Proces NATO ratifikacije će trajati godinu - Volim Podgoricu

Proces NATO ratifikacije će trajati godinu

Učlanjenje Crne Gore u NATO doprinijeće jačanju bilateralne saradnje i međusobnog povjerenja sa Hrvatskom, što će pomoći stvaranju pozitivne atmosfere za rješavanje svih otvorenih pitanja, kazao je u intervjuu za Pobjedu hrvatski ambasador pri NATO-u Boris Grigić.

Stalni predstavnik Hrvatske u sjedištu Alijanse ocjenjuje u razgovoru za ovaj list da bi pristupni pregovori sa Crnom Gorom mogli trajati nekoliko mjeseci, a da bi za godinu parlamenti država članica mogli da ratifikuju ulazak naše zemlje u NATO.

On ističe i da je Crna Gora ostvarila veliki pomak u reformama.

“Crna Gora je od ulaska u Akcioni plan za članstvo (MAP) u decembru 2009. godine do danas napravila veliki napredak u svim područjima koja su važna za ulazak u NATO, od izgradnje demokratskih institucija, reforme pravosuđa, reforme obavještajnog sektora, borbe protiv korupcije, pa sve do reforme odbrambenog sektora. Radi se o vrlo brzom napredovanju za koje sve nadležne institucije u Crnoj Gori zaslužuju priznanje”, navodi on.

Kako dodaje, na temelju iskustava iz prethodnih krugova proširenja saveza, postupak pregovora za učlanjenje u NATO trebao bi trajati vrlo kratko nekoliko mjeseci.

“U tom pogledu postoji bitna razlika u odnosu na pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Nakon što pristupni pregovori budu zaključeni, steći će se uslovi da 28 država članica saveza potpišu Protokol o proširenju NATO-a na Crnu Goru. Zatim će uslijediti upućivanje Protokola na postupak ratifikacije u 28 država članica saveza, koji bi mogao trajati oko godinu”, navodi Grigić.

Kako dodaje, s obzirom na dosad iskazanu odlučnost Crne Gore da postane članica NATO-a i na uloženi trud, vjeruje da će sa strane Crne Gore biti učinjeno sve da pregovori završe kako je planirano.

On je odgovorio i na pita je može li ulazak Crne Gore u NATO da promijeni odnose sa Hrvatskom kad su u pitanju neriješena teritorijalna pitanja.

“Mislim da će ulaskom Crne Gore u NATO odnosi dvije zemlje dobiti na kvalitetu. Vjerujem da će učlanjenje Crne Gore u savez doprinijeti daljem jačanju bilateralne saradnje i međusobnog povjerenja, što će pomoći stvaranju pozitivne atmosfere za rješavanje svih pitanja”, zaključuje Grigić.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com