BOLJE ZAPAMTITE BROJ 112, MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT: Evo kada ga sve možete pozvati! - Volim Podgoricu

BOLJE ZAPAMTITE BROJ 112, MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT: Evo kada ga sve možete pozvati!

Našli ste se u bilo kakvoj nevolji, a ne možete da se sjetite broja Hitne pomoći, Vatrogasne službe, spasilaca…?

U svim tim slučajevima može pomoći samo jedan broj i to 112.

Sjutra, 11. februara 2016. godine, po prvi put u Crnoj Gori se obilježava se Evropski dan broja 112 – jedinstvenog broja za hitne situacije.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a preduzima aktivnosti na edukaciji građana o funkcionisanju broja 112, međutim nivo informisanosti o postojanju ovog sistema je i dalje, kako kažu,  veoma nizak.

Direktorat za vanredne situacije će povodom ovog dana organizovati i niz drugih aktivnosti, među kojima je dijeljenje letaka u tržnom centru „Delta“ u Podgorici, kao i edukativna predavanja za osnovce u Bijelom Polju i Baru.

Sistem 112, odnosno jedinstveni broj za hitne pozive, služi za pružanje pomoći ljudima u opasnosti ili drugim hitnim situacijama.

Broj 112 građani mogu pozvati ukoliko im je potrebna hitna medicinska pomoć, pomoć vatrogasaca, pomoć policije, pomoć Gorske službe spasavanja te pomoć drugih hitnih službi sistema zaštite i spasavanja.

Pozivom ovog broja mogu se pokrenuti akcije traganja i spasavanja na cjelokupnoj teritoriji Crne Gore.

Broj 112 je dostupan u čitavoj Evropskoj uniji, ali i mnogim drugim zemljama, među kojima je i Crna Gora.

Osnovni razlozi za uvođenje jedinstvenog Evropskog broja za hitne situacije je da se građanima omogući da u svojoj ili u stranim zemljama u svim hitnim situacijama mogu da dobiju pomoć pozivanjem jednog, opšte poznatog, međunarodnog broja 112, kao i da se maksimalno skrati vrijeme reagovanja i poboljša kvalitet rada nadležnih hitnih službi.

Pozivanje broja 112 je besplatno iz svih mreža mobilne i fiksne telefonije, a služba 112 funkcioniše 24 časa dnevno, sedam dana u nedjelji.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com