Keković: Procesuiraćemo sve poslodavce koji krše propise o sindikalnim pravima - Volim Podgoricu

Keković: Procesuiraćemo sve poslodavce koji krše propise o sindikalnim pravima

Unija slobodnih sindikata (USSCG) krivično će procesuirati sve poslodavce koji budu kršili propise u vezi sa poštovanjem sindikalnih i radnih prava, najavio je generalni sekretar USSCG Srđa Keković na današnjoj konferenciji.

Kako je saopštio, do sada u Crnoj Gori niko nije odgovarao za kršenje sindikalnih i radničkih prava, zbog čega su neophodni konkretni instrumenti djelovanja, prenosi Mina business.

“Vršićemo pritisak na Tužilaštvo da obrati pažnju na te predmete. Kršenje prava radnika i sindikalnog djelovanja u Crnoj Gori prisutno je u velikoj mjeri, zbog čega je neophodno njihovo krivično procesuiranje. Radnici svakodnevno prolaze kroz razne torture društveno neodgovornih poslodavaca, što je poprimilo alarmantne razmjere. Zbog naše nemoći i nepostupanja institucija sistema da kazne takva djela, sve je više društveno neodgovornih poslodavaca“, naveo je Keković.

On je dodao da USSCG dosadašnjim djelovanjem nije bio u prilici da preko Inspekcije rada i drugih institucija zaštiti radna i sindikalna prava.

“Sve više poslodavaca primorava radnike da potpisuju blanko sporazumni raskid radnog odnosa, kao uslov da dobiju ugovor o radu. Iako smo upoznati sa takvom praksom, ljudi ne žele da saopšte da su renomirani poslodavci u Crnoj Gori posegnuli za takvim dokumentom“, zabrinut je Keković.

Prema njegovim riječima USSCG u junu prošle godine je pokrenula kampanju protiv nezakonite prakse potpisivanja blanko sporazumnog raskida radnog odnosa.

“Od tada nijesmo dobili odgovor od Tužilaštva, od koga smo tražili da se uključi u kampanju“, naveo je Keković.

Predsjednik Sindikata Kombinata aluminijuma (KAP) Sandra Obradović najavila je da advokati te radničke organizacije pripremaju krivičnu prijavu protiv menadžmenta i stečajnog upravnika te fabrike, zbog kršenja radničkih prava.

“Nadam se da će Tužilaštvo stati na kraj samovolji menadžmenta i stečajnog upravnika u KAP-u i postupiti onako kako nalaže zakon, kako bi radnici ostvarili svoja radna i sindikalna prava“, uvjerena je ona.

Takođe je podsjetila da je uprava KAP-a nedavno izbacila sindikalnu arhivu i kompletnu imovinu Sindikata preduzeća iz prostorija kompanije, kao i da je najavljeno da će se obustaviti izdvajanje za sindikalne članarine.

“Problemi u KAP-u su počeli kada je prije dvije i po godine u to preduzeće uveden stečaj i kada su radnici tražili pravo na godišnji odmor. Obratili smo se Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Resorni ministar Zorica Kovačević je pozitivno odgovorila na dopis i uputila ga menadžmentu i stečajnom upravniku KAP-a, međutim do reakcije nije došlo”, ukazala je Obradović.

Kako tvrdi predsjednik Jedinstvene sindikalne organizacije mojkovačke Tare Marinko Medojević, u tom preduzeću prisutna su kršenja osnovnih prava radnika, a bilo je i pritisaka na zaposlene kada je u pitanju izbor članova sindikalne organizacije.

“Menadžment nije uplatio poreze i doprinose, a zaposleni koji imaju preko 40 godina radnog staža proglašeni su viškom i ostali su bez zdravstvene zaštite. Meni su dali otkaz na potpuno nezakonit način. U tom preduzeću daju rješenja za nesistematizovana radna mjesta, dobijaju se ugovorene zarade, dok je u platu od 250 eura bio uračunat minuli staž i latentna opasnost od eksplozije. Kulminacija se desila kada je menadžment, tačnije direktor pogona pirotehnike i montaže Radiša Tošić došao da skuplja potpise za izbor članova sindikata. Sindikat koji menadžment preduzeća želi da organizuje po volji poslodavca je neprihvatljiv”, ispričao je on.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com