Home / NOVOSTI / Hronika / Novo rekordno zagađenje u Pljevljima: Dima i čađi 18 puta više od dozvoljenog
Foto: Goran Malidžan/Vijesti

Novo rekordno zagađenje u Pljevljima: Dima i čađi 18 puta više od dozvoljenog

Rekordna zagađenost vazduha registrovana je u Pljevljima u noći između utorka i srijede.

Koncentracija PM 10 čestica iznosila je u ponoć čak 896,2 mikrograma po metru kubnom, što je 18 puta više od dozvoljene granice.

Prema podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, juče u četiri sata ujutro koncentracija je iznosila 860 mikrograma, a dva sata kasnije 793,4.

Koncentracija PM 10 čestica u 16 časova iznosila je 431,3 mikrograma po metru kubnom, što je skoro devet puta više od dozvoljenih 50.

Iako je zagađenje vazduha u Pljevljima posljednjih dana obara rekorde, niko od nadležnih u Opštini i državi nije našao za shodno da upozori građane na opasnosti koje mogu imati po zdravlje, ukoliko duže borave na otvorenom.

“Vijesti” su u ponedjeljak objavile da je sadržaj izuzetno opasne kancerogene materije – benzoapirena u decembru u Pljevljima bio više od 20 puta iznad dozvoljene granice.

Prema podacima iz izvještaja o praćenju kvaliteta vazduha koji je uradila Agencija za zaštitu životne sredine, koncentracija PM 10 čestica bila je iznad dozvoljene tokom cijelog decembra, a po važećim propisima ne bi smjelo da pređe 35 dana godišnje.

Benzoapiren je policiklični aromatični ugljovodonik i visokokancerogena materija, koju je Internacionalna agencija za istraživanje raka uvrstila u prvu grupu kancerogena.

Stručnjaci upozoravaju da izlaganje prekomjernim koncentracijama benzoapirena može da izazove kancer, jer se zadržavaju u plućima, a proces razgradnje traje i do godinu.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com