INICIJATIVA: Urediti grob Ljuba Čupića i nazvati glavni trg u Nikšiću njegovim imenom - Volim Podgoricu

INICIJATIVA: Urediti grob Ljuba Čupića i nazvati glavni trg u Nikšiću njegovim imenom

 “Alternativci“ su uputili  incijativu Opštini Nikšić, u kojoj navode da bi se uređenjem groba Ljuba Čupića, koji je, kako ističu, jedan od najneuglednijih na groblju, te promjenom imena glavnog gradskog trga, u Trg Ljuba Čupića, Nikšić dostojno odužio jednom od svojih najvećih sugrađana.

“Ovaj grob se nalazi na oko pola metra od ulaza u gradsku kapelu u Nikšiću. Kao što znate, svakoga dana pored ovog mjesta prodje 1000 – 5 000 ljudi. Većina tih ljudi i ne zna da su bili na samo pola metra od groba jednog od najvećih sinova ove zemlje. Dobar dio njih nije ni svjestan koliko su bili blizu groba koji to nije. Groba koji je mnogo više od toga. Mjesta gdje spava jedna ideja veća od svih nas“, navodi se u inicijativi.

Dodaju da je nedopustivo da tako izgleda grob jednog od najvećih heroja.

“Primjetićete da je njegov grob jedan od najneuglednijih na groblju. Kao da nema 650 000 sinova i kćeri da brinu o njemu. Alternativca Crna Gora ovim putem želi da zamoli Opštinu Nikšić da zajedno uradimo sve da se grob ovog heroja uradi i uredi na mnogo bolji način, način prikladan onome kome i pripada“, poručuju iz Alternative.

Podsjećajući da se bliži i godišnjica dana kada je strijeljan, u Alternativi smatraju da bi, osim uređenja groba, i promjena naziva imena trga bio pravi odraz poštovanja prema Ljubu Čupiću.

“9. maja 1942. godine, Narodni Heroj, Čedomir Čupić je od Suda u Nikšiću (stara zgrada pozorišta) u lancima sproveden preko gradskog trga, sve do mjesta pod Trebjesom (Petrove glavice) gdje je strijeljan. Smatramo da bi se promjenom imena glavnog gradskog Trga Nikšić dostojno odužio jednom od svojih najvećih sugrađana. Nadamo se da će Skupština Opštine Nikšić, na sledećem zasjedanju, uvrstiti u svoju raspravu ovu inicijativu kao opravdanu i validnu. Neka pokoljenja pamte svoje sinove i kćeri, da bi oni koji dolaze imali na šta da se oslone“, zaključuje se u inicijativi Alternative.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com