Ruski državljani tvrde: “Azmont” nam je UZURPIRAO IMOVINU NA OBALI - Volim Podgoricu

Ruski državljani tvrde: “Azmont” nam je UZURPIRAO IMOVINU NA OBALI

“Strani investitor u Crnoj Gori “Azmont Investments”, obavljajući radove prilikom gradnje luksuznog kompleksa “Porto Novi” u Kumboru grubo krši zakone i Ustav Crne Gore, o čemu su obaviještene sve relevantne međunarodne adrese, uključujući i Ambasadu Azerbejdžana u Beogradu, kao i Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana.

Oštećena strana su strani državljani u Crnoj Gori, Nataliya Sidorova i njen rođeni brat Sergey Kochergin koji, uprkos brojnim preduzetim radnjama u skladu sa zakonom, nijesu uspjeli da zaštite svoja prava”.

fotoazmont

Ovo je na današnjoj konferenciji za štampu saopštio pravni zastupnik Sidorove I Kochergina, advokat Milija Mijanović, koji je rekao da radovi na zemljištu čiji su vlasnici ruski državljani, traju već pet mjeseci.

Iz Azmont Investmentsa, međutim tvrde da rade u skladu sa zakonom.

“Već  pet mjeseci se uveliko izvode krupni građevinski radovi od strane investitora “Azmont Investments”, kome do danas ne samo da ne pada na pamet da zatraži saglasnost vlasnika, već ne nalazi za shodno ni da odgovori na višekratna zvanična obraćanja sa ciljem rješavanja takve situacije u inetersu svih strana.

Cilj mojih klijenata ni pod razno nije da sprečavaju ili na bilo kakav način ometaju izgradnju velikog turističkog naselja “Porto Novi”, koje jeste državni interes i velika investicija za Crnu Goru, ali u ovakvoj situaciji ostaje enigma po kom to pravnom osnovu bilo koje lice, pa makar to bio i veliki investitor, može da bez ikakve saglasnosti vlasnika fizički uđe sa svojom ogromnom mehanizacijom na tuđi posjed, zauzme ga, fizički uništi dio parcela i zatvori prilaz priobalnom pojasu”, kazao je Mijanović.

fotoazmont2

On je rekao da je činjenica koju niko ne spori da je za predmetno zemljište kod Uprave za nekretnine upisan teret po kome se isto nalazi u zoni morskog dobra, ali u ovakvoj situaciji se, kako je rekao, postavlja pitanje – da li to znači da upisano pravo svojine kod takve vrste tereta apsolutno nema nikakvog značaja.

“Nesporno pravo svojine, ne samo da ne proizvodi pravno dejstvo prema državi, nego ni prema određenim trećim licima, koji su očigledno iz nekog razloga u tolikoj mjeri povlašćeni, da im činjenica da negdje postoji neko ko je upisan kao vlasnik zemljišta ne znači ništa”, rekao je Mijanović. On je dodao da su njegovi klijenti, ruski državaljani, šokirani “nonšalantnim” ponašanjem pomenutog investitora.

“Odgovorni u Azmont Invesmentsu smatraj da nema nikakve potrebe da komuniciraju sa vlasnicima zemljišta na kome izvode radove, niti da njima ili njihovom punomoćniku daju bilo kakav odgovor. Građevinska inspekcija, koja je prije nekoliko dana izašla na lice mjesta, je sa njihov e strane samo obavještena da investitor posjeduje Zaključak Vlade Crne Gore kojim je Vlada dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa u zahvatu DSL “Sektor 5” -Kumbor, što je navedenoj inspekciji bilo dovoljno da se u svom zapisniku kratko pozove na član 104a Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, i to samo na stav 1 ovog člana, po kome se ukratko rečeno “ovakvi radovi mogu izvoditi na osnovu saglasnosti Vlade”, kazao je MIjanović.

fotopress

Po takvoj logici, kako je naglasio, za ovakve krupne građevinske radove koji u potpunosti mijenjaju stanje na terenu, nikakva saglasnost lica koja su upisani kao vlasnici nije potrebna, iako u stavu 3 istog člana jasno stoji da za takve radove investitor mora podnijeti i dokaz o pravu svojine, odnosno nekom drugom pravu na građevinskom zemljištu u smislu određenih elaborata iz prethodnog člana 104, pa je sasvim opravdana želja mojih klijenata da sa predmetnom situacijom upoznaju javnost, posebno imajući u vidu ovakvo ponašanje investitora.

