Lukšić odlazi iz Vlade: Kandiduje se za generalnog sekretara UN - Volim Podgoricu

Lukšić odlazi iz Vlade: Kandiduje se za generalnog sekretara UN

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić napustiće Vladu, prema ranijoj najavi, početkom aprila, a njegova posljednja ministarska obaveza biće učešće na Zajedničkom ministarskom sastanku država Zapadnog Balkana i zemalja Beneluksa, koji će biti u Draču u Albaniji 30. i 31. marta.

Ovu informaciju je za Dnevne novine potvrdio i sam Igor Lukšić, koji je rekao da se odlučio na demisiju jer će se posvetiti kandidaturi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Njegovu kandidaturu za ovo uticajno mjesto najavio je i premijer Milo Đukanović, koji je nedavno na Cetinju rekao da su predstavnici Vlade preliminarno razgovarali sa nekoliko zemalja i dobili pozitivno mišljenje o Lukšićevoj kandidaturi. Zbog novog načina izbora, novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, podsjetio je premijer, trebalo bi da bude neko iz istočne Evrope.

“Vlada je odlučila da Crna Gora ima kandidata i da to bude Igor Lukšić, koji 12 godina obavlja poslove u javnoj službi i diplomatiji. Sedam godina je bio ministar finansija, zatim i premijer, a sada je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija”, rekao je Đukanović, naglašavajući da Crna Gora ima veliku šansu iako se očekuje veliki broj kandidata.

U javnim poslovima 12 godina

Lukšić je rekao da je ponosan što nakon 12 godina javnog iskustva, otvaranja pregovora sa EU i pozivnice za NATO predstavlja svoju zemlju kao kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. On je dodao da su već počele pripreme za kandidaturu i da će tim za kandidaturu voditi crnogorski ambasador pri UN Nebojša Kaluđerović.

“Tim će koordinirati svim operativnim aktivnostima. Vjerujemo da ćemo najveći obim poslova koncentrisati na dešavanja u Njujorku, kako bismo pripremili program aktivnosti, obrazložili ga i razgovarali sa svim donosiocima odluka”, naveo je Lukšić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com