SLUČAJ LIMENKA: Katnić istražuje umiješanost Veljovića i Brajovića - Volim Podgoricu

SLUČAJ LIMENKA: Katnić istražuje umiješanost Veljovića i Brajovića

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zatražio je prije nekoliko dana od Ministarstva unutrašnjih poslova da mu se dostavi dio dokumentacije o slučaju “Limenka” za 2010. i 2011. godinu. Prema saznanju Dnevnih novina, u pitanju je dokumentacija koja se odnosi na neizvođenje procedura iseljenja upravnog sektora MUP-a, zbog čega je nastala šteta za državu, odnosno građane, u iznosu od skoro 10 miliona eura. Nezvanično, značajan dio zvanične korespondencije MUP-a sa Upravom policije i Vladom nije arhiviran u nadležnim službama.

DN saznaju da je nekadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović u više navrata urgencijama obavještavao tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića da će nastati šteta po državni budžet ukoliko se ugovor sa Acom Đukanovićem ne poštuje.

Međutim, Brajović je nedavno oštro demantovao da je učestvovao u bilo kakvim aktivnostima u vezi sa donošenjem, zaključenjem i realizacijom ugovora o prodaji policijske “Limenke” bratu premijera Mila Đukanovića. On tvrdi da je o sadržini člana ugovora koji se odnosi na rok za obavezu iseljenja dijela službenika MUP-a, potpisanog od Uprave policije maja 2008. godine, prvi put je saznao 29. septembra 2011. godine.

“Prvi put sam obaviješten godinu i po nakon što je istekao rok za ispunjenje obaveza po ugovoru preuzetih od Uprave policije. Odnosno, godinu i po nakon što su po tom osnovu nastupile posljedice. Nakon toga je MUP, dok sam ja bio na njegovom čelu do decembra 2012. godine, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzeo čitav niz radnji i aktivnosti, zajedno sa drugim organima i institucijama, u cilju prevazilaženja nastale situacije, o čemu u svim nadležnim organima postoji vjerodostojna dokumentacija”. kazao je Brajović.

DN su pokušale da dobiju i komentar od Veljovića ali on se nije javljao na telefon poznat redakciji.

Vlada Crne Gore je u aprilu 2008. godine prodala za 3.300.000 eura Acu Đukanoviću pravo da koristi 7.637 kvadratnih metara državnog zemljišta na kojem se nalazi zgrada Limenka u kojoj su tada, pored Uprave policije, bili i šalteri i kancelarije MUP-a.

Đukanović je postao kupac tog prava nakon što je, po nalogu državnog tužilaštva, početkom godine, poništen kupoprodajni ugovor između Uprave policije i vlasnika firme “Čelebić” koja je trebalo da preko tog ugovora naplati dio potraživanja kao izvođač radova na zgradi za potrebe policije na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Naime, Uprava policije, u ime Vlade, u novembru 2007. godine, prodala je bez tendera preduzeću “Čelebić” 7.637 kvadratnih metara zemljišta u centru Podgorice, za tri miliona eura. Samo nekoliko dana prije toga, isti partneri dogovorili su, takođe bez tendera, gradnju nove zgrade za policiju za 13 miliona.

Javno nadmetanje, na kojem je Aco Đukanović dostavio najbolju ponudu, obavljeno je 22. aprila 2008. u prostorijama Uprave policije, a prema zapisniku o nadmetanju početna cijena na licitaciji je bila tri miliona eura.

Za atraktivnu lokaciju tada su licitirali i Mehmed Kolarević iz Podgorice, Aco Đukanović iz Podgorice i Slobodan Trklja iz Herceg Novog, te firme “Neksan” iz Nikšića, vlasništvo Miodraga-Dake Davidovića, “Čelebić” i “CMC” iz Podgorice čiji je vlasnik Tomislav Čelebić. Prema zapisniku, početnu cijenu su prihvatili svi učesnici licitacije, nakon čega je cijena, po odluci Komisije, povećana za još 150.000 eura. Kolarević i Đukanović su nastavili da se bore, dok su ostali ponuđači odustali. Nakon što je Komisija ponovo podigla vrijednost za dodatnih 150.000 i Kolarević je odustao od nadmetanja, a najuporniji ponuđač je prihvatio i tu cijenu.

Policija je, prema ugovoru, imala obavezu da se iseli do 26. maja 2010. godine, ali se to nije desilo. Odnosno, to je uradila jedino Uprava policije, dok je popularna “limenka” ostala u funkciji službe Ministarstva unutrašnjih poslova za izdavanje dokumenata. Pošto MUP nije ispoštovao dogovor,

Đukanović je 2012. godine tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje zbog neispunjenih obaveza iz ugovora o kupoprodaji zemljišta u podgoričkom naselju Momišići. Sudija Osnovnog suda Natalija Boričić je krajem 2012. godine usvojila dio tužbenog zahtjeva, prema kome je država trebalo da vrati više od tri i po miliona eura, čime mu je sa kamatom vraćen i novac koji je dao za kupovinu tog zemljišta. Nekoliko mjeseci kasnije Boričić je donijela presudu kojom uvažava i drugi dio tužbe Đukanovića i obavezuje državu Crnu Goru da mu na ime naknade štete razlike u cijeni nepokretnosti isplati 667.268,76 eura, a na ime naknade štete izmakle dobiti za period od 26. maja 2010. do 17. maja 2012. godine, iznos od 7,7 miliona plus zatezna kamata oko milion i po eura.

Tu presudu dvije godine kasnije potvrdio je Viši sud, a zatim i Vrhovni koji je odbio reviziju predmeta.

Na ime raskida ugovora 5,3 miliona

Biznismenu i bratu premijera Mila Đukanovića, Acu Đukanoviću iz državnog budžeta na ime raskida ugovora o kupovini zemljišta na kojem se nalazi zgrada MUP-a, popularna “limenka” isplaćeno je 5.364.921 eura, saopšteno je ranije Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija.

To je za dva miliona više od sume koju je Đukanović uplatio MUP-u prilikom kupovine spornog zemljišta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com