Poništena odluka kojom je Solana proglašena zaštićenim područjem - Volim Podgoricu

Poništena odluka kojom je Solana proglašena zaštićenim područjem

Ustavni sud Crne Gore proglasio je neustavnom Odluku o izmjeni i dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, koju je 2012. donijela Skupština i njome zemljištu ulcinjske Solane vratila status zaštićenog područja predviđenog za proizvodnju soli, pišu Dnevne novine.

Oborena Odluka koju je parlament usvojio u julu 2012. godine, još je jedan u nizu neustavnih i nezakonitih dokumenata iza kojeg su stali poslanici. U konkretnom slučaju, posljedice po državu i njen budžet mogu se mjeriti stotinama miliona prihoda koje smo mogli da imamo obzirom na interesovanja stranih investitora da na zemljištu Solane grade luksuzne turističke objekte, aerodrom…

Podsjetimo, svojevremeno je Rojal grupa bila zainteresovana da na toj lokaciji gradi ekskluzivni turistički kompleks. Interesovanja za zemljište Solane koje obuhvata čak 15 miliona metara kvadratnih pokazivali su i drugi investitori, a nije isključeno, prema saznanjima Dnevnih novina, da neko pokrene i tužbu zbog izgubljene dobiti.

Ustavni sud ocijenio je da je Skupština donoseći osporenu odluku prekoračila svoja ovlašćenja i time povrijedila pravo saglasnosti pravnih propisa, ali i načelo vladavine prava, kao najvišu vrijednost ustavnog poretka.

“Ustav je u konkretnom slučaju razgraničio pravne funkcije na način da Vlada predlaže prostorni plan Crne Gore, a da ga Skupština donosi. Nasuprot tome, Skupština je osporenu odluku, suprotno odredbi člana 100 Ustava, donijela na predlog šest poslanika”, navodi se u odluci suda.

Crnogorski parlament, kako je ustanovljeno, ovu odluku nije donio shodno postupku koji je propisan Zakonom za izradu i donošenje planskog dokumenta, a njenim usvajanjem prekršio je i Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata.

“Donošenju osporene odluke nije prethodilo utvrđivanje nacrta tog planskog dokumenta, dostavljanje mišljenja organa državne uprave, privrednih društava, ustanova i drugih pravnih lica, nije sprovedena javna rasprava o tom aktu. Predlog odluke Skupštine nije podnijela Vlada, kao ovlašćenji podnosilac predloga, već poslanici, sa pozivom na odredbe člana 151. Poslovnika Skupštine čime su, po ocjeni Ustavnog suda, povrijeđene odredbe člana 40, 42 i 45 Zakona” ukazuje se u odluci.

Isključivanjem Vlade iz postupka donošenja osporenih izmjena i dopuna Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, Skupština je povrijedila i ustavno načelo o podjeli vlasti.

“Ustavom propisana podjela nadležnosti između grana vlasti, pored ostalog, podrazumijeva da zakonodavcu nije dopušteno zadirati u Ustavom utvrđene principe, koji ne mogu biti ni proširivani, ni ograničavani, odnosno da Skupština donoseći zakone, druge propise ili opšte akte ne smije narušavati načelo funkcionalne nepromjenjivosti. To znači da zakonodavac načinom i rezultatom svoje interpretacijene može da narušava Ustavom utvrđenu funkcionalnu podjelu ili poslanicima dodjeljivati i ona fukncionalna ovlašćenja koja po Ustavu nemaju”, zaključuje se u odluci Ustavnog suda.

Odluku o izmjeni i dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine Skupština je usvojila 26. jula 2012. glasovima opozicije, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke i albanskih partija. Izmjene koje su podrazumijevale da se na prostoru Solane ne može graditi turističko naselje, što je bio plan većinskog vlasnika zemljišta Eurofonda, pripremila je NVO MANS, a potpisali su ih poslanici Branko Radulović, Radojica Živković, Kemal Purišić, Genci Nimanbegu, Mehmet Bardhi i Neven Gošović.

Nedugo poslije usvajanja ove odluke, pravni zastupnici Eurofonda, kojim je u to vrijeme gazdovao biznismen Veselin Barović, podnijeli su zahtjev za ocjenu njene ustavnosti, navodeći da je riječ o političkoj igri.

Prethodno je zemljište Solane 2008. godine proglašeno građevinskim, uz mogućnost izgradnje turističkog naselja na parceli od 15 miliona kvadrata u zaleđu Velike plaže.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com