O eksploataciji nafte i gasa brojne nepoznanice - Volim Podgoricu

O eksploataciji nafte i gasa brojne nepoznanice

Vlada Crne Gore je prije nekoliko dana odlučila da koncesiju na istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u svom podmorju povjeri konzorcijumu koji čine italijanska kompanija Eni i ruski Novatek.

U domaćoj javnosti niko ne spori da su ove firme referentne u naftnom biznisu, ali su se ipak pojavile određene kontroverze u vezi sa procesom odabira koncesionara, njihovim standardima, ali i povratkom ruskih investicija u Crnu Goru na velika vrata.

Pozivnica Crnoj Gori da stupi u punopravno članstvo u NATO-u i veoma oštre, skoro nediplomatski direktne reakcije Moskve nijesu predstavljale smetnju Rusiji da ponovo pokrenu velike investicije u Crnoj Gori.

Vlada je, po okončanju tenderske procedure za davanje koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u Crnoj Gori, odabrala italijansku kompaniju Eni koja je domaćoj javnosti poznatija kroz njen brend Agip, a koja se za ovaj poduhvat udružila sa ruskim Novatekom.

Glavni akcionar i predsjednik Novateka je Leonid Mikhelson, ruski biznismen čije je bogatstvo magazin Forbes 2014. godine procijenio na 15 i po milijardi dolara. Mikhelson kompanijom upravlja sa nepunom trećinom vlasništva, a jedan od akcionara je i globalno poznat ruski Gazprom sa desetak posto akcija.

Pošto je Crna Gora krajem prošle godine dobila pozivnicu za članstvo u NATO nakon čega je Moskva zahladnjela retoriku i odnose sa Crnom Gorom, domaću javnost je zaintrigirao ulazak ruske kompanije u veliku investiciju u Crnoj Gori kakva je istraživanje i eksploatacija nafte i gasa u njenom podmorju.

Ministar vanjskih poslova, Igor Lukšić, smatra da je sve u skladu sa odnosima starim tri vijeka.

(Radio Slobodna Evropa)

2 komentara

  1. This is good-looking appealing , i was searching for somewhat but found your site as a substitute through Google . I be in love with networking. Anyways, really wanted in the direction of drop through and say hello . i have subscribed in the direction of your site plus i am hunting onward in the direction of the updates , Gratitude…

  2. My wife and i ended up being very joyful when Chris could finish up his investigation through the ideas he obtained using your site. It is now and again perplexing to simply continually be giving away solutions which others could have been selling. And we also do know we have got the blog owner to thank for this. All the explanations you have made, the straightforward site menu, the relationships you will help to engender – it is most terrific, and it’s aiding our son in addition to us imagine that that subject is exciting, which is certainly unbelievably essential. Thanks for all!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com