RAT TRGOVNISKIH LANACA: Za kilogram pomorandži na pijaci, tri kilograma u prodavnici - Volim Podgoricu

RAT TRGOVNISKIH LANACA: Za kilogram pomorandži na pijaci, tri kilograma u prodavnici

Veliki trgovinski lanci u Crnoj Gori snižavanjem cijena vode borbu za kupca. Ovo, prema istraživanju Pobjede, još nije ,,cjenovni rat“, već trgovinska utakmica. Dobroje što, makar na kratko, najveću korist imaju kupci.
Cijene, na primjer, pomorandži, limuna, grejpova, ali i krompira i jabuka, nikad nijesu bile niže.

Naime, kilogram pomorandži u megamarketima košta 19 centi, limuna 60 centi, klementine 1,36 eura, a grejpfruta 56 centi. U ovoj borbi najveći gubitnici su prodavci na pijacama, čiji kupci sve više odlučuju da trguju u velikim trgovinskim lancima kao što su ,,Voli“, ,,Laković“, ,,Roda“.

Na pijaci se narandže prodaju za 60 do 75 centi, jabuke su odnedavno premašile euro, klementine drže cijenu od 1,7 do dva eura, a krompir ostaje 50 do 60 centi. Ekipa Pobjede je na pijaci u ,,Gintašu“ razgovarala sa dvadesetak prodavaca, koji nijesu željeli da se predstave, a još manje slikaju. Oni tvrde da trgovinski lanci ove proizvode nabavljaju na istom mjestu na kojem i oni na kamionskoj pijaci.

Prodavci su zabrinuti, jer kupci više ne dolaze na pijacu, jer je mnogo jeftinije u trgovinskim lancima. Smatraju da megamarketi spuštaju cijene narandže i limuna ispod nabavne, dok povećavaju cijene nekih drugih proizvoda, na kojima nadoknađuju razliku.

“Tu samo gubimo mi. Nije moguće da narandže koje uvozimo iz Turske koštaju 18 centi. Jednostavno, kilometri koje te narandže pređu ne mogu dozvoliti formiranje te cijene. Trgovinski lanci poput ,,Volija“ i ,,Lakovića“ svjesno ulaze u minus kada su narandže i limun u pitanju, dok podižu cijene nekih drugih proizvoda. Nijedan kupac neće otići u ove trgovinske lance i kupiti samo limun i narandže. Kad je već tu, on će kupiti sve što mu je potrebno. To je poslovna politika trgovinskih lanaca koja ubija nas nakupce na pijacama”, kazao je jedan od preprodavaca koji je želio da ostane anoniman.

U lancu ,,Roda“ narandže i limun se prodaju za 59 centi, odnosno 1,43 eura. Oni tvrde da prate sve promjene na tržištu i maloprodajne cijene kreiraju u skladu sa tržišnim kretanjima i poslovnom politikom, jer žele da zadovolje potrebe kupaca.

“Zato u našim objektima nudimo različite akcije. Proizvodi koji se nalaze u našem asortimanu su od provjerenih i renomiranih dobavljača, koji svojom tradicijom i poslovanjem garantuju kvalitet”, saopšteno je Pobjedi iz ,,Merkatora“.

Iz ,,Volija“ i ,,Lakovića“ nijesu dobili odgovore na pitanja koja su im proslijeđena prije desetak dana.

Iz megamarketa ,,Budva“, koji posluje samo u tom gradu, kazali su da je crnogorsko tržište pod uticajem ekspanzije otvaranja velikih trgovinskih lanaca, što dovodi do zaoštravanja konkurencije.

“Samim tim dolazi do veće ponude od tražnje, jer imamo ogroman broj megamarketa na malom tržištu i pad cijena je logična posljedica”, rekao je Pobjedi komercijalni direktor ove kompanije Balša Mitrović i dodao da kupovna moć kupaca dovodi do borbe za svakog od njih.

On je kazao da pojava niskih cijena određenih artikala može biti i posljedica povećanja ponuda sa uvoznog tržišta, pa je i sama nabavna cijena manja.

“Ako gledamo kratkoročno, ovo se može posmatrati kao borba za svakog potrošača, dok dugoročno posmatrano ova poslovna politika je ekonomski neodrživa”, kazao je Mitrović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com