PODGORICA: Dobila otkaz jer nije htjela da sakrije tri miliona minusa! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Dobila otkaz jer nije htjela da sakrije tri miliona minusa!

Se­dam mje­se­ci na­kon što je do­bi­la ot­kaz za­jed­no sa još tro­je ko­le­ga, Va­le­ri­ja Sa­ve­ljić, biv­ša fi­nan­sij­ska di­rek­to­ri­ca Plan­ta­ža, pr­vi put od­lu­či­la je da go­vo­ri o sve­mu što se de­ša­va­lo u toj kom­pa­ni­ji po­sled­njih go­di­na i raz­lo­zi­ma ko­ji su pret­ho­di­li nje­nom ot­ka­zu. Ka­ko je ka­za­la, na to je na­tje­ra­la me­dij­ska haj­ka ko­ja tra­je se­dam mje­se­ci, a ko­ju vr­ši iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca Ve­ri­ca Ma­raš na­zi­va­ju­ći nju i nje­ne ko­le­ge „me­še­ta­ri­ma” (me­še­ta­ri­ti – ma­ni­pu­li­sa­ti, po­sre­do­va­ti u po­slu, špe­ku­li­sa­ti ra­di svo­je ko­ri­sti) bez ijed­nog do­ka­za i po­ku­ša­va uka­lja­ti nji­ho­vu čast.
– Zbog to­ga osje­ćam mo­ral­nu oba­ve­zu da jav­no re­a­gu­jem i pre­ki­nem ovu tor­tu­ru – iz­ja­vi­la je za „Dan” Sa­ve­ljić, du­go­go­di­šnja fi­nan­sij­ska di­rek­to­ri­ca fir­me u ve­ćin­skom dr­žav­nom vla­sni­štvu.

Kap ko­ja je pre­li­la ča­šu, ka­ko je na­ve­la, bio je in­ter­vju Verice Ma­ra­š ob­ja­vljen u „Da­nu” 5. mar­ta, u ko­jem je, po ko zna ko­ji put Sa­ve­lji­će­vu i nje­ne ko­le­ge na­zva­la po­grd­nim ime­nom me­še­ta­ri. Ma­ra­š je ot­ka­ze Sa­ve­lji­će­voj i tro­ji­ci nje­nih ko­le­ga uru­či­la pod iz­go­vo­rom da ima sa­zna­nja da su oni dio gru­pe ko­ja je „Da­nu” po­sla­la mejl u ko­jem je iz­ni­je­la op­tu­žbe na ra­čun me­nadž­men­ta fir­me. Sa­ve­lji­će­va i nje­ne ko­le­ge su zbog to­ga pod­ni­je­li tu­žbu Osnov­nom su­du i pr­vo ro­či­šte je odr­ža­no po­čet­kom fe­bru­a­ra.

– Se­dam mje­se­ci ću­ti­mo i tr­pi­mo uvre­de, ne iz­no­se­ći ni jed­nu je­di­nu ri­ječ u jav­nost, sa na­mje­rom da svo­ja pra­va za­šti­ti­mo na su­du i spri­je­či­mo na­no­še­nje šte­te Plan­ta­ža­ma. Kul­mi­na­ci­ja ne­spo­ra­zu­ma iz­me­đu iz­vr­šne di­rek­to­ri­ce i me­ne de­si­la se pri iz­ra­di po­lu­go­di­šnjeg fi­nan­sij­skog iz­vje­šta­ja za 2015. go­di­nu. Ta­da Ma­raš uz po­moć še­fa ra­ču­no­vod­stva Da­vor­ke Ko­džu­lo­vić i še­fa pla­na i ana­li­ze Do­brin­ke Da­šić „fri­zi­ra” po­lu­go­di­šnji ra­čun za pre­ko tri mi­li­o­na eura i ta­kav iz­vje­štaj bez mo­je sa­gla­sno­sti i upo­zo­re­nja pre­zen­tu­ju 30. ju­la 2015. od­bo­ru di­rek­to­ra. Vje­ro­vat­no bi taj iz­vje­štaj bio i usvo­jen da ni­je­sam po­sla­la pra­vi iz­vje­štaj sa re­zul­ta­tom od mi­nus pet mi­li­o­na eura od­bo­ru di­rek­to­ra sa svim do­ka­zi­ma i ar­gu­men­ta­ci­jom. Od­bor di­rek­to­ra sa­gle­da­va oba iz­vje­šta­ja, da­je pri­mjed­be na iz­vje­štaj iz­vr­šne di­rek­to­ri­ce i na­la­že joj da iz­vr­ši is­prav­ke i do­ve­de ga na mo­je sta­nje – ka­za­la je Sa­ve­ljić.

Pod­sje­ti­la je i na iz­ja­vu čla­na od­bo­ra di­rek­to­ra Er­vi­na Spa­hi­ća ko­ji je ta­da ka­zao da su tra­ži­li da se oba­vi dru­gi ob­ra­čun.

