Zaštita potrošača u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima - Volim Podgoricu

Zaštita potrošača u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima

Ministarstvo ekonomije je u pogledu zaštite prava potrošača u proteklom jednogodišnjem periodu sistemski radilo na usaglašavanju zakonodavnog dijela sa pravnom tekovinom EU, a u skladu sa našom ustavnom i pravnom paradigmom. Stoga su ostvareni značajni rezultati kako kroz zakonodavni dio tako i u samom procesu pregovora kroz Poglavlje 28 – zaštita potrošača i zdravlja, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović.

Svjetski dan prava potrošača ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 1983. godine i obilježava se svake godine 15. marta, sa ciljem promovisanja i podizanja globalne svijesti o značaju zaštite potrošača.

Kako je rekao Rabrenović, tokom jednogodišnjeg perioda Savjet za zaštitu potrošača sprovodio je redovne aktivnosti fokusirane na poboljšanje položaja potrošača u Crnoj Gori, kroz praćenje stanja zaštite potrošača na tržištu i predlaganja odgovarajućih mjera i aktivnosti.

“Razmatrani su nacrti propisa koji su donešeni u ovoj oblasti, data su mišljenja o potrebi izmjena i dopuna postojećih i donošenju novih propisa u oblasti zaštite potrošača, učestvovali su u izradi Izvještaja o realizaciji godišnjeg Akcionog plana Nacionalnog programa zaštite potrošača 2012-2015, za period jul 2014 – jun 2015. god kao i izradi Nacionalnog programa zaštite potrošača 2015-2018 sa godišnjim Akcionim planom realizacije Nacionalnog programa zaštite potrošača 2015-2018, za period jul 2015 – jun 2016. godina”, dodao je on.

Rabrenović je istakao i da je značajno povećan stepen angažovanosti potrošača u ostvarivanju svojih prava, prvoshodno u dijelu podnošenja prigovora za nepravilno isticanje cijene, obmanjujuće cijene, neisticanje cijena na proizvodima i uslugama koji su u prometu, neizdavanju računa ili izdavanje računa koji nijesu propisane sadržine, neisticanju obavještenja o mjestu i načinu podnošenja prigovora, neobavještavanja potrošača o načinu reklamacije, neposjedovanje evidencije prigovora potrošača, prigovori po osnovu reklamacije proizvoda ili cijene, prigovori po osnovu prava na garanciju, posebne prodajne pogodnosti, reklama koje dovode u zabludu, dostupnost rezervnih djelova i servisa, prigovori za istekli rok upotrebe, saobraznost i garantni list, prigovori za označavanje robe sa nedostatkom i robe koja nije za prodaju, ponudu popravke ili održavanja proizvoda, dokumentaciju koja prati proizvod i dr.

Imajući u vidu potrebu za kontinuirano podsticanje zaštite potrošača, Rabrenović je rekao da će Ministarstva ekonomije i u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti unapređivanju zaštite potrošača u pojedinim oblastima kao što su bezbjednost hrane, bezbjednost proizvoda, turizam i ugostiteljstvo, trgovina i elektronska trgovina, javne usluge -zdravstvene usluge, energetika, telekomunikacione, poštanske usluge i komunalne usluge, stanovanje, zaštita prava putnika u prevozu, kao i finansijske usluge – bankarske i druge finansijske usluge i usluge u osiguranju.

“Primarni cilj Ministarstva ekonomije jačanje zaštita potrošača u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, kao i dalje  unaprijeđivanje saradnje svih odgovornih subjekata na ovom području”, poručio je Rabrenović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com