još nije poznat. Da se ne može čekati više, mišljenja je predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović. Nezavisni poslanik Damir Šehović, pak, kaže da je poštovanje rokova manje važno od energetske nezavisnosti naše države – odnosno gradnje Drugog bloka Termolektrane u Pljevljima.

Nakon brojnih, stigla je krajem oktobra prošle godine još jedna najava i to od potpredsjednike Vlade Vujice Lazovića da će do kraja 2015. biti stavljena tačka na pregovore predstavnika Vlade i italijanske kompanije A2A o Elektroprivredi Crne Gore.

Dogovora međutim još nema, bar ga još zvanično nije saopštila crnogorska, a ni italijanska strana.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić danas je samo još jednom saopštio dobro poznate stavove crnogorske Vlade.

„Što se tiče dogovora sa A2A, više puta sam ponovio da treba iscrpiti sve mogućnosti da se pregovorima stigne do prihvatljivog rješenja, prije konačne odluke“, kazao je Kavarić za Portal Analitika.

A predsjednik skupštinkog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kazao je, za Antenu M, da je neprihvatljivo da se odnosi između Elektroprivrede i A2a, koji su prekinuti 2014. definišu i dalje na osnovu privremenih sporazuma – aneksa.

Ti neregulisani odnosi, upozorio je Damjanović, prouzrokuju kašnjenje projekta kakav je gradnja Drugog bloka Termolektarne.

“Tako da je neophodno, u najhitnijem mogućem roku, završiti takozvane pregovore i definisati jasno pozicije EPCG i A2A. Mislim da i dalje ima prostora da se nađe zajednički interes da se ta investicija izvede, a kao njen oslonac to mora da bude EPCG. U svakom slučaju, ako nema dogovora, a to je pitanje za Vladu, onda ostaje kao potpuno legitimno, izlazak A2A iz EPCG“, kazao je Damjanović.

Šehović: Strateško partnerstvo sa A2A važno, ali je važnija energetska nezavisnostŠehović: Strateško partnerstvo sa A2A važno, ali je važnija energetska nezavisnost

Od rokova, nezavisnom poslaniku Damiru Šehoviću, takođe članu Odbora, jedna stvar je, ipak, mnogo bitnija:

“Nama je strateško partnerstvo sa A2A važno, ali nam je važnija energetska nezavisnost. Korisno bi bilo da sačuvamo to partnerstvo i da krenemo u izgradnju Drugog bloka Termoelektarne u Pljevljima, ali ukoliko italijanski partner to ne želi, mislim da je interes države Crne Gore da ona krene u realizaciju tog bitnog projekta. Očekujem da će se narednih dana stvari raščistiti”, rekao je Šehović.

Podsjećamo, privremeni sporazum Vlade i A2A, koji je potpisan 2. aprila prošle godine, istekao je 30 septembra.

Tokom nekoliko rundi pregovora Crna Gora je dobijala ponude od Italijana, uz uslov da makar prolongiraju izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

Vlada Crne Gore ostala je pri čvrstom stavu da ne odustaje od gradnje Drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, bez daljeg odgađanja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com