PODGORICA: M.O. (35) ostavljena da UMRE! - Volim Podgoricu

PODGORICA: M.O. (35) ostavljena da UMRE!

Da je sreće, institucije bi nakon teksta u novinama odmah reagovale i smjestile M.O. u neku od ustanova u kojoj bi je liječili. Ona uopšte ne može da se stara o sebi, rekao je u izjavi za „Dan” Saša MijovićZa­vi­sni­ca od psi­ho­ak­tiv­nih sup­stan­ci M.O. (35) iz Pod­go­ri­ce još ni­je smje­šte­na ni u jed­nu usta­no­vu u ko­joj bi do­bi­la neo­p­hod­nu po­moć i nje­gu s ob­zi­rom na to da ni­je spo­sob­na da vo­di ra­ču­na o se­bi jer je ne­po­kret­na. Dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je ju­če ni­je­su ni po­ka­za­le in­te­re­so­va­nje da joj po­mog­nu.

Re­dak­ci­ja „Da­na” kon­tak­ti­ra­la je Mi­ni­star­stvo zdra­vlja in­te­re­su­ju­ći se da li će po­mo­ći M.O., ali su nas oni upu­ti­li da od­go­vo­re po­tra­ži­mo u Jav­noj usta­no­vi za smje­štaj, re­ha­bi­li­ta­ci­ju i re­so­ci­ja­li­za­ci­ju ko­ri­sni­ka psi­ho­ak­tiv­nih sup­stan­ci Ka­ka­ric­ka go­ra u Pod­go­ri­ci, oda­kle su po­ru­či­li da će od­go­vo­ri­ti da­nas.

Dvi­je usta­no­ve za­du­že­ne za bri­gu o zdra­vlju gra­đa­na ni­je­su na­šle za shod­no da sa­mo­i­ni­ci­ja­tiv­no re­a­gu­ju na vi­jest ko­ja je ju­če ob­ja­vlje­na u „Da­nu”, iako je sa­mo pri­je par da­na u glav­nom gra­du Cr­ne Go­re pre­mi­nu­la I.C., ta­ko­đe za­vi­sni­ca. U NVO Za ži­vot (4 Li­fe) ocje­nju­ju da je dr­ža­va oči­gled­no osta­vi­la M.O. da umre, iako usta­no­ve ko­je se ba­ve pru­ža­njem po­mo­ći za­vi­sni­ci­ma od psi­ho­ak­tiv­nih sup­stan­ci ima­ju bu­dže­te od vi­še sto­ti­na hi­lja­da eura, ko­je im se obez­bje­đu­ju iz dže­po­va gra­đa­na.

– Da je sre­će, in­sti­tu­ci­je bi na­kon tek­sta u no­vi­na­ma od­mah re­a­go­va­le i smje­sti­le M.O. u ne­ku od usta­no­va u ko­joj bi je li­je­či­li. Ona uop­šte ne mo­že da se sta­ra o se­bi. Pa­tro­na­ža Do­ma zdra­vlja ju­če je do­la­zi­la da je obi­đe, ali na po­ziv nje­ne dru­ga­ri­ce. Pre­pi­sa­li su joj te­ra­pi­ju i da­li re­cep­te za di­klo­fen i ben­se­din. Di­klo­fen smo na­šli u apo­te­ci, ben­se­din mo­ra­mo da ku­pi­mo, jer dža­be re­cep­ti ka­da li­je­ka ne­ma već mo­ra da se ku­pi – ka­zao je di­rek­tor te NVO Sa­ša Mi­jo­vić, ko­ji stra­hu­je od fa­tal­nog is­ho­da uko­li­ko joj ne­ko hit­no ne po­mog­ne.

On na­vo­di ka­ko ne mo­že da ko­men­ta­ri­še ne­po­stu­pa­nje dr­žav­nih in­sti­tu­ci­ja, jer je „ostao bez tek­sta” usled nji­ho­vog ne­ma­ra.

