Tači tvrdi: Islamska država mi je prijetila smrću! - Volim Podgoricu

Tači tvrdi: Islamska država mi je prijetila smrću!

Kandidat za kosovskog predsjednika Hašim Tači objelodanio je danas da je, dok je bio premijer Kosova 2014, navodno primio prijetnje smrću od lidera ekstremističke organizacije Islamska država IS Abu Bark al Bagdadija zbog njegovog protivljenja toj ekstremističkoj organizaciji, javio je AFP.

“To je bila prijetnja smrću meni i mojoj porodici”, rekao je Tači u intervjuu francuskoj novinskoj agenciji.

AFP podsjeća da je jedan od prištinskih portala, ne navodeći, međutim, koji, objavio početkom nedjelje detalje tog pisma.

Lider IS Abu Bark al Bagdadi, koji je potpisnik pisma, navodno poziva Tačija da odustane od usklađivanja kosovske politike sa Zapadom ili će u protivnom biti suočen sa “velikom osvetom”.

Tači, koga AFP predstavlja kao favorita za kosovskog predsjednika na predstojećim izborima, kaže da se “neće povući zbog bilo kakvih prijetnji” u borbi protiv islamskog fundamentalizma.

“Dobijao sam prijetnje smrću od (Slobodana) Miloševića i sada od IS. Sa istim saveznicima, uz čiju pomoć sam dobio bitku sa Miloševićem, pobijediću i u bici sa IS”, izjavio je Tači na marginana regionalne bezbjednosne konferencije “Germia Hil” u Prištini.

On je naveo da se Kosovo “identifikuje sa evroatalntskim vrijednostima”.

Francuska novinska agencija navodi da se oko 300, od oko 1,8 miliona građana Kosova, pridružilo džihadistima IS u Iraku i Siriji tokom posljednjih godina, što je najveći procenat građana angažovanih u IS, u odnosu na ukupan broj stanovnika u bilo kojoj evropskoj državi.

Kosovska vlada, međutim, navodi da se u ovom trenutku u redovima IS bori manje od 70 njenih građana i dodaje da je naložila hapšenje regruta i povratnika u IS, kao i pooštravanje zakonske regulative protiv njih.

Tokom nedavne posjete Prištini, američki državni sekretar Džon Keri je rekao da Kosovo predstavlja “snažan primjer” u regionu, ali i dodao da je “očigledno da treba još puno toga uraditi”.

Kosovo se nada, kako je navela francuska novinska agencija, da će se pridružiti Evropskoj uniji, a Tači je izjavio da bi odlaganje njegove intergacije u evropski blok “otvorilo više prostora ” Rusiji i islamskom fundamenatlizmu i nacionalizmu da djeluje u regionu.

Tači je izrastao u političku figuru kao lider Kosovske oslobodilačke armije (UČK) podsjeća francuska novinska gencija, ali je slika o njemu kao o borcu za slobodu Kosova narušena izvještajem Savjeta Evrope iz 2011, godine, u kojime je navedeno da je on predvodio mrežu organizovanog kriminala na Kosovu tokom i poslije rata i bio umiješan u likvidacije i trgovinu drogom i ljudskim organima, što on snažno negira.

Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK treba da počne da radi do kraja godine u Hagu, naveo je AFP.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com