PODGORICA: Glavni grad Crne gore nije na listi najnesigurnijih, za razliku od gradova u okruženju - Volim Podgoricu

PODGORICA: Glavni grad Crne gore nije na listi najnesigurnijih, za razliku od gradova u okruženju

Glavni grad Crne Gore, za razliku od prijestonica Hrvatske i Srbije, nije se našao na listi najnesigurnijih gradova u Evropi, koju je sastavila kompanija “Merser”. Za razliku od Podgorice, Beograd i Zagreb našli su se na vrhu liste zbog korupcije, a nijesu pošteđene ni velike metropole poput Pariza i Rima, zbog terorizma.

Na listi 17 najnesigurnijih gradova Evrope koju je sastavila jedna od najvećih HR konsultantskih firmi “Merser” nije se našao nijedan grad iz Crne Gore, dok je Beograd na drugom mjestu, a Zagreb na devetom.

“Merser” svake godine istražuje koji su najbezbjedniji gradovi na svijetu, a kako navode, bezbjednost se rangira na osnovu odnosa sa drugim zemljama, unutrašnje stabilnosti, kriminala i sprovođenja zakona. Od 450 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, ova firma je napravila listu od 230 najsigurnijih gradova na svijetu.

Veliki boj evropskih gradova je na vrhu liste bezbjednosti, međutim postoje i neka odstupanja koja su prilično iznenađujuća. Tako su se oba grada iz regiona, Beograd i Zagreb, na vrhu liste našla zbog korupcije, dok Beograd po nesigurnosti prednjači i zbog krađe i vandalizma.

N a ovoj listi svoje mjesto su zauzeli i drugi gradovi Balkana kao što su Bukurešt (10. mjesto), Budimpešta (5. mjesto), Sofija (4. mjesto) i Atina (3. mjesto).

Prijestonica Rumunije se pridružuje gradovima koji su kao nesigurni okarakterisani zbog korupcije, Sofiju i Atinu potresaju česti socijalni nemiri i demonstracije, dok u Budimpešti, pogođenoj izbjegličkom krizom, vlada haos na ulicama i željezničkim stanicama.

Najnesigurniji grad na listi je Kijev zbog kontinuiranih građanskih nemira i njegovog odnosa sa Rusijom.

Ipak, učestali teroristički napadi posljednjih godina nijesu poštedjeli ni metropole zapadne Evrope, te su se među najnesigurnijima našli i Milano (17. mjesto), Pariz (12. mjesto), London (11. mjesto), Rim (7. mjesto).

Sindikalni i politički protesti na listu su doveli Talin (Estonija) i Varšavu (Poljska), sitni kriminal Barselonu (Španija), Belfast (Sjeverna Irska), a organizovani kriminal i prostitucija Rigu (Letonija).

Madrid (Španija) je šestu poziciju zauzeo zbog mjera štednje koje su dovele do visoke stope nezaposlenosti, posebno među mladima.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com