Ni­jed­na in­sti­tu­ci­ja ju­če se ni­je ogla­si­la po­vo­dom ka­ta­stro­fal­nog sta­nja u ko­jem se na­la­zi M.O., a da­le­ko od to­ga da je ne­ko po­nu­dio po­moć. M.O. je ra­ni­je „Da­nu” ka­za­la da ne­ma šta ni da je­de, te da ne­ma od ko­ga ni da tra­ži po­moć, osim od par pri­ja­te­lja, jer ne­ma rod­bi­nu.

Iz Mi­ni­star­stva ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja su nam ka­za­li da su rad­ni­ci Cen­tra za so­ci­jal­ni rad Pod­go­ri­ca ob­i­šli M.O., te da na­ja­vlju­ju da će joj po­mo­ći da pri­ku­pi do­ku­men­ta­ci­ju ka­ko bi pro­vje­ri­li da li mo­že ostva­ri­ti pri­ma­nje u skla­du sa Za­ko­nom o so­ci­jal­noj i dječ­joj za­šti­ti.

– Mi­ni­star­stvo ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja na osno­vu Me­mo­ran­du­ma o sa­rad­nji sa Jav­nom usta­no­vom za smje­štaj, re­ha­bi­li­ta­ci­ju i re­so­ci­ja­li­za­ci­ju ko­ri­sni­ka psi­ho­ak­tiv­nih sup­stan­ci, na mje­seč­nom ni­vou, par­ti­ci­pi­ra u pla­ća­nju smje­šta­ja li­ca za­vi­snih od psi­ho­ak­tiv­nih sup­stan­ci – ka­žu u mi­ni­star­stvu, ali ni­je­su od­go­vo­ri­li da li će joj i obez­bi­je­di­ti li­je­če­nje i smje­sti­ti je u ne­ku od usta­no­va za li­je­če­nje.

Na po­tre­snu vi­jest o po­ni­ža­va­ju­ćem ži­vo­tu M.O. ni­je­su re­a­go­va­li ni iz Sa­vje­ta za spre­ča­va­nje zlo­u­po­tre­ba dro­ga i skup­štin­skog Od­bo­ra za zdrav­stvo, rad i so­ci­jal­no sta­ra­nje, iako ih je NVO Za ži­vot po­zva­la da hit­no za­ka­žu sjed­ni­cu.
O M.O. se ra­ni­je sta­ra­la za­vi­sni­ca od dro­ge I.C. (32) ko­ja je pri­je tri da­na pre­mi­nu­la u sta­nu na Za­bje­lu u ko­jem su za­jed­no ži­vje­le. Sa­da o ovoj ne­po­kret­noj Pod­go­ri­čan­ki ne­ma ko da bri­ne i neo­p­hod­na joj je po­moć. Ona ne­ma po­ro­di­cu ni­ti ikog bli­skog ko bi joj po­ma­gao, a ži­vot joj se bu­kval­no okre­nuo na­gla­vač­ke od pr­vog uzi­ma­nja nar­ko­ti­ka. Za­ča­ra­ni krug u ko­jem se na­šla u po­čet­ku je bio sa­mo bi­jeg od stvar­no­sti, a ubr­zo po­tom sva­ka sle­de­ća do­za bi­la je još jed­na stran­pu­ti­ca i sr­lja­nje u za­vi­snost. Je­di­ni iz­laz iz svo­je­vr­snog pa­kla je ozbilj­no li­je­če­nje za ko­je ne­ma nov­ca. M.O. ži­vi u pri­ze­mlju u ne­u­slov­noj so­bi od de­se­tak kva­dra­ta.

Dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je su do­sad ima­le prak­su da re­a­gu­ju u si­tu­a­ci­ja­ma ka­da do­đe do ve­li­kih in­ci­de­na­ta ili smrt­nih is­ho­da. Od tog pra­vi­la se sa­da oči­gled­no od­stu­pi­lo, jer je pri­je sa­mo par da­na pre­mi­nu­la sa­mo­hra­na maj­ka tro­je dje­ce I.C. ko­ja je i bri­nu­la o ne­po­kret­noj M.O.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com