Kovačević spremamo se za dolazak izbjeglica! - Volim Podgoricu

Kovačević spremamo se za dolazak izbjeglica!

Crna Gora će poštovati sve standarde i međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava, u svim aspektima zaštite migranata koji bi eventualno došli u Crnu Goru u izbjegličkom talasu, bez obzira da li je ruta prolazna ili je u pitanju smještaj i uradiće se sve kako bi se ispoštovala njihova ljudska prava, poručila je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Ona je danas na sastanku sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Šućkom Bakovićem dodala da se na dnevnom nivou prikupljaju informacije o tom pitanju.

“Iako za sada nema najava, spremamo se kao da će sjutra biti”, kaže Kovačević.

Ona je podsjetila da je Vlada u novembru prošle godine usvojila plan djelovanja države za slučaj priliva migranata i formirala Koordinacioni odbor i Operativni tim, u čijem su sastavu predstavnici svih ministarstava i ostalih nadležnih institucija.

“Crna Gora je potpuno spremna na mogućnost promjene rute migranata. Vlada je utvrdila sve nadležnosti ministarstava, državnih organa i institucija, međunarodnih partnera i nevladinog sektora. Operativni tim je pripremio mjesta eventualnog ulaska, i tu je obezbijeđeno zemljište. Potpisani su ugovori sa građanima čije je zemljište, dovedena je struja, napravljen put i adaptirane su karaule za nadgledanje granice, a obezbijeđeni su i kontejneri u kojima bi se pružala zdravstvena pomoć”, istakla je Kovačević.

Prema njenim riječima, za djecu i majke ranjivih grupa smještaj bi bio obezbijeđen u Ljuboviću, a postoje i alternativna rješenja, a u toku su i dodatne obuke kadra iz Ljubovića i centara za socijalni rad koji bi radili sa djecom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com