(FOTO) (VIDEO) POSTALI SUVIŠNI: Crna Gora prodaje avione Super Galeb - Volim Podgoricu

(FOTO) (VIDEO) POSTALI SUVIŠNI: Crna Gora prodaje avione Super Galeb

Crnogorska Vlada najavila je prodaju četiri aviona G‐4, tri laka školska aviona UTVA‐75, simulatora leta za avion G‐4 i značajnu količinu rezervnih djelova, opreme, motora i alata za njihovo održavanje.

Vlada je danas usvojila Informaciju o rješavanju viška vazduhoplova u Vojsci Crne Gore i pripadajućih rezervnih djelova, opreme i alata za njihovo održavanje.

“Strategijskim pregledom odbrane Crne Gore iskazano je opredjeljenje da Vojska Crne Gore razvija helikopterske snage, a da se suverenitet nad vazdušnim prostorom obezbjedi kroz izgradnju održivog sistema kontrole, nadzora i zaštite vazdušnog prostora zajedno sa partnerima i saveznicima. S obzirom na mogućnosti aviona G-4 i UTVA75 kojima Vazduhoplovstvo raspolaže, troškove obuke, eksploatacije i održavanja aviona i naoružanja, te ograničeni vijek upotrebe, procijenjeno je da njihovo dalje zadržavanje u operativnoj upotrebi nije racionalno. Tim povodom Vlada je donijela zaključak kojim se oglašavaju suvišnim četiri aviona G-4, tri laka školska aviona UTVA-75, simulator leta za avion G-4, kao i rezervni djelovi, oprema i alati za održavanje”, izjavio je komandant Vazduhoplovstva Crne Gore, pukovnik Živko Pejović.

Odluka o prodaji aviona opravdana je i time što na tržištu još uvjek postoji interesovanje za avione G-4 i Utva-75 kao i njihove rezervne djelove, alate i opremu.

Na konferenciji je rečeno da će sredstva koja bi se dobila prodajom svega navedenog upotrijebila u cilju nabavke novih srednjih višenamjenskih helikoptera koje Crna Gora danas ne posjeduje i za kojima ima potrebe.

Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore danas nema adekvatne helikoptere za zadatke traganje i spasavanja, medicinske evakuacije, transporta kopnenih snaga vojske, podršku civilnim strukturama u vanrednim situacijama. Postojeće Gazele imaju vrlo ograničene mogućnosti za pomenute zadatke, prenosi vazduhplovni portal Srbije tangosix.rs.

Naše Ministarstvo odbrane je 24. juna 2015. formiralo interresornu komisiju koja je izvršila procjenu početnih cijena četiri avona G-4, tri aviona Utva-75, simulator leta za avion G-4 kao i 3789 pozicija (287910 komada) pripadajućih rezervnih djelova, opreme i alata neophodnih za njihovo održavanje. Ministarstvo finansija je 19. januara ove godine dalo pozitivno mišljenje o ovoj informaciji koju je sačinila komisija.

Četiri aviona G-4 procijenjena su na oko 4,27 miliona eura, simulator za G-4 milion eura, 18 motora Viper 632 na 600 hiljada eura a ukupna cijena svega što se prodaje je oko 15,35 miliona eura.

Nakon osamostaljenja Crne Gore 2006. godine na aerodromu Golubovci kod Podgorice ostalo je 17 aviona G-4 “Super Galeb“ i četiri školske Utve-75. Prvo je aprila 2010. postignut sporazum sa Srbijom koji je podrazumijevao razmjenu dobara i kompenzaciju, u međudržavnom sporazumu u kome se našlo 6 G-4 koji su u oktobru iste godine preletjeli na aerodrom Batajnica.

Nakon toga je sedam aviona prodato hrvatskoj privatnoj firmi ZPZ Aerospace koja je krenula sa remontom dva aviona koji su se nalazili na slovenačkom aerodromu Brnik, gdje se i nalazil sjedište firme koja se bavi održavanjem vazduhoplova.

Preostalih pet je bilo uskladišteno na aerodromu Lučko kod Zagreba. Postojale su informacije da će ta firma ponuditi RV Hrvatske iznajmljivanje dva aviona ali se vjerovatno radilo o pokušaju komercijalizacije vojnih aviona. Posao do danas nije realizovan.

U Crnoj Gori je tako ostalo četiri aviona G-4 (avioni 23647, 23690, 23692, 23729) koja su bila u najboljem stanju a dva su jedno vrijeme bila pod upravom Aero kluba “Naša krila“. Avion 647 proizveden je 1986, avioni 690 1987, 692 1988. godine a primjerak 729 je proizveden 1991. Dva crnogorska aviona letjela su sve do 2012. – oktobra iste godine donesena je odluka da se i oni prodaju ali su avioni do danas ostali na Golubovcima.

Od šet aviona koji su stigli u Srbiju do danas je remontovan samo jedan avion a na remontu se nalaze još dva. RV i PVO Vojske Srbije posjeduje 22 aviona ovog tipa među kojima se nalazi i jedan tegljač meta N-62T. Avioni su proizvedeni u periodu od 1980-1991. a trenutno se može računati na manje od deset aviona od kojih je većina remontovana u proteklih nekoliko godina.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com