On je ukazao I na činjenicu da su vlasnici kod nadležne Uprave za nekretnine – KO Herceg Novi dana 27.01.2016. godine pribavili kopiju plana svojih parcela, koja je različita od postojeće kopije plana od 23.06.2009. godine  koju isti posjeduju, a razlika se sastoji u tome što na novoj kopiji iz nekog razloga fizički ne postoji dio zemljišta – katastarske pracele  644/1, i to upravo zemljišta na kome se izvode predmetni radovi.

“Nije jasno po kom osnovu i na kakav način je kod nadležnog organa izvršena i fizička promjena predmetnog zemljišta, opet bez saglasnosti vlasnika, što svakako predstavlja nevjerovatan podatak, za veliku brigu i strah, ne samo mojih klijenata, engo svakog građanina Crne Gore. Da li zo znači svako ko posjeduje neku imovinu u priobalnom pojasu, može očekivati da mu bude uzurpirana na nasilan način i bez ikakvog pravnog osnova?”, zapitao je Mijanović. On je, na kraju, rekao da su ruski državljani pokrenuli sudski postupak, I da su uvjereni da će, ukoliko ne kroz komunikaciju sa investitorom, ostvariti svoja prava pred pravosudnim organima Crne Gore.

Predstavnici Azmont Investmentsa saopštili su da ta kompanija, kao odgovoran korporativni građanin, ne obavlja bilo kakve građevinske radove na privatnom zemljištu, već isključivo na zemljištu i u akvatorijumu koji su predmet ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta bivše kasarne Orjenski bataljon u Kumboru, koji je potpisan sa predstavnicima Vlade.

“Azmont Investments ponosno gradi Portonovi rizort u Kumboru, u saradnji sa svojim partnerima. Svi građevinski radovi izvode se u zahvatu Državne studije lokacije Kumbor – Sektor 5, u skladu sa zaključkom Vlade kojim se odobravaju pripremni radovi većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa i građevinskom dozvolom”, kazali su agenciji Mina-business predstavnici kompanije.

Oni su dodali da, pored tih dokumenata, Azmont posjeduje i nekoliko studija, elaborata i dozvola neophodnih da bi Portonovi, kao projekat od državnog značaja, zaživio.

Iz kompanije su saopštili da su se predstavnici Rare Developmentsa, koji zastupaju interese Azmont Investmentsa kada je u pitanju razvoj i izgradnja projekta Portonovi, sreli sa zastupnicima Sidorove i imali nekoliko telefonskih razgovora u novembru prošle godine.

“Predstavnici Azmonta su se sa njima sreli u decembru prošle godine, kako bi nastavili redovnu i transparentnu komunikaciju. S tim u vezi, Azmont Investments smatra da postupci zastupnika Sidorov nemaju pravno utemeljenje i izražava sumnje da se radi o određenoj vrsti pritiska u cilju pribavljanja materijalne dobiti“, rekli su predstavnici kompanije.

Oni su dodali da su sva dostupna dokumenta, planovi investitora i projektna dokumentacija dokaz su da ni sada, ni u budućnosti, neće doći do građenja van granica jasno definisanih ugovorom o dugoročnom zakupu lokaliteta bivše kasarne u Kumboru.

Iz Azmonta su podsjetili da je Portonovi turistički kompleks svjetskog ranga u čijem sastavu se nalazi i najmodernija marina.

“Ekskluzivan, ali i sa dušom, Portonovi doživljaj upotpuniće i prvi One&Only rizort u Evropi, koji će se organski dopunjavati sa centrom Espace Chenot Health Wellness Spa i Jahting klubom, koji je projektovao studio Winch Design“, naveli su iz Azmont Investmentsa.

Oni su dodali da to znači da se gradnjom Portonovog neće pričiniti šteta okolini niti okolnim parcelama, već da će i sami vlasnici imati koristi.

1 komentar

  1. Meaning to commence a independent business hosted strategy getting the your service and / or vendors not only to associates nearby, but unfortunately to a lot people will likely be within the web normally. cash

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com