– Dru­gog da­na sjed­ni­ce od­bo­ra di­rek­to­ra iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca do­no­si dru­gi fi­nan­sij­ski iz­vje­štaj na usva­ja­nje sa iz­no­som od mi­nus 4,9 mi­li­o­na eura, ko­ji bi­va usvo­jen, a sa­mo dva sa­ta na­kon za­vr­šet­ka sjed­ni­ce me­ni i još dvo­ji­ci di­rek­to­ra, kao i še­fu in­ter­ne re­vi­zi­je, uru­ču­je upo­zo­re­nje o ot­ka­zu, iz­mi­šlja­ju­ći gnu­sne ne­i­sti­ne da smo pri­pad­ni­ci ne­ka­kvih ne­for­mal­nih gru­pa ko­ji ra­de za ne­či­je tu­đe in­te­re­se, a na šte­tu na­še fir­me, te da smo pi­sa­li kom­pro­mi­tu­ju­ći mejl dnev­nim no­vi­na­ma „Dan”. Ni­šta od to­ga ni­je tač­no, a svo­ja pra­va će­mo ostva­ri­ti u sud­skom pro­ce­su ko­ji je u to­ku – po­ru­či­la je Sa­ve­ljić.

Na mje­sto fi­nan­sij­skog di­rek­to­ra, ka­ko je ka­za­la, do­vo­di biv­šeg še­fa ra­ču­no­vod­stva Da­vor­ku Ko­džu­lo­vić, ko­ja joj po­ka­zu­je lo­jal­nost, ta­ko što u dva da­na pot­pi­su­je dva raz­li­či­ta po­lu­go­di­šnja bi­lan­sa uspje­ha, je­dan na mi­nus 1,6 mi­li­o­na, a sju­tra­dan dru­gi na mi­nus 4,9 mi­li­o­na i ti­me svje­sno či­ni kri­vič­no dje­lo – iz­ra­da la­žnog bi­lan­sa.

– On­da na za­pre­pa­šte­nje eko­nom­ske i osta­le jav­no­sti za tri mje­se­ca, od­no­sno za de­ve­to­mje­seč­ni iz­vje­štaj pri­ka­zu­ju do­bit od 200 hi­lja­da eura, či­me po­ka­zu­ju da su sa­mo za tri mje­se­ca pro­fi­ti­ra­li pet mi­li­o­na. Pa to je za Gi­ni­so­vu knji­gu re­kor­da. U tom pe­ri­o­du ja sam već uklo­nje­na sa mje­sta fi­nan­sij­skog di­rek­to­ra, a i iz fir­me – ka­za­la je Sa­ve­ljić.
Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, Ma­raš je uru­či­la ot­ka­ze nji­ma če­tvo­ro da bi uli­la strah osta­lim za­po­sle­ni­ma ko­ji ni­je­su nje­ni isto­mi­šlje­ni­ci, i na­sta­vi­la sa ak­tiv­no­sti­ma ka­ko bi sa­ču­va­la svo­ju po­zi­ci­ju, bez ob­zi­ra na lo­še re­zul­ta­te, u od­no­su na one ko­je je fir­ma ostva­ri­va­la pod pret­hod­nim ru­ko­vod­stvom, ka­da je bi­la su­per sol­vent­na i li­kvid­na, sa naj­ve­ćom sto­pom in­ve­sti­ci­ja ko­je su iz­no­si­le i 20 od­sto od ukup­nog pri­ho­da.

Sa po­no­som is­ti­če da je ka­dar biv­šeg ge­ne­ral­nog di­rek­to­ra Đor­đi­ja Raj­ko­vi­ća, ko­ji je za­po­slio, ime­no­vao za še­fa fi­nan­sij­ske ope­ra­ti­ve, za­tim še­fa ra­ču­no­vod­stva i pri­je od­la­ska u pen­zi­ju pred­lo­žio za fi­nan­sij­skog di­rek­to­ra.
– Že­lje­la sam da ste­če­no zna­nje i is­ku­stvo iz tog pe­ri­o­da pre­ne­sem u sa­da­šnje vri­je­me, ali oči­gled­no se ni­je­sam mo­gla sa­gla­si­ti sa po­slov­nom po­li­ti­kom Ve­ri­ce Ma­raš, ko­ja se za­sni­va na ne­kon­tro­li­sa­nom tro­še­nju, ne­plan­skom za­po­šlja­va­nju i do­vo­đe­nju fir­me sa po­zi­ci­je „TRI­PLE A”, na ni­vo ne­li­kvid­ne, za­du­že­ne kom­pa­ni­je, u ko­joj se go­di­na­ma is­pla­ću­ju sa­mo ne­to za­ra­de, bez pla­ća­nja pri­pa­da­ju­ćih po­re­za i do­pri­no­sa – na­ve­la je Sa­ve­ljić i do­da­la da je naj­ve­ći pro­blem Ve­ri­ce Ma­raš što se­be po­is­to­vje­ću­je sa Plan­ta­ža­ma.

– Pri to­me za­bo­ra­vlja da Plan­ta­že ni­je­su na­sta­le sa njom i da će po­sto­ja­ti i po­sli­je nje, da su Plan­ta­že gra­di­le ge­ne­ra­ci­je – za­klju­či­la je Sa­ve­ljić.

Ma­raš je u in­ter­vjuu za „Dan” iz­ja­vi­la da su re­kon­stru­i­sa­li i za­o­kru­ži­li me­nadž­ment.
– Tač­no je da je za­o­kru­ži­la me­nadž­ment po nje­noj že­lji i vo­lji, ta­ko što je za di­rek­to­ra pro­da­je i mar­ke­tin­ga do­ve­la di­rek­to­ra kćer­ke fir­me iz Be­o­gra­da Ve­se­li­na Đu­ri­ši­ća, ko­ji je u pe­ri­o­du od pet go­di­na ostva­rio gu­bi­tak od tri mi­li­o­na, pod iz­go­vo­rom da je to bi­lo neo­p­hod­no ra­di oču­va­nja tr­ži­šta, a oču­vao ga je ta­ko da sa­da na nje­mu pro­da­je ma­nje li­ta­ra i ostva­ru­je ma­nja ci­je­nu po li­tru, ne­go u do­ba dok je di­rek­tor tog tr­ži­šta bio Vu­ko­sav Šo­škić, ko­ji u svo­joj ka­ri­je­ri kao ru­ko­vo­di­lac ni­ka­da ni­je pot­pi­sao ne­ga­ti­van re­zul­tat – ka­za­la je Sa­ve­ljić.

„Za­o­kru­že­nom me­nadž­men­tu”, ka­ko je na­ve­la, pri­pa­da i Sto­jan­ka Asa­no­vić, di­plo­mi­ra­ni eko­no­mi­sta, ko­ja je na če­lu op­šte­prav­nog sek­to­ra.

– Ni­je ni ču­do što ovaj sek­tor ne funk­ci­o­ni­še ka­ko tre­ba i za­što na pri­mjer po­lo­vi­na rad­ni­ka ko­ji su za­po­sle­ni za stal­no ne­ma­ju ugo­vor o ra­du, za­što po­red to­li­ko za­po­sle­nih prav­ni­ka an­ga­žu­je­mo advo­kat­ske kan­ce­la­ri­je… Asa­no­vić je kao eko­no­mi­sta di­je­li­la mo­je mi­šlje­nje ka­da sam kri­ti­ko­va­la od­re­đe­ne po­slov­ne po­te­ze iz­vr­šne di­rek­to­ri­ce Ma­raš i di­rek­to­ra pro­da­je i mar­ke­tin­ga Đu­ri­ši­ća, sve do tre­nut­ka dok joj iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca ni­je iza­šla u su­sret i ubacila si­na sa SSS u tzv. raz­voj­ni tim Ve­se­li­na Đu­ri­ši­ća. Od ta­da pa do da­nas, da bi do­ka­za­la lo­jal­nost „raz­voj­nom ti­mu”, Sto­jan­ka Asa­no­vić si­je strah kroz fir­mu, po­zi­va­ju­ći na in­for­ma­tiv­ne raz­go­vo­re sve rad­ni­ke ko­ji su u pri­ja­telj­skom od­no­su sa mnom. Iz­me­đu osta­lih i nad mo­jom se­strom vr­ši ne­pre­sta­ni mo­bing, iako joj ona ni­je nad­re­đe­na, us­kra­ću­ju­ći joj osnov­na za­ko­nom ga­ran­to­va­na rad­na pra­va, na pri­mjer ne do­zvo­lja­va joj da do­bi­je po­tvr­du o stal­nom za­po­sle­nju i pro­sječ­nom za­ra­dom u po­sled­nja tri mje­se­ca. Asa­no­vić je od­go­vor­na i za hu­ška­nje iz­vr­šne di­rek­to­ri­ce da nam uru­či ot­ka­ze, iako ni­je­su ima­li ni­ka­kve do­ka­ze pro­tiv nas i ti­me bi tre­ba­lo za­jed­no sa iz­vr­šnom di­rek­to­ri­com da sno­si od­go­vor­nost za na­ne­se­nu šte­tu fir­mi. Iako je Sto­jan­ka Asa­no­vić do­šla u Plan­ta­že pri­pa­ja­njem Agro­u­go­sti­te­lja (pro­pa­le fir­me), uspje­la je u nju da za­po­sli i kćer­ku i si­na – pre­ci­zi­ra­la je Sa­ve­ljić.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com