KONKURIŠETE U PROJEKTU 1000+? Ovo MORATE znati, ako želite da uspijete! - Volim Podgoricu

KONKURIŠETE U PROJEKTU 1000+? Ovo MORATE znati, ako želite da uspijete!

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i 1000+ Projektni odbor  su prethodnih dana dobili više poziva građana koji su ih informisali da su pojedine građevinske kompanije, čije je učešće u projektu 1000+ potvrđeno od strane Projektnog odbora, izvršile rezervaciju ponuđenih stanova i da je samo mali broj stambenih jedinica ostao u ponudi.

Iz Ministarstva su ovim povodom saopštili da je najveći broj građana  izrazio negodovanje u vezi sa rezervacijom stanova koju je izvršilo privredno društvo „Zetagradnja“.

Saopštenje Ministarstva prenosimo integralno:

“Kako bi eliminisali sve mogućnosti zloupotrebe od strane učesnika u projektu, uputili smo dopis „Zetagradnji“ i tražili hitan odgovor u vezi sa eventualnom rezervacijom stanova. U odgovoru je navedeno da  „Zetagradnja“ nije narušila propisane procedure. Podsjećamo da u okviru procedure predviđene pravilima Projekta 1000+, postoje dva nivoa kontrole koja prethode izdavanju vaučera, na osnovu koga se sklapa predugovor između građana i građevinske kompanije.

Prvi nivo kontrole vrši banka koja prima i utvrđuje da li je dostavljena sva predviđena dokumentacija uz obrazac zahtjeva za kredit, te vrši provjeru kreditne sposobnosti građana u skladu sa kreditnom politikom banke.

Pošto banka obradi predatu dokumentaciju i procijeni kreditnu sposobnost podnosioca zahtjeva, dokumentaciju pod šifrom šalje Projektnom odboru.

Sva šifrirana dokumentacija sa imenom banke i tačnim danom i satom predaje aplikacije će se objaviti na sajtu projekta www.1000plus.me.

Projektni odbor u okviru drugog nivoa kontrole analizira, razmatra i odlučuje o podnijetim aplikacijama i konačnoj listi podnosilaca zahtjeva.

Nakon toga korisnicima se uručuju vaučeri čija validnost je 60 dana, a koji služe za sklapanje predugovora sa građevinskom kompanijom, kada se može rezervisati stan.

Procedura je konačna kada građanin potpiše ugovor sa komercijalnom bankom o dugoročnom hipotekarnom kreditu u okviru projekta 1000+, odnosno kada sklopi ugovor o kupovini stambene jedinice sa izabranim investitorom – građevinskom kompanijom.

U skladu sa navedenim, eventualna prethodna rezervacija stanova kod građevinskih kompanija ne može biti validna za poslove i odgovornosti Projektnog odbora, i nikako ne može opredjeljivati dodjeljivanje vaučera, što je polazna osnova za sklapanje predugovora sa građevinarima.

Znači da građanin koji ne dobije vaučer u skladu sa konačnom odlukom Projektnog odbora, ne može kupiti stan u okviru projekta 1000+.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Projektni odbor će upotrijebiti sve zakonom propisane mehanizme u cilju suzbijanja eventualnih aktivnosti koje utiču na transparentnost i kršenje pravila ovog projekta.”zaključuje se u saopštenju Ministarstva. 

 

1 komentar

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and after this if a comment is added I get four emails concentrating on the same comment. Perhaps there is that is you’ll be able to get rid of me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com