Home / ŽIVOT + / Recepti / 5 najčešćih grešaka koje svaka domaćica pravi kada priprema mljeveno meso

5 najčešćih grešaka koje svaka domaćica pravi kada priprema mljeveno meso

1. Ne zamrzavajte mljeveno meso u originalnom pakovanju

Pakovanje iz prodavnice je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso odložite u voštani papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesu i ostavite u zamrzivaču za kasniju upotrebu.

2. Ne odmrzavajte mljeveno meso u mikrotalasnoj

Mikrotalasna će početi da kuva površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga, prije nego što se masa do kraja odmrzne. Najbolje je da meso odledite na prirodan način.

3. Ne stavljajte mljeveno meso u hladan tiganj

Maksimalan ukus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruć tiganj u koji ste dodali kašičicu ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladan tiganj jer će se zalijepiti za dno i dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna.

4. Ocijedite višak vode

Mljeveno meso tokom dinstanja ispušta višak vode, koje ispari usled dugotrajne termičke obrade. Nemojte se plašiti da ocijedite ovu vodu tokom kuvanja, pogotovo ako pratite recept i brinete se koliko tečnosti morate dodati za pripremu određenog sosa ili jela.

5. Nemojte ispirati mljeveno meso prije ili nakon kuvanja 

Ispiranje mesa prije kuvanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav ukus.

(Dnevno.rs